Αναστασιάδης: Όχι σε διάσκεψη για το Κυπριακό χωρίς μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ

«Στην πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, στις 12 Ιανουαρίου στην Γενεύη, θα πρέπει να είναι παρόντα τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε σε δηλώσεις του στην πρεσβεία της Κίνας, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης. Σε σχέση με αυτό, «βασιζόμαστε στην παρουσία και στη στήριξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη διάσκεψη».

Μιλώντας σε εκδήλωση της πρεσβείας της Κίνας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 45 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι τα μόνιμα μέλη θα πρέπει να είναι παρόντα, έχοντας υπόψη τη διεθνή διάσταση του θέματος που θα συζητηθεί στη Γενεύη, «περιλαμβανομένων των τρόπων διασφάλισης ομαλής, ασφαλούς και ταχείας εφαρμογής της λύσης που θα επιτευχθεί».

Επίσης, ανέφερε ότι την 1η Δεκεμβρίου, με στόχο να διατηρηθεί η δυναμική της διαπραγματευτικής διαδικασίας και να διασφαλισθεί ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν από το σημείο στο οποίο έμειναν στο Μον Πελερέν, συμφωνήθηκε με τον Ακιντζί να υπάρξει εντατική και ουσιαστική συζήτηση για όλα τα θέματα που εκκρεμούν, και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεσμεύτηκε να υποβάλει χάρτη για το εδαφικό στις 11 Ιανουαρίου.

Πρόοδος στα θέματα αυτά, είπε, θα μας επιτρέψει να βρεθούμε κοντά σε μια συμφωνία, δημιουργώντας τις συνθήκες και τις προοπτικές για επιτυχή κατάληξη στη συζήτηση για το θεμελιώδες θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, σε μια πολυμερή διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και των σχετικών μερών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα