Αναχώρησαν οι δανειστές με ανοιχτά τα εργασιακά – ενέργεια και δημοσιονομικό

komisionΜε ανοιχτά τα καυτά θέματα των εργασιακών, των δημοσιονομικών και των ενεργειακών αναχώρησαν από την χώρα μας οι θεσμοί μετά την πολύωρη συνάντηση μέχρι τις πρωινές ώρες με το οικονομικό επιτελείο.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων αναχωρούν από την Αθήνα λόγω της «Ημέρας των Ευχαριστιών» στις 24 Νοεμβρίου και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο πλευρών,η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα προηγηθεί του EuroWorking Group της 28ης Νοεμβρίου.

Όσον αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κορυφαίο στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών είπε ότι ναι μεν υπάρχει σχεδόν συμφωνία, αλλά, μένουν τρία ανοιχτά τεχνικά θέματα προς επίλυση – όπως τα επιτόκια, οι εγγυήσεις και ποιοι φόροι θα περιλαμβάνονται στο γενικό πλάνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αγκάθια που φαίνεται να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ,βρίσκεται στο θέμα του μεσοπρόθεσμου όπου οι επικεφαλής του κουαρτέτου δεν είχαν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν κάτι διαφορετικό από πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% από το 2018 έως και το 2020. Οι στόχοι της διετίας 2019-2020 για πρωτογενή θα συζητηθούν στο Eurogroup σε πολιτικό επίπεδο αυτό τουλάχιστον επιδιώκει η ελληνική πλευρά.

Μεταξύ άλλων τα «αγκάθια» που παραμένουν ανοιχτά στις συζητήσεις είναι είναι και ο τομέας της ενέργειας.

Βήματα προόδου καταγράφονται και στο θέμα της διαδικασίας κοινής είσπραξης φόρων και εισφορών, το οποίο θα επανακαθοριστεί αργότερα με βάση οδικό χάρτη που θα πρέπει να αποφασιστεί έως τον Μάρτιο 2017 μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως και στην εφαρμογή της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε ότι το συνολικό χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει και παραμένει ο στόχος για κλείσιμο της «πολιτικής συμφωνίας» στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, καθώς στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσουν μια σειρά από νομοσχέδια και αποφάσεις για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Στις συζητήσεις εξετάστηκε και η πρόθεση της κυβέρνησης να διανείμει, μέσω κοινωνικού μερίσματος, μέρος της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016.
Στέλεχος του ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα διανείμει το κομμάτι εκείνο της υπέρβασης του πλεονάσματος, το οποίο θεωρείται απολύτως «ασφαλές», αφού έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα ενδεχόμενα ρίσκα τα οποία ενδεχομένως θα το επηρεάσουν.

Αύριο ο Πρωθυπουργός,Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει ενημέρωση προς την Κ.Ο. για τα τρέχοντα θέματα,ο κ.Τσίπρας γνωρίζει φυσικά την κατάσταση και δεν φοβάται διαρροές κατά την ψήφιση των μέτρων, ωστόσο μέσω της συνεδρίασης θα επιχειρήσει μια ψυχολογική τόνωση.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα