Ανακαλύφθηκε μετεωρίτης ηλικίας 470 εκατομμυρίων ετών στη Σουηδία

τρτυωερΣουηδοί γεωλόγοι ανακάλυψαν πριν από πέντε χρόνια έναν μυστηριώδη βράχο σε μέγεθος μπισκότου θαμμένο μέσα σε ένα λατομείο ασβεστόλιθου στα νότια της σκανδιναβικής χώρας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γεωλόγο Μπίργκερ Σμιτζ του Πανεπιστημίου του Λουντ, μετά από ενδελεχή εξέταση θεωρούν ότι πρόκειται για ένα είδος μετεωρίτη, ονόματι χονδρίτης, που έπεσε στον πλανήτη μας μετά από μια σύγκρουση αστεροειδών πριν 470 εκατ. χρόνια.

Ο μετεωρίτης, που έχει μήκος περίπου οκτώ εκατοστών, βρέθηκε στο λατομείο Θόρσμπεργκ, στην σουηδική επαρχία Κινεκούλε, μαζί με άλλους 100 μετεωρίτες.

«Ο συγκεκριμένος μετεωρίτης δεν μοιάζει με κανέναν άλλον που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα» τονίζει ο Σμιτζ, προσθέτοντας πως «διαθέτει ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα του στοιχείου νέον καθώς και ιριδίου, ενός στοιχείου που είναι σπανιότατο στην Γη».

Οι περισσότεροι μετεωρίτες που πέφτουν στη Γη ανήκουν στην κατηγορία των χονδριτών, όμως ο συγκεκριμένος  ανήκει σε μια κατηγορία μετεωριτών που δεν πέφτει πια στον πλανήτη μας κατά καιρούς, γι’ αυτό ποτέ έως τώρα δεν είχε βρεθεί κάτι ανάλογο.

Όπως εικάζουν οι επιστήμονες, ο μετεωρίτης, που ονομάσθηκε Εστ 65 (Oest 65), από το όνομα του χωριού κοντά στο λατομείο, έπεσε στη Γη μετά από μια σύγκρουση δυο αστεροειδών κάπου μεταξύ των πλανωτών Αρη και Δία.

Θεωρούν δε πως το κομμάτι του μετεωρίτη από το οποίο αποσπάστηκε είχε σχήμα πατάτας και πλάτος από 12 έως 19 μέτρα.

Όπως επισημαίνουν οι γεωλόγοι στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, «τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν πως μπορούμε πλέον να αποκρυπτογραφήσουμε την ιστορια του ηλιακού μας συστήματος όχι μόνο κοιτώντας στα αστέρια και το σύμπαν, αλλά ερευνώντας και στο εσωτερικό της Γης».

 

 

Πηγή:in.gr/Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα