Αναμονή για το όνομα του Ιταλού πρωθυπουργού

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλλα θα συναντήσει το απόγευμα τους αρχηγούς της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων. Περιμένει να του παρουσιάσουν ένα όνομα κοινής αποδοχής που να ηγηθεί της κυβέρνησής τους.

Σύμφωνα με τον Τύπο, θα μπορούσε να επιλεγεί ένας οικονομολόγος, καθηγητής του γνωστού πανεπιστημίου Μποκόνι του Μιλάνου αλλά η τελική συμφωνία δεν είναι εύκολη διότι πολλοί στο κίνημα Πέντε Αστέρων θα προτιμούσαν ένα καθαρά πολιτικό πρόσωπο. Και ο ίδιος ο αρχηγός του κινήματος, Ντι Μάιο πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Στα πιθανά σενάρια συμπεριλαμβάνεται και η ανάθεση της πρωθυπουργίας για τριάντα μήνες σε στέλεχος των Πέντε Αστέρων και για τους υπόλοιπους τριάντα (μέχρι να λήξει, δηλαδή, η νομοθετική περίοδος) με γνωστό συνεργάτη του Ματτέο Σαλβίνι.

“Γράφουμε ιστορία, μας χρειάζεται ακόμη λίγος χρόνος”, δήλωσε ο Ντι Μάιο. Σύμφωνα με ό,τι διαρρέει ο Σαλβίνι θα μπορούσε να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών και ο Ντι Μάιο να γίνει υπουργός Εξωτερικών. Οι συναντήσεις των δυο πολιτικών αρχηγών πραγματοποιούνται εναλλάξ στην Ρώμη και το Μιλάνο, μετά από αίτημα της Λέγκα, η οποία θέλει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στον πλούσιο, ιταλικό Βορρά.

Τίποτα δεν είναι βέβαιο

Μέχρι την τελευταία στιγμή πάντως τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο, όπως έδειξαν άλλωστε και οι απρόβλεπτες εξελίξεις των δυο περασμένων μηνών. Ακόμη περισσότερο, μάλιστα, τώρα που ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Γερουσία. Μετά την σχετική απόφαση της Δικαιοσύνης (η οποία κατήργησε την απαγόρευση του εκλέγεσθαι για τον Καβαλιέρε) ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός μπορεί να ζητήσει την παραίτηση γερουσιαστή του. Με στόχο να τον αντικαταστήσει άμεσα με εκλογές σε μια μόνο περιφέρεια. Και είναι πολύ πιθανό, ο “μίστερ TV” να προσπαθήσει να ελέγξει την δράση της κυβερνητικής συμμαχίας, με άσκηση συνεχών πιέσεων επί της Λέγκα. Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα