Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών – Στους 25 οι αγνοούμενοι από την φονική πυρκαγιά

Η εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος Σταυρούλα Μαλλίρη ενημέρωσε ότι σήμερα, Κυριακή, περίπου μία εβδομάδα μετά τη φονική πυρκαγιά που έπληξε την Αττική, αγνοούμενοι είναι 25 άτομα, τα οποία έχουν δηλωθεί επισήμως από οικεία τους πρόσωπα.

Επίσης, ανέφερε ότι η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχει ολοκληρώσει μέχρι στιγμής την ταυτοποίηση 59 σορών, ενώ εκκρεμεί η ταυτοποίηση για άλλες 28 (για συνολικά 87 νεκρούς).

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας κατέληξαν 4 άτομα, τα οποία νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής, ανεβάζοντας περαιτέρω τον αριθμό των θυμάτων που πλέον ανέρχονται σε 91.

Επίσης, συνεχίζονται οι αυτοψίες των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες περιοχές με τους μέχρι στιγμής ανακοινωμένους ελέγχους να σε Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Πικέρμι και Μέγαρα να δείχνουν ότι ένα στα δύο κτίρια είναι μη κατοικήσιμα.

*Βίντεο του πολίτη Νίκου Βερυκοκκίδη στο λιμάνι στο Μάτι, το μοιραίο βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου του 2018, όπως αναρτήθηκε στον 902*

Παράλληλα, αποκαλυπτικά είναι τα νέα βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν τις δραματικές στιγμές που έζησαν εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στο Μάτι ενώ η περιοχή είχε παραδοθεί στις φλόγες. Τα πλάνα με δεκάδες άτομα μέσα στη θάλασσα, κρατώντας στα χέρια τους ό,τι πιο πολύτιμο μπόρεσαν να πάρουν μαζί τους την τελευταία στιγμή, μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής.

Αναφορές έφεραν έναν 65χρονο να έχει συλληφθεί ως ύποπτος, επειδή φέρεται να έκαιγε κλαδιά, όμως κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από τις πυροσβεστικές αρχές, που εξετάζουν την ύπαρξη ενός «μηχανισμού» στην περιοχή Νταού Πεντέλης.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες των συνεργείων της ΔΕΗ για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο Μάτι και τη γραμμή, που οδηγεί στον οικισμό, αφού η παροχή στο Νέο Βουτζά και στο Μαραθώνα έχει πλέον ομαλοποιηθεί. Οι εναερίτες και τα συνεργεία τοποθετούν τα χιλιόμετρα των καλωδίων και καινούργιους στύλους, οι οποίοι όμως είναι πάλι ξύλινοι.

Η σύνδεση στο δίκτυο υδροδότησης αποκαταστάθηκε και η ΕΥΔΑΠ διαβεβαίωσε πως «στο πλαίσιο διασφάλισης της ποιότητας του πόσιμου νερού, πραγματοποιεί καθημερινά δειγματοληψίες και επιτόπιες μετρήσεις, σε όλο το δίκτυο αρμοδιότητάς της». «Η ποιότητα του νερού με το οποίο προμηθεύει το δημοτικό δίκτυο Ραφήνας- Πικερμίου και το δημοτικό δίκτυο Νέας Μάκρης- Μαραθώνα, ανταποκρίνεται πλήρως στις σχετικές νομοθετικές απαιτήσεις περί ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης» πρόσθεσε.

Αμείωτο το κύμα αλληλεγγύης

Το δημοτικό γυμναστήριο Ραφήνας μετατραπεί στο σημείο, όπου πλήθος πολιτών δείχνει από την πρώτη στιγμή την αλληλεγγύη του. Εκεί εθελοντές συγκεντρώνουν και ταξινομούν είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φάρμακα, είδη ρουχισμού. Και στον Ναυτικό Όμιλο στο Μάτι, άνθρωποι έχουν αυτοοργανωθεί και βοηθούν τους συμπολίτες τους έμπρακτα και ανιδιοτελώς.

Η ένταση της αλληλεγγύης που ξεκίνησε αυθόρμητα την Τρίτη το πρωί συνεχίζει αμείωτη, καθώς ο πολίτες, σύλλογοι, οργανώσεις, φορείς κι επιχειρήσεις εξακολουθούν να προσφέρουν με προϊόντα και εθελοντική εργασία. Άλλοι οργανώνουν τη διανομή των ειδών στους πυροπαθείς, άλλοι έδωσαν χρήματα και άλλοι αίμα.

Δηλώσεις Φάμελλου και Σταθάκη

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε ότι τις ημέρες αυτές, τις πρώτες μετά την πυρκαγιά, πρέπει να εξασφαλιστούν οι άμεσες ανάγκες των ανθρώπων σε στέγη, τροφή, ρεύμα, νερό, υπηρεσίες Υγείας και ό,τι άλλο χρειάζεται.

Σε συνέντευξη στην «Αυγή» σημείωσε επίσης ότι «αυτό που οφείλουμε να κάνουμε στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν είναι έργα και παρεμβάσεις, ώστε να μην ξανασυμβεί αυτό το κακό».

«Πέρα από την παράμετρο πιθανού εμπρησμού, η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε πια να αρνούμαστε», προσθέτοντας ότι «έχουμε αποφασίσει η παράμετρος της κλιματικής αλλαγής να μπει σε όλες τις τομεακές πολιτικές της κυβέρνησης» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και «ήδη έχει προχωρήσει στην ανάρτηση τουλάχιστον 45% των δασικών χαρτών και έχει συμβασιοποιήσει τις μελέτες για την υπόλοιπη. Οι αναρτήσεις θα ολοκληρωθούν το 2019 και αυτό θα είναι μια απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση είναι διαφορετική».

Υποστήριξε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάρτηση των επικαιροποιημένων δασικών χαρτών της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής να έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, ενώ υπογράμμισε ότι η κήρυξη αναδάσωσης είναι συνταγματική επιταγή και ότι η δασική νομοθεσία θα τηρηθεί χωρίς εξαιρέσεις.

Σε αυτό το σημείο διευκρίνισε ότι η άμεση κήρυξη αναδασωτέας περιοχής σύμφωνα με την νομοθεσία «δεν αφορά στις εκτάσεις που έχουν νόμιμες πράξεις της Διοίκησης, όπως πράξεις χαρακτηρισμού για αγροτεμάχια και νόμιμες οικοδομικές άδειες».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσθέτοντας πως πρωταρχική μέριμνα είναι η ανθρώπινη ζωή και πως «η Πολιτική Προστασία είναι καθολική και δεν ξεχωρίζει τους πολίτες σε όσους έχουν αυθαίρετο ή όχι». Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιώργος Σταθάκης ζήτησε ευρύτερη πολιτική συνεννόηση για να αντιμετωπίσουμε ριζικά τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος στον χωροταξικό σχεδιασμό, θέτοντας νέους κανόνες για τις υπάρχουσες προβληματικές περιοχές».

Σχετικά με την τακτοποίηση αυθαιρέτων ο υπουργός ισχυρίστηκε πως αυτή έχει κάποιους κανόνες και μπορούν να ενταχθούν οικήματα με προϋποθέσεις. «Δεν μπορούν να είναι όμως σε δάσος ή παραλία. Ο νόμος πλέον είναι πολύ «βαρύς» για τους αυθαιρεσιούχους και ο μηχανισμός λειτουργεί».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα