Αναστασιάδης: Έτοιμος να επιστρέψω στο τραπέζι των συνομιλιών, αν ισχύουν όσα δηλώνει ο Έιντε

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών αν ισχύουν αυτά που αναφέρει ο απερχόμενος Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Ειντε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πολίτης», ο Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαιώνει ότι στο τελευταίο δείπνο στο Κραν Μοντανά, η διάσκεψη έφθασε πάρα πολύ κοντά στην επίτευξη μιας στρατηγικής συμφωνίας, η οποία θα άνοιγε τον δρόμο για τη λύση του Κυπριακού. «Εμείς βάλαμε γραπτώς τις θέσεις μας και το ελάχιστον που αναμένεις από έναν καλόπιστο συνομιλητή είναι να ανταποκριθεί γραπτώς και αυτός. Αλλά έστω και προφορικώς να έλεγε τις θέσεις του ο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αυτές που λένε ότι θα μας ικανοποιούσαν -αλλά ούτε τις είδαμε ούτε τις ακούσαμε- θα καταλήγαμε. Γιατί ο γ.γ. του ΟΗΕ ήταν έτοιμος να συντάξει μια στρατηγική -ας την πούμε- συμφωνία, η οποία πραγματικά θα άνοιγε τον δρόμο για να οδηγηθούμε σε λύση. Αν και υπήρχαν αρκετές εκκρεμότητες σε διάφορα θέματα, αλλά αυτό δεν θα αποτελούσε εμπόδιο», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Προς το τέλος εκείνου του δείπνου, συνέχισε, όταν ο γ.γ. είδε ότι υπήρχαν προβλήματα, είπε ότι προκειμένου να διευκολύνουμε την παρουσία και των πρωθυπουργών, για να συμφωνηθεί και το θέμα των στρατευμάτων – έχοντας πάντα την πεποίθηση ο ίδιος ότι η τουρκική πλευρά απεδέχετο τον τερματισμό των εγγυήσεων και του μονομερούς δικαιώματος -, είπε ότι θα συντάξει μια σύντομη συμφωνία, όπου θα έκανε αναφορά στην κατάργηση των εγγυήσεων και του επεμβατικού δικαιώματος.

«Ε, εκεί είναι που αντέδρασε ο κ. Τσαβούσογλου. Όταν ρωτήθηκε εάν θα ισχύουν από την πρώτη ημέρα. Τότε ο γ.γ. ξεκάθαρα δήλωσε ότι ‘οφείλω να απολογηθώ, ήταν δική μου παρανόηση κατά τις διμερείς συναντήσεις ότι η Τουρκία θα εδέχετο’», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Είμαι έτοιμος, είπε, με βάση το περίγραμμα, όπως το έχει καταγράψει ο ΓΓ του ΟΗΕ, “να επιστρέψω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, νοουμένου ότι αυτό που αφέθη να νοείται ο κ. Τσαβούσογλου είναι πραγματικότητα. Ότι αυτό που μεταφέρει ο κ. `Ειντε είναι πραγματικότητα. Ότι δηλαδή η Τουρκία δέχεται από την πρώτη μέρα να τερματιστούν οι εγγυήσεις, από την πρώτη μέρα να εγκαταλείψει το μονομερές δικαίωμα ή το όποιο δικαίωμα επέμβασης, και να μειωθεί κάθετα ο στρατός – όπως ήταν και εισήγηση της Τουρκίας,- αλλά και να συμφωνηθεί ο μίνιμουμ αριθμός και το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου πρέπει να αποχωρήσει ο στρατός”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα