Ανεπίσημες συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας για το Κυπριακό

cavus-532x330Ανεπίσημες συνομιλίες διεξάγουν η Ελλάδα και η Τουρκία, για θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων στο Κυπριακό. Αυτό αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη του στη τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς»

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες και των δύο πλευρών σε θέματα ασφάλειας. Δεν είναι ζήτημα μόνο των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι δεν ξέχασαν αυτά που έζησαν. Με τον ίδιο τρόπο, δεν ξέχασαν ούτε οι Ελληνοκύπριοι. Το όλο ζήτημα είπε, δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί εγωιστικά, αλλά από μια θετική οπτική γωνία. Θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη, όχι μόνο η εσωτερική ασφάλεια, αλλά και η ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Σε σχέση με τα οικονομικό χρέος των Τουρκοκυπρίων προς την Τουρκία ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως αντιμετωπίζεται μεταξύ το. Όσον αφορά το κόστος της λύσης του Κυπριακού, η Τουρκία και η Ελλάδα όπως είπε, δεν μπορούν από μόνες τους να το αντιμετωπίσουν. Θα συνεισφέρει και η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα. Στο ταμείο που θα δημιουργηθεί η Τουρκία θα συνεισφέρει πριν από όλους. Η Τουρκία θα είναι εποικοδομητική. Επίσης, θα δημιουργηθούν πολλές οικονομικές ευκαιρίες όταν το φυσικό αέριο από τη Κυπριακή ΑΟΖ περάσει από την Τουρκία.

Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ακόμα πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο νησί μέσω των επιβολών, γιατί έτσι η λύση δεν θα είναι διαρκής και βιώσιμη. Για αυτό και δεν υπάρχουν επιβολές. Οι δύο πλευρές μπορούν να βρουν λύση μέσω των διαπραγματεύσεων.

Πρέπει να ξεπεραστεί, σημείωσε, αυτή η ντε φάκτο κατάσταση και δεν θέλουμε να αποτύχουμε αυτή τη φορά. Οι παράμετροι της λύσης κατά τον κ. Τσαβούσογλου είναι συγκεκριμένες. «Είμαστε ρεαλιστές» είπε, «υπάρχουν δύσκολα ζητήματα, όπως οι περιουσίες, το εδαφικό, και οι εγγυήσεις. Όμως, οι διαπραγματεύσεις δεν θα συνεχίσουν για πάντα. Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε αρνητικά. Αλλά, αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση. Δεν είναι μπλόφα ή απειλή. Μετά από αυτό θα υπάρξουν αναζητήσεις άλλων λύσεων… κάτι που η Τουρκία δεν θέλει να σκέφτεται».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα