Ανδρουλάκης: Η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στις νέες σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας

«Η Τουρκία, δεν είναι τόσο ισχυρή όσο φαίνεται. Η οικονομική κατάσταση στο εσωτερικό της, δίνει τη δυνατότητα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα μέσω της Ευρώπης να πιέσει για να έχουμε ένα περισσότερο λογικό γείτονα τα επόμενα χρόνια».

Αυτό τόνισε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, σε εκδήλωση που οργάνωσε χθες στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα: «Εκλογές στην Τουρκία: Η επόμενη μέρα – Πως επηρεάζεται η Ελλάδα».

Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε επίσης ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία αλλάζουν και η Ευρώπη θα κληθεί να εξετάσει εναλλακτικά σενάρια, μετά τις ερχόμενες εκλογές και την εφαρμογή σε λίγες μέρες του νέου τουρκικού συντάγματος το οποίο, όπως είπε, «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ενταξιακά κριτήρια της Κοπεγχάγης».

«Η Τουρκία έως σήμερα ήταν για την Ευρώπη ένας ενοχλητικός αλλά πολύ σημαντικός εταίρος σε μια ευαίσθητη περιοχή αλλά αυτό αύριο δεν θα είναι δεδομένο. Η Ελλάδα θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στις νέες σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας και να είμαστε έτοιμοι με προτάσεις και διεκδικήσεις. Κατ’ ελάχιστον η νέα αυτή σχέση την αναγνώριση της σημερινής πραγματικότητας. Όλοι συμφωνούμε ότι η Τουρκία πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όμως η Ευρώπη πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει ιδιαίτερα στον εμπορικό και οικονομικό τομέα.

Ο συνδυασμός του αναθεωρητισμού τα εξωτερικά μέτωπα της καταπίεσης στο εσωτερικό, θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μείγμα. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ζούμε σε μια δύσκολη γειτονιά. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να προσπαθούμε για τη συνεχή βελτίωση των διμερών σχέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής ώστε να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλέστερο μέλλον για τα παιδιά μας. Αυτό προϋποθέτει την εφαρμογή ενός σχεδίου με ρεαλιστικά βήματα».

Οι ομιλητές, Νίκος Αλιβιζάτος, Συνταγματολόγος, Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Χρήστος Τεάζης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της ‘Αγκυρας, και Ζήνωνας Τζιάρρας, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστημίου Κύπρου, εστίασαν στις αλλαγές που αναμένονται στην Τουρκία μετά τις εκλογές, στο τουρκικό πολιτικό σύστημα τα ανθρώπινα δικαιώματα στη γειτονική χώρα και στη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

«Η μεγάλη διαιρετική τομή στην Ευρώπη τα χρόνια που έρχονται θα είναι από τη μία η φιλελεύθερη κοινοβουλευτική δημοκρατία και από την άλλη μια ανελεύθερη δημοκρατία στην οποία η κυβέρνηση αναδεικνύεται μεν με εκλογές αλλά δεν υπάρχουν σοβαρά αντίβαρα όπως το κοινοβούλιο και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη» υποστήριξε ο Νίκος Αλιβιζάτος και πρόσθεσε.

«Στην Ελλάδα πιστεύω ότι ανήκουμε στην πρώτη κατηγορία των φιλελεύθερων δημοκρατιών. Η απειλή όμως της άλλης πλευράς η πεμπτουσία της οποίας είναι το πολίτευμα Ερντογαν είναι πολύ μεγάλη. Χρειάζεται επαγρύπνηση. Η σημερινή Ευρώπη είναι ένας μικρός παράδεισος στο σύγχρονο κόσμο».
Ο κ. Αλιβιζάτος, χαρακτήρισε το προεδρικό σύστημα της Τουρκίας «καισαρικό» επισημαίνοντας ότι οι διαφορές με το σύνηθες δημοκρατικό πολίτευμα είναι τόσο μεγάλες, που θα πρέπει να μιλήσουμε για και ενός ανδρός αρχή».

«Η διαφορά του μοντέλου διακυβέρνησης που οικοδομεί ο κ. Ερντογάν από εκείνο του Κεμάλ, είναι ότι ο Μουσταφά Κεμάλ έφτιαξε την Τουρκία έχοντας ως συνδετικό κρίκο της κοινωνίας τον τουρκισμό» εκτίμησε ο κ. Χρήστος Τεάζης, και σημείωσε ότι «δεν πρέπει να προσωποποιούμε την πολιτική του κ. Ερντογάν όπως κάνουμε στην Ελλάδα λέγοντας «γιατί το κάνει» ή «που το πάει ο Ερντογάν». Ο Τούρκος πρόεδρος εκφράζει μια νοοτροπία και θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει σε μια επαναχάραξη της πολιτικής της σύμφωνα με τα νέα δεδομένα τα οποία θα αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά μετά το 2023»

«Στο Κυπριακό υπάρχει μια σημαντική ενεργειακή διάσταση και τα πράγματα για την Τουρκία δεν εξελίσσονται με θετικό τρόπο», υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Θάνος Ντόκος. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κίνηση που θα κάνει είναι να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε κάποιο σημείο της κυπριακής ΑΟΖ, με απρόβλεπτες εξελίξεις». Συνεχίζοντας εμφανίστηκε απαισιόδοξος σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

«Όταν ο κ. Ερντογαν μιλά για τα σύνορα της καρδιάς του και την αναθεώρηση της συνθήκης της Λοζάνης, εννοεί μια γεωπολιτική αναθεώρηση μια ντε φάκτο και κατά μέρη αλλαγή της συνθήκης όπως συμβαίνει με την Συρία και στο Αιγαίο. Επιδιώκει την αναθεώρηση του γεωπολιτικού καθεστώτος που επέφερε η Συνθήκη της Λοζάνης» τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ. Ζήνωνας Τζιάρρας.

Στην Κύπρο προσπαθεί να αυξήσει την ηγεμονία της στα κατεχόμενα όπως συμβαίνει κυρίως από το 2004 και μετά. Η ηγεμονία δεν συνδέεται μόνο με τις εμπορικές σχέσεις αλλά με την εξάρτηση των κατεχομένων σε τομείς όπως της ύδρευσης και του ηλεκτρισμού αλλά και με τη δημιουργία πολιτιστικών και θρησκευτικών οργανισμών που έχουν σχέση με τι κόμμα του κ. Ερντογάν». Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος ‘Αγγελος Αθανασόπουλος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα