Ανασχηματισμός: Γράφει και σβήνει ονόματα ο Τσίπρας – Τα πιθανά σενάρια

Σε  ανασχηματισμό προχωρά σήμερα ή το αργότερο αύριο ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει από το πρωί προγραμματισμένες συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες στο Μαξίμου, προκειμένου να επιλέξει τους “εκλεκτούς” της νέας κυβέρνησης.

Τα ονόματα δίνουν και παίρνουν, ωστόσο την τελική απόφαση θα την πάρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αυτή τη στιγμή οι κενές θέσεις είναι τέσσερις: Του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημ. Παπαδημητρίου, της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, του υφυπουργού Παιδείας, η οποία δεν αναπληρώθηκε μετά την παραίτηση του Κώστα Ζουράρι και του υφυπουργού Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος είχε παραιτηθεί μετά τη δήλωση ότι ο πρωθυπουργός είπε ψέματα στους αγρότες.

Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας λόγω προβλημάτων υγείας ακούγεται πως δεν θα μπορέσει να συνεχίσει. Ετσι, ο κ.Τσίπρας αναζητεί έμπειρο στέλεχος και με αποτελεσματικότητα στα επιχειρησιακά, προκειμένου να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο που σηκώνει στους ώμους του ο Γιάννης Μουζάλας αλλά και να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την τάση των 53+ στο κόμμα.

Φαβορί για τη θέση του, είναι κατά πληροφορίες ο νυν αναπληρωτής υπουργός άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ενώ πιθανός αντικαταστάτης του κ. Μουζάλα θεωρείται και ο Γιάννης Μπαλάφας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ερωτηματικό θα αποτελέσει ποιος θα είναι στο Πεντάγωνο. Στο Μαξίμου εξετάζουν πολύ σοβαρά την περίπτωση του Νίκου Ξυδάκη, καθώς κρίνουν ότι έχει όλο το “πακέτο”, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που θα εμφανιστούν μπροστά του.

Την ίδια ώρα στο κόμμα, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για το ποιος θα αναλάβει καθήκοντα για το χαρτοφυλάκιο της ανεργίας. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ που προκρίνουν τη διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρίας Καραμεσίνη, η οποία όπως λένε γνωρίζει άριστα το αντικείμενο. Η κυρία Καραμεσίνη έχει ήδη εκπονήσει για το 2018, σχεδιασμό ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, με μονίμως ανοιχτά προγράμματα και με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας στις νεαρές ηλικίες.

Το δεύτερο πρόσωπο με θετικές εντυπώσεις είναι αυτό το Νάσου Ηλιόπουλου που επί των ημερών του το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, πήρε για τα καλά “μπρος” και άρχισε να μοιράζει πρόστιμα για μαύρη και αδήλωτη εργασία.

 

Να σημειωθεί ότι τελικώς, δεν αποκλείεται, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Στέργιος Πιτσιόρλας να παραμείνουν στις θέσεις τους, με το όνομα του τελευταίου, ωστόσο, να ακούγεται έντονα και για το υπ.Ναυτιλίας, σε περίπτωση τελικά μετακινηθεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια από το εσωτερικό του κόμματος, ενώ δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί του Νεκτάριου Σαντορινιού.

Σε αναζήτηση προσώπου βρίσκονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο και για το χαρτοφυλάκιο του πολιτισμού. Η Λυδία Κονιόρδου, άλλωστε, κατά καιρούς έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από βουλευτές και συναδέλφους της για το γεγονός ότι «δεν ήταν διοικητικά αποτελεσματική».

Για τη θέση της κυρίας Κονιόρδου ακούγεται και άλλο ένα όνομα έκπληξη, αυτό του Σταύρου Μπένου, χωρίς, όμως, η επιλογή να αποτελεί φαβορί.

 

Για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ακούγεται έντονα πως την θέση του μπορεί να αναλάβει ο νυν βουλευτής Σταύρος Αραχωβίτης. Ωστόσο, και πάλι οι πιθανότητες αντικατάταστασης του κ. Αποστόλου είναι 50-50.

Όλα δείχνουν ότι αμετακίνητο θα παραμείνει το οικονομικό επιτελείο με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς η διαπραγμάτευση για το χρέος και οι όροι της εξόδου από το Μνημόνιο είναι το σημαντικότερο ζήτημα αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση.

Αμετακίνητοι θα πρέπει να θεωρούνται και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με το Σκοπιανό σε διαπραγμάτευση, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικό εταίρος Πάνος Καμμένος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Τέλος, έχουν ακουστεί επίσης τα ονόματα της Ράνιας Σβίγγου, Πάνου Ρήγα και Κώστα Ζαχαριάδη, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για ποια υπουργεία μπορεί να προοριστούν.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα