Ανατροπή στη δίκη της Χρυσής Αυγής – «Στον αέρα» οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Νέα δεδομένα για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά και για μελλοντικές δίκες, δημιουργεί η εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας να υπάρξει φυσική παρουσία των προστατευόμενων μαρτύρων.

Η εισαγγελέας αιτιολογεί την εισήγησή της με το σκεπτικό ότι και άλλος μάρτυρας έχει καταθέσει, χωρίς να του συμβεί κάτι.

Ωστόσο προκύπτει το εύλογο ερώτημα πως θα καταθέσουν τα πραγματικά γεγονότα οι μάρτυρες, εάν θεωρούν ότι απειλείται η ζωή τους.

Ήδη έχουν καταθέσει εγγράφως και με κωδική ονομασία, προκειμένου να μη γίνουν γνωστά τα πραγματικά τους στοιχεία, ενώ η αρχική πρόθεση ήταν να καταθέσουν και μέσω ηχητικής μετάδοσης, με αλλοιωμένη φωνή, από ειδικό χώρο στη ΓΑΔΑ.

Σημειώνεται ότι ενστάσεις για τον τρόπο που είχε προγραμματιστεί να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, έχουν τεθεί και από τις δύο πλευρές από διαφορετική όμως βάση.

Οι δικηγόροι της οικογένειας Παύλου Φύσσα, των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, αλλά και των Αιγύπτιων αλιεργατών, ξεκαθάρισαν πως αν οι εν λόγω μάρτυρες «επιλέξουν και πάλι να καταθέσουν με τον τρόπο αυτό, δηλαδή χωρίς να δηλώσουν τα στοιχεία τους, δεν θα προβούμε στην εξέτασή τους».

Εξηγώντας την στάση της η πλευρά Φύσσα υποστήριξε ότι «δεν είναι δυνατόν να ενισχύσουμε ένα θεσμό που πέραν των λοιπών προβληματικών του, έχει ήδη εν προκειμένω καταστρατηγηθεί η ουσία του, από τη στιγμή που από τη διαδικασία της ανάκρισης ήδη έχουν διαρρεύσει τα στοιχεία τους». Τόνισε βέβαια, ότι ακόμη και αν αποκαλυφθούν τα πραγματικά στοιχεία των μαρτύρων, θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα προστασίας τους και μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής τους.

Από την πλευρά τους οι πληρεξούσιοι συνήγοροι πολιτικής αγωγής του ΠΑΜΕ, εξέφρασαν την άποψη πως «η πρακτική εφαρμογή της διαδικασίας εξέτασης μαρτύρων, τέτοιου είδους, που θεσπίστηκε με τις αντιδραστικές διατάξεις του Ν. 2928/2001, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες γενικότερα».

Και οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών, που είχαν δεχτεί επίσης δολοφονική επίθεση από χρυσαυγίτες, εξέφρασαν την πρόθεση τους να μην εξετάσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες, εάν παραμείνει το καθεστώς ανωνυμίας.

Στην αντίπερα όχθη, οι συνήγοροι των κατηγορούμενων βουλευτών Νικ. Μιχαλολιάκου και Γ. Γερμενή είπαν πως η προστασία των συγκεκριμένων μαρτύρων «έχει πάψει να ισχύει» και κατέθεσαν ζητώντας τη φυσική τους παρουσία τους.

«Αν καταθέσουν οι μάρτυρες αυτοί υπό το καθεστώς αυτό, δεν θα μπορέσετε ως Δικαστήριο να συναγάγετε ορθά συμπεράσματα», ισχυρίστηκαν.

Εάν τελικά απαιτηθεί η φυσική παρουσία των προστατευόμενων μαρτύρων, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου τόσο για την απειλή της σωματικής τους ακεραιότητας, όσο και για το ενδεχόμενο να μην αποκαλύψουν όλα τα στοιχεία τους ή και να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και να καταγγείλουν τη χώρα μας.

Εύλογα προκύπτει και το ερώτημα τι πρόκειται να γίνεται σε ανάλογες δίκες στο μέλλον, εάν οι μάρτυρες δεν αισθάνονται την ασφάλεια της προστασίας τους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα