Αναστασιάδης:Αντίθετος σε πολυμερή συνάντηση για το Κυπριακό στο Νταβός

anastasiadis kupros

Την αντίθεσή του στη πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των εγγυητριών δυνάμεων, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κύπρου
Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντησή του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ειδικότερα, στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν έχει βολιδοσκοπηθεί από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε για διαβουλεύσεις με την μορφή άτυπης «πολυμερούς» διάσκεψης, ο Ν.Αναστασιάδης απάντησε: «Δεν θεωρώ ότι είναι η ώρα για κάτι ανάλογο».

Επιβεβαίωσε, πάντως, ότι έχει προσκληθεί στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, σημειώνοντας: «Η πρόθεση μου δεν είναι να μεταβώ για να συμμετέχω σε μια πολυμερή ή οποιαδήποτε διάσκεψη». Στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων, πρόσθεσε, θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις απόψεις του για την ανάγκη βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

«Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο αλληλοκατανόησης των δυσκολιών, αλλά και συναντίληψης ότι θα πρέπει να εργαστούμε κατά τρόπο που να βοηθηθούν και οι δύο πλευρές» είπε αναφερόμενος στη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, την τελευταία για το 2015.

Σημείωσε ότι παραμένουν διαφορές και ότι οι συζητήσεις δεν περιορίζονται στο περιουσιακό. Το περιουσιακό αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα, όπως επίσης και οι εδαφικές αναπροσαρμογές, οι εγγυήσεις, τα χρονοδιαγράμματα αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων κλπ., πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν έχει αποδεχθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά αναπροσαρμογές, που να περιλαμβάνουν και επιστροφή της Μόρφου, ο Ν.Αναστασιάδης είπε ότι δεν έχουν υπεισέλθει στο εδαφικό και δήλωσε ότι θεωρεί «εκ των ων ουκ άνευ ότι περιοχές που επιστρέφονταν με βάση το Σχέδιο Ανάν, δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αλλοιωθούν».

Για την στάση της Τουρκίας ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι αναμένει την εκ μέρους της ενθάρρυνση και στήριξη της τουρκοκυπριακής ηγεσίας σε θέματα που οπωσδήποτε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Τέλος, ο ευχήθηκε σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους το 2016 να είναι η χρονιά που δώσει «τις βασικές προϋποθέσεις ειρηνικής συμβίωσης και προοπτικής για το μέλλον».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα