Ανακοίνωση απο το παρατηρητήριο ΒιοΨυχοΚοινωνικών Δικαιωμάτων για την απεργό πείνας Εύη Στατήρη

Ανησυχία εκφράζεται και από το Παρατηρητήριο ΒιοΨυχοΚοινωνικών Δικαιωμάτων, (ISEPP).
«Παρακολουθώντας επισταμένα την απεργία πείνας που έχει ξεκινήσει από τις 14 Σεπτεμβρίου 2015 η κα Εύη Στατήρη, έχοντας συνεχή ενημέρωση από τους γιατρούς της και λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι στιγμής δεδομένα & τα ανακοινωθέντα ιατρικά δελτία είναι σκόπιμο να επισημάνουμε τα εξής:
Η ποινικοποίηση των φιλικών και συγγενικών σχέσεων και η αναγωγή της σε «τρομοκράτη» αποτελεί μια ιδιώνυμη κατασκευή που είναι χαρακτηριστικό των απολυταρχικών καθεστώτων. Ειδικά δε για «για πράξεις οι οποίες οφείλονται στην εκπλήρωση ενός ηθικοκοινωνικού συγγενικού καθήκοντος».
Βαίνοντας πέραν της δεύτερης εβδομάδας απεργίας πείνας και εξετάζοντας τα ιατρικά δελτία των ιατρών που εξέτασαν την κα Ε. Στατήρη καθώς και την εσπευσμένη μεταγωγή της στο νοσοκομείο, εκφράζουμε την ανησυχία μας για την κατάσταση της υγείας της, μιας και η σωματική ακεραιότητα ενός απεργού πείνας αυξάνεται σημαντικά μετά την 10η ημέρα ασιτίας. Δεδομένης της συνέχισης της απεργίας πείνας συμφωνούμε με την εκτίμηση ότι τις προσεχείς μέρες, θα γίνει έκδηλη η απορρύθμιση του οργανισμού της, ως αποτέλεσμα ηλεκτρολυτικών και μεταβολικών διαταραχών, απορρύθμιση που ενδέχεται να οδηγήσει σε καταστάσεις απειλητικές για την οργανική, διανοητική και ψυχική υγεία, ακόμα και για την ίδια της τη ζωή.
Η περίπτωση της Εύης Στατήρη αλλά και της Αθηνάς Τσάκαλου όχι μόνο θυμίζουν, αλλά αποτελούν στην πράξη θεσμική εκδικητικότητα της δικαιοσύνης. Είναι πασιφανές ότι οι διώξεις και η φυλάκισή τους δεν είναι αποτέλεσμα των ιδεών ή των «πράξεων» τους, αλλά των οικογενειακών σχέσεων τους. Ζητούμε την άμεση αποφυλάκιση της Εύης Στατήρη και την άρση του κατ’ οίκον περιορισμού της Αθηνάς Τσάκαλου που την εμποδίζει να έχει φροντίδα υγείας όπως αρμόζει σε κάθε πολίτη.
Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2015
Δρ Αργύρης Αργυριάδης,
Παρατηρητήριο ΒιοΨυχοΚοινωνικών Δικαιωμάτων, (ISEPP)»
παρατηρητηριο βιοψυχοκοινωνικων δικαιωματων
Το Παρατηρητήριο Βιοψυχοικοινωνικών Δικαιωμάτων έχει στόχο την παρέμβαση σε κάθε συνθήκη καταστρατήγησης των ανθρώπινων βιοψυχοκοινωνικών δικαιωμάτων σε  περιπτώσεις εγκλεισμού (φυλακές, ψυχιατρεία, χώρους «φιλοξενίας» μεταναστών κοκ.)  Στοχεύει επιπλέον στην ενημέρωση για την ιδρυματοποίηση και στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση προβάλλοντας ένα διαφορετικό πλαίσιο υποστήριξης & θεραπείας υπέρ όσων δεν έχουν φωνή ή δεν μπορούν να ακουστούν.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα