Ανακήρυξε την ανεξαρτησία της η Καταλονία

Την ανεξαρτησία από την Ισπανία ψήφισε το καταλανικό κοινοβούλιο.

Μάλιστα, βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Έτσι, στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.

Το αποτέλεσμα είναι 70 υπέρ, 10 κατά και 2 “λευκά” σε σύνολο 135 βουλευτών.

Όπως και να έχει, η απόφαση της Καταλονίας θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα γίνει δεκτή από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας.

Η διακήρυξη του καταλανικού κοινοβούλιου αναφέρει: «Κηρύσσουμε την καταλανική δημοκρατία, ανεξάρτητο, κυρίαρχο, νόμιμο, δημοκρατικό και κοινωνικά ευαίσθητο κράτος».

Η Μαδρίτη ανέστειλε το αυτοδιοίκητο της Καταλονίας

Την ίδια ώρα, αποφασίστηκε η αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας από τη Γερουσία.

Ο Ραχόι αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για να να ληφθούν τα πρώτα μέτρα για την καταστολή της ανεξαρτησίας.

Τα εν λόγω μέτρα ενδέχεται να περιλαμβάνουν την ανάληψη της άμεσης εποπτείας της καταλανικής αστυνομίας.

Κάλεσμα για ψυχραιμία από τον Ραχόι

Ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, κάλεσε να υπάρξει ηρεμία και ψυχραιμία ενώ είπε πως η κυριαρχία του νόμου θα αποκατασταθεί στην Καταλονία.

Συγκεκριμένα, σε Tweet που ανήρτησε μερικά λεπτά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο ανέφερε: «Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία».

 

“Ουδέν σχόλιο” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αποστάσεις τηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την απόφαση των Καταλανών.

«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ο,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», είπε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Μάλιστα, κατά τη συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει πως η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.

Υποβιβάζει ο Τουσκ την ανεξαρτησία

Η κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας δεν αλλάζει τίποτα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνδιαλέγεται μόνο με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Για την ΕΕ δεν αλλάζει τίποτα. Η Ισπανία παραμένει ο μόνος συνομιλητής μας», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο twitter.

Ο Τουσκ κάλεσε επίσης την Ισπανία να προκρίνει «τη δύναμη του επιχειρήματος, όχι του επιχειρήματος της δύναμης».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα