ΑΝΕΛ: Η κυβέρνηση δεν θέλει καθυστέρηση της αξιολόγησης

Η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης είναι εφικτή δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, διαμηνύοντας ότι «σίγουρα δεν είναι αυτή η κυβέρνηση που επιθυμεί την όποια καθυστέρηση».

Έκανε λόγο για «95 προαπαιτούμενα που κατά βάση έχουν να κάνουν με τη δευτερογενή νομοθεσία, δηλαδή με υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα», προσθέτοντας ότι στο τελευταίο Eurogroup δεν συζητήθηκαν δημοσιονομικά θέματα και έχουμε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, καθώς επίσης του κ. Ντάισελμπλουμ αλλά και του Τζέφρι Ράις, από την πλευρά του ΔΝΤ, ότι δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα».

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις Ντομπρόβσκις περί υπερφορολόγησης, ανέφερε ότι μεταξύ των τριών προτάσεων για την εξοικονόμηση πόρων προς αποπληρωμή του χρέους, με την πρώτη να προβλέπει περαιτέρω περικοπή μισθών και απολύσεις, «που εφάρμοσε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και έταξε από τη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης, τη δεύτερη να προβλέπει μεγάλη αύξηση στην τιμή του ρεύματος και του νερού “που πρότειναν οι δανειστές”, τελικά εφαρμόστηκε η τρίτη, δηλαδή το “σπάσιμο” της φορολογίας σε μικρότερα ποσοστά και σε περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες».

Σε μια χώρα η οποία δεν είναι υπό επιτροπεία και η οποία δεν έχει να αποπληρώνει τόσο μεγάλα ποσά για το χρέος και σε τόσο σύντομα διαστήματα, η φορολογία θα πρέπει να είναι πιο χαμηλή και σταθερή για όσους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα. Γι’ αυτό άλλωστε αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει τη ρύθμιση του χρέους και έχει ήδη λάβει δέσμευση από τους εταίρους, προκειμένου να υπάρξει άμεσα εξοικονόμηση πόρων], είπε η κ. Παπαδοπούλου προσθέτοντας [η άλλη επιλογή είναι οι περαιτέρω περικοπές μισθών, συνάξεων και οι απολύσεις. Δεν είμαστε αυτής της λογικής. Αυτής της λογικής είναι ο κ. Μητσοτάκης».

Ερωτηθείσα αν υπάρχουν ευθύνες για τη ρύπανση στον Σαρωνικό, υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολές για την άμεση διερεύνηση των αιτιών της βύθισης του πλοίου και την ταχύτατη απόδοση ευθυνών, «είτε πρόκειται για την εταιρεία είτε για οποιονδήποτε άλλον», είπε ότι μετά το πέρας των ερευνών και αναλόγως των αποτελεσμάτων, «τότε θα καταλογιστούν, εάν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες», και υπογράμμισε «σίγουρα θα πρέπει επίσης να επανεξεταστεί το όλο πλαίσιο επιθεώρησης των πλοίων. Και θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι είναι ένοχοι γι’ αυτό το έγκλημα στον Σαρωνικό».

Στη συναφή με το θέμα αυτό, ασφάλεια των πολιτών, είπε να ακολουθούνται οι επίσημες ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργών και του ΚΕΕΛΠΝΟ που συστήνουν στους πολίτες να είναι προσεκτικοί, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες απορρύπανσης στην οποία συνδράμει και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας που έχει διαθέσει μέσα και προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού.

«Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας του ΕΛΚΕΘΕ, αλλά μέχρι να έχουμε επίσημες απαντήσεις καλό είναι να προσέχουμε» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα