Αναστολή επ’ αόριστον για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του D. Trump

Ομοσπονδιακός δικαστής στη Χαβάη παρέτεινε επ’ αόριστον αργά χθες βράδυ την εντολή που αναστέλλει την εκτέλεση του αναθεωρημένου εκτελεστικού διατάγματος του προέδρου Donald Trump, το οποίο απαγορεύει τα ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες πολιτών από έξι χώρες με μουσουλμανικό κυρίως πληθυσμό. Η εντολή ισχύει για το σύνολο του αμερικανικού εδάφους.

Ο δικαστής της Χαβάης Derrick Watson εξήγησε ότι μετέτρεψε την προηγούμενη προσωρινή εντολή που είχε εκδώσει πριν από 15 ημέρες σε προκαταρκτική διαταγή, μετά την αγωγή της πολιτείας της Χαβάης που αμφισβητεί την ταξιδιωτική απαγόρευση του προέδρου Trump κρίνοντας ότι συνιστά αντισυνταγματική θρησκευτική διάκριση.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να ασκήσει έφεση.

Ο Trump υπέγραψε τη νέα, τροποποιημένη εκδοχή του αντιμεταναστευτικού διατάγματος του στις 6 Μαρτίου, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα νομικά προβλήματα με το εκτελεστικό διάταγμα που είχε υπογράψει τον Ιανουάριο, το οποίο προκάλεσε χάος στα αεροδρόμια και μαζικές διαδηλώσεις προτού δικαστής στην Ουάσινγκτον σταματήσει την εφαρμογή του τον Φεβρουάριο.

Ο Donald Trump έχει δηλώσει ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση είναι αναγκαία για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Δικαστές στη Χαβάη και σε άλλες περιοχές που αντιτίθενται στην απαγόρευση τονίζουν ότι το διάταγμα παραβιάζει το αμερικανικό Σύνταγμα και ότι το κίνητρο πίσω από αυτό έχει ως βάση τη θρησκεία και την προεκλογική δέσμευση του Trump για “συνολική και πλήρη απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα