ΑΝΕΛ: Αναμένουμε ότι θα επικρατήσει η λογική από την πλευρά των δανειστών

Ο συσχετισμός δυνάμεων «τάσσεται υπέρ των διεκδικήσεων της χώρας μας και θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σύντομα στο κλείσιμο της αξιολόγησης και να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Η κ. Παπαδοπούλου επικαλέστηκε τις σημερινές δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι «η αισιοδοξία οφείλεται στο γεγονός ότι η οικονομία μας έχει υπεραποδώσει ως προς τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και βαίνει καλώς».

«Υπάρχουν οι παραλογισμοί του ΔΝΤ και των ακραίων ευρωπαϊκών κύκλων, αλλά πλέον ακούγονται ισχυρές φωνές και στο εσωτερικό της Γερμανίας προς την αντίθετη κατεύθυνση και εκτιμούμε ότι θα μπορέσουμε να κλείσουμε έγκαιρα την αξιολόγηση», επισήμανε η κ. Παπαδοπούλου, ενώ κληθείσα να σχολιάσει διαρροές περί σκληρών μέτρων, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ είπε:

«Εμείς αναμένουμε ότι θα επικρατήσει η λογική από την πλευρά των δανειστών. Ο κ. Σόιμπλε παίζει το δικό του παιχνίδι εντός της Γερμανίας, αλλά βλέπουμε τελευταία να αποτυπώνεται δημοσκοπικά η άνοδος των Σοσιαλδημοκρατών που έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά της στάσης του Σόιμπλε, όπως ο κ. Σουλτς. Υπάρχουν αντιστάσεις και από την ΕΕ διότι δεν μπορεί ένα κράτος μέλος να αντιμετωπίζεται άνισα, δηλαδή, μη ισότιμα με τα άλλα κράτη μέλη».

Υπενθύμισε ότι «απαισιόδοξες προβλέψεις υπήρχαν και το καλοκαίρι του 2015 και για την πρώτη αξιολόγηση και για το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους». «Πολλοί έλεγαν ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν θα γίνουν δεκτά, αλλά έγιναν. Εμείς θεωρούμε ότι επειδή έχουμε σύμμαχο τους αριθμούς της οικονομίας που αποδεικνύουν πως υπάρχει μια καλή πορεία, θα φτάσουμε στο επιδιωκόμενο για εμάς αποτέλεσμα», τόνισε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

Η κ. Παπαδοπούλου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξεταστεί η προοπτική αντισταθμιστικών, ενώ ανέφερε ότι «σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Καμμένος δήλωσε ότι αν είναι να συζητήσουμε θέμα μείωσης αφορολόγητου, θα πρέπει να συνοδεύεται από μείωση στους φορολογικούς συντελεστές, μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση ΦΠΑ».

«Δεν ξέρουμε αν θα φτάσουμε στο θέμα του αφορολόγητου, όλα αυτά είναι σε επίπεδο διαρροών, και η όποια αναφορά γίνεται στο πλαίσιο του “κόφτη”, στην περίπτωση που δεν πιάσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα» προσέθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «είναι κομβικό να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για να μπορέσει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών ώστε να παταχθεί η μάστιγα της ανεργίας. Δεν ξεχνούμε βεβαίως το θέμα της ρύθμισης του χρέους και θέλουμε να δούμε τη διατύπωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων».

Σχετικά με τη στάση των ΑΝΕΛ, η εκπρόσωπος του κόμματος είπε ότι «θα δούμε συνολικά τη συμφωνία για την αξιολόγηση και αναλόγως θα πορευτούμε στη συνέχεια».

«Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αξιολόγησης, θα εξεταστεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ. Αν το σύνολο της συμφωνίας είναι προς όφελος του ελληνικού λαού πολύ περισσότερο απ’ ό,τι είναι το κόστος που μπορεί να προκαλέσει, θεωρώ ότι δεν θα χρειαστεί κομματική πειθαρχία, διότι όλοι θα αντιληφθούν ότι θα πρέπει να στηρίξουν αυτό το οποίο είναι προς όφελος της Ελλάδας», κατέληξε στη συνέντευξή της η κ. Μ. Παπαδοπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα