Αναδρομικά δημόσιων υπαλλήλων: Τα τρία βήματα για τη διεκδίκηση των κομμένων δώρων

Με τρία βήματα «κλειδώνουν» οι διεκδικήσεις αναδρομικών για τα κομμένα δώρα στο Δημόσιο, μετά την απόφαση του ΣΤ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές δώρων και επιδόματος αδείας.

Η εν λόγω απόφαση, που πρέπει να περάσει από την Ολομέλεια του ΣτΕ για να είναι τελεσίδικη, ανοίγει το δρόμο για τη διεκδίκηση αναδρομικών από τουλάχιστον 450.000 εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι που το 2010 είχαν βασικό μεικτό μισθό έως 3.000 ευρώ.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Έθνος», κρίσιμο είναι η αίτηση για τη διακοπή της παραγραφής να υποβληθεί έως την 31η Δεκεμβρίου για να μην χαθούν τυχόν αναδρομικές αξιώσεις για τα δώρα του 2016. Αυτό σημαίνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν έχουν ακόμη προχωρήσει τις απαραίτητες ενέργειες έχουν περιθώριο επτά εργάσιμων ημερών για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους πριν από την εκπνοή του 2018.

Η ίδια εφημερίδα, επικαλούμενη πληροφορίες από δικαστικούς κύκλους, υπογραμμίζει ότι η επίμαχη απόφαση δεν φέρεται να ορίζει στο σκεπτικό της ζητήματα αναδρομικότητας, αφήνοντας τη διαχείριση της δημοσιονομικής «βόμβας» από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

Νομικοί φέρονται να συμφωνούν στο ότι οι αξιώσεις των δημόσιων υπαλλήλων από το Δημόσιο παραγράφονται στη διετία, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου του 2012. Ειδικοί επιμένουν δε, πως η απόφαση αφορά και το νέο μισθολόγιο και ας μην το κρίνει απευθείας.

Τα βήματα

Δεδομένων αυτών, νομικοί κρίνουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να κάνουν τις εξής κινήσεις μέσα στις επόμενες επτά ημέρες:

  • Εκτυπώνουν τη σχετική αίτηση, τη συµπληρώνουν µε τα στοιχεία τους και την υπογράφουν. Το «Εθνος» δηµοσιεύει σήµερα το έντυπο αίτησης που έχει προτείνει η Α∆Ε∆Υ και το οποίο απευθύνεται σε όλους τους δηµοσίους υπαλλήλους.
  • Η αίτηση υποβάλλεται στη ∆ιεύθυνση Μισθοδοσίας της υπηρεσίας από την οποία µισθοδοτείται ο εκάστοτε υπάλληλος και κοινοποιείται στο ΝΣΚ.
  • Προσοχή, κρίσιµο είναι να λάβει ο υπάλληλος αριθµό πρωτοκόλλου της αίτησής του για τυχόν µελλοντική χρήση. Υπενθυµίζεται πως τα δώρα στο ∆ηµόσιο είχαν αρχικά «ψαλιδιστεί» το 2010, όταν ορίστηκε πως θα είναι για όλους στο ίδιο ύψος ανεξαρτήτως αποδοχών -500 ευρώ τα Χριστούγεννα, 250 το Πάσχα και 250 το καλοκαίρι- ενώ θα τα λαµβάνουν όσοι έχουν µεικτές αποδοχές κάτω από 3.000 ευρώ. Η εν λόγω διάταξη του ν. 3845/2010 δεν έχει κριθεί αντισυνταγµατική, οπότε η διεκδίκηση για επιστροφή των δώρων ανατρέχει στα δώρα του 2010.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα