Αναθέρμανση των ελληνοτουρκικών σχέσεων βλέπει η ολλανδική «Financieele Dagblad»

Την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να αφήσει τελικά ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς μετά από πέντε μήνες κράτησης στις τουρκικές φυλακές επειδή είχαν κριθεί ύποπτοι κατασκοπείας, προβάλλει σύντομο ρεπορτάζ που φιλοξενεί η ολλανδική εφημερίδα «Financieele Dagblad» υπό τον τίτλο «Η Τουρκία αφήνει -μετά από πέντε μήνες – ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς».

Η εφημερίδα αποδίδει την αιφνιδιαστική απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών στη βούληση των δύο χωρών να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους, καθώς, όπως υπενθυμίζει, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι εκεί οι δύο ηγέτες αποφάσισαν από κοινού να θέσουν κατά μέρος τις εντάσεις στο Αιγαίο. Οι μεταναστευτικές ροές ήδη δοκιμάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, όπως και οι εντάσεις γύρω από την Κύπρο, το βόρειο μέρος της οποίας εξακολουθεί να κατέχει η Τουρκία ήδη από το 1974, διευκρινίζει η εφημερίδα.

Αναφορά γίνεται και στις εξηγήσεις των δύο Ελλήνων στρατιωτικών για τον τρόπο με τον οποίο βρέθηκαν κατά λάθος στην άλλη άκρη των συνόρων με αποτέλεσμα να συλληφθούν από τουρκική στρατιωτική περίπολο, ενώ επισημαίνεται ότι οι τουρκικές αρχές ζητούν εδώ και χρόνια από την Αθήνα να παραδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ενέχονται στο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν και στους οποίους παραχωρήθηκε τελικά άσυλο. Από την πλευρά του πάντως ο Τούρκος αντιπρόεδρος είχε διαψεύσει κατηγορηματικά την φημολογία ότι η Τουρκία επιθυμούσε ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα