Αναταράξεις προαναγγέλουν παράγοντες των χρηματιστηριακών αγορών

Πριν ένα μήνα, η έρευνα που δημοσιοποίησε η Bank of America – Merrill Lynch επιβεβαίωνε για μια ακόμη φορά αυτό που ολοένα περισσότεροι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ως βεβαιότητα – ότι τα χρηματιστήρια είναι σήμερα υπερτιμημένα και μάλιστα σε βαθμό «φούσκας». Σήμερα, η ανάλυση που δημοσιεύεται στο MarketWatch έρχεται να ενισχύσει αυτή την εκδοχή – «η ιστορία δεν είναι με το μέρος των αγορών», σημειώνει χαρακτηριστικά η συντάκτης Sue Chang.

Τι συμβαίνει, λοιπόν; Σύμφωνα με την BofAML, το 44% όσων συμμετείχαν στην προαναφερθείσα έρευνα εκτιμούν ότι οι μετοχές είναι σήμερα πολύ ακριβές, ενώ το 84% θεωρεί πως οι πλέον υπερτιμημένες είναι αυτές που διαπραγματεύονται στην αμερικανική αγορά. Η ανησυχία αυτή εντείνεται, μάλιστα, από το γεγονός ότι η έκθεση των hedge funds στις μετοχές βρίσκεται σήμερα σε επίπεδο-ρεκόρ και φτάνει το 73% των χαρτοφυλακίων τους.

Την ίδια στιγμή, η ανάλυση του MarketWatch επισημαίνει ότι έχει περάσει ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να έχει καταγραφεί ένα μεγάλο κύμα ρευστοποιήσεων στην αγορά. Όπως λέει ο Ryan Detrick της LPL Financial, αυτή «είναι μόλις η έκτη φορά από το 1950 που ο S&P 500 δεν έχει γνωρίσει μια διόρθωση της τάξης του 5% τουλάχιστον μέσα στο τελευταίο έτος και αυτό είναι το πιο μεγάλο διάστημα μετά το 1995». Για τον λόγο αυτό, προσθέτει, παρά το θετικό περιβάλλον που εξακολουθούν να δημιουργούν τα κέρδη των επιχειρήσεων, ο χαμηλός πληθωρισμός και η μετριοπαθής πολιτική από την πλευρά της Fed, «ο νόμος της βαρύτητας είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει κάποια στιγμή».

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο διάστημα του τελευταίου έτους, ο δείκτης S&P 500 έχει καταρρίψει 42 ρεκόρ του, ενώ έχει ενισχυθεί κατά 14%. Έτσι, με βάση τα ιστορικά δεδομένα και καθώς το διάστημα κυριαρχίας των «ταύρων» μεγαλώνει, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η διόρθωση να είναι πιο μεγάλη και απότομη, όταν φτάσει η κρίσιμη στιγμή. Σε αυτό συμφωνεί ένας ακόμη αναλυτής του MarketWatch, ο Thomas H. Kee, που εκτιμά ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο είναι σήμερα υπερτιμημένο κατά 66%.

Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό ότι ολοένα περισσότεροι αναλυτές ανάβουν το… λαμπάκι «προσδεθείτε» και προειδοποιούν ότι επίκειται μια -λιγότερο ή περισσότερο- ανώμαλη προσγείωση. Καθώς δε είναι πολύ πιθανό αυτή να ξεκινήσει ή επικεντρωθεί στις ΗΠΑ, ο Donald Trump έχει κάθε λόγο να ανησυχεί. Με τόσα προβλήματα που του προκαλεί ήδη η σύγκρουση γύρω από τις σχέσεις του με τη Ρωσία και τον Vladimir Putin, ένα «μίνι κραχ» στις αγορές μπορεί να του δώσει τη χαριστική βολή…

 

πηγή  liberal.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα