Αναγνωστοπούλου: Να αλλάξει η κατεύθυνση της Ευρώπης, να εμπνεύσει ξανά τους λαούς της

Η ομιλία της Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου, στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων παρουσία του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, τη φορολογία και τα τελωνεία, Πιερ Μοσκοβισί:

Kύριε Επίτροπε,  σας καλωσορίζω εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Βουλή των Ελλήνων, θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί έχετε δείξει τεράστιο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, για την Ελληνική Βουλή επίσης, έχετε έρθει πολλές φορές και αυτή η στιγμή που επισκέπτεστε ακόμα μια φορά την Ελλάδα και μιλάτε στην Ελληνική Βουλή, είναι πάρα πολύ σημαντική για εμάς, για την Ελληνική Κυβέρνηση, για τον Ελληνικό Λαό, για όλη την χώρα.

Είπατε και θα μείνω σε μερικά σημεία της ομιλίας σας, είπατε και χρησιμοποιήσατε τον όρο Normalization της ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής ζωής, της ίδιας της Ελλάδας, αυτό που η Κυβέρνηση λέει συνέχεια από τον Αύγουστο του 2018, ότι επιτέλους η χώρα μετά από 10 χρόνια σκληρής κρίσης και λιτότητας, μπόρεσε επιτέλους να ξανά έχει κανονικότητα. Εξηγήσατε τα σημεία τα οποία εμπεδώνουν αυτή την άποψη περί κανονικότητας και μόνο το ότι η Ελλάδα μπαίνει στο Ευρωπαϊκό εξάμηνο, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο που δείχνει ότι αυτή η χώρα έχει γίνει ένα ισότιμο μέλος και πάλι της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Τα στοιχεία που μας δώσατε και τα συμπεράσματα της Επιτροπής, είναι πολύ σημαντικά, δεν ευνοούν σε καμία περίπτωση έναν αντιπολιτευτικό λόγο καταστροφολογίας που είδαμε από χθες, αντιθέτως και οφείλουμε αυτό να το δείξουμε στην ελληνική κοινωνία, ευνοούν περισσότερο μια τάση αισιοδοξίας. Βεβαίως, η κρίση και τα μνημόνια άφησαν πληγές στο σώμα της κοινωνίας, αυτό είναι γνωστό, το ξέρουμε όλοι, το ξέρετε και εσείς, όμως και από το 2015 και ακόμα, εν μέσω μνημονίων, αλλά κυρίως από τον Αύγουστο του 2018, η Ελληνική Κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς προσπάθησε και προσπαθεί να επουλώσει όσο το δυνατόν περισσότερα τραύματα από αυτά τα οποία έχει η ελληνική κοινωνία στο σώμα της.

Είπατε κύριε Επίτροπε, ότι η ανεργία είναι ακόμη σε υψηλά επίπεδα, παρά τη σημαντική πτώση που έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια, περίπου 10 μονάδες κάτω από την ανεργία την οποία είχαμε μέχρι το 2015, πιστεύουμε και εμείς και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί είναι απόλυτης προτεραιότητα η πτώση της ανεργίας και να έρθει στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, γιατί πιστεύουμε ότι η ανεργία είναι η σοβαρότερη πληγή, το σοβαρότερο τραύμα στο σώμα της κοινωνίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα ήθελα και εγώ να ενώσω τη φωνή μου και να πω ότι στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο που ετοιμάζεται, το να προβλεφθεί και στα όργανα βεβαίως της ΟΝΕ, ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο κατά της ανεργίας, θα έκανε πάρα πολύ σημαντικό και ένα σήμα ισχυρό στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, για το ότι αυτή η Ευρώπη είναι αλληλέγγυα, καταρχάς και κατεξοχήν στους Λαούς της. Το άλλο σημείο που θα ήθελα να σημειώσω κ. Επίτροπε, από την γόνιμη ομιλία σας εδώ ενώπιον των Ελλήνων και Ελληνίδων Βουλευτών, είναι ότι ο λαός αυτός, ο ειρηνικός αυτός λαός, παρά την ταλαιπωρία που γνώρισε, την μεγάλη ταλαιπωρία λόγω της κρίσης, δεν απελπίστηκε και κυρίως δεν έχασε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του.

Θέλω να πω εδώ και σε μια στιγμή που είναι πάρα πολύ κρίσιμη για την Ευρώπη, ο Ελληνικός Λαός όχι μόνο δεν έχασε την ελπίδα του και τη δέσμευση του σε αυτήν την Ευρώπη, αλλά προσπαθεί ακόμη παραπάνω να συμβάλλει σε αυτό το ευρωπαϊκό οικοδόμημα που κλυδωνίζετε, γιατί ακριβώς υπήρχε μια Κυβέρνηση η οποία έβαλε το κοινωνικό πρόσημο, το πρόσημο της αλληλεγγύης, της αμοιβαιότητας πάνω απ’ όλα.

Γιατί κ. Επίτροπε, από τη μια μεριά, βεβαίως ήταν οι κανόνες, βεβαίως, ήταν η δημοσιονομική σταθερότητα, βεβαίως οι μεταρρυθμίσεις και είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτή την κατεύθυνση και νομίζω το έχουμε αποδείξει και θα φανεί και στην 11η Μαρτίου στο Eurogroup, όμως όλα αυτά έπρεπε να συνδυαστούν με ένα σημαντικό πράγμα, που ήταν η κοινωνία να εμπνευστεί ξανά, ότι αυτή η ευρωπαϊκή πορεία είναι δικιά της πορεία, ότι μπορεί να πολεμήσει σ’ αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο και να μην αναπτυχθούν ευρείες ευρωσκεπτικιστικές τάσεις, τις οποίες βλέπουμε σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες δεν πέρασαν την ίδια κρίση με την Ελλάδα.

Η αλληλεγγύη που έδειξε αυτός ο ταλαιπωρημένος λαός από την κρίση, στην προσφυγική κρίση, δείχνει ακριβώς ότι η πολιτική ηγεσία μιας χώρας, το πρόσημο που έχει αυτή η ηγεσία, το εάν είναι προοδευτικό ή όχι, έχει τεράστια σημασία για το που μια κοινωνία θα κατευθυνθεί.

Αυτό νομίζω ότι δείχνει ένα ισχυρό σήμα και για άλλα κράτη της Ευρώπης που, επαναλαμβάνω, δεν πέρασαν αυτή την κρίση.

Κύριε Επίτροπε, για μας, μέσα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών, είναι ύψιστης σημασίας αυτό το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης να γίνει πιο εμφανές για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη βιώσιμη οικονομία, την ανταγωνιστικότητα, τα οποία είναι σημαντικά για την Ευρώπη και το μέλλον της.

Αυτό δεν μπορεί να υπάρξει  χωρίς κινητοποίηση των λαών της. Χωρίς, δηλαδή, όλα αυτά να συνδέονται με το περιεχόμενο της ίδιας της δημοκρατίας, που είναι η υπεράσπιση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων.

Θέλω να πω ότι αυτή η χώρα, αυτή η Κυβέρνηση, έκανε ένα ακόμα βήμα, πολύ πιο θαρραλέο, προς την κατεύθυνση μιας Ευρώπης αλληλεγγύης, συνύπαρξης και συνανάπτυξης, γιατί για μας η οικονομική ανάπτυξη δε μπορεί να μη συνοδεύεται ή να προϋποθέτει την ειρήνη και τη συναντίληψη με τους γειτονικούς λαούς.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ένα ορόσημο όχι μόνο για την πολιτική της χώρας, όχι μόνο για τη σχέση της με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά για όλα τα Βαλκάνια και μια νέα προοπτική για την Ευρώπη. Μια προοπτική οικονομική, κοινωνική και πάνω απ’ όλα, δημοκρατική και προοπτική ειρήνης.

Ξέρετε, παρά τις αντιδράσεις, παρά τις εθνικιστικές εξάρσεις που γνωρίσαμε και η δική μας η Κυβέρνηση και η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο έχουν προοδευτικό πρόστιμο, γιατί όταν μιλάμε για την Ευρώπη πρέπει να μιλάμε για ιδεολογίες στην Ευρώπη, προχώρησαν μπροστά.

Η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας και πυλώνας, κυρίως, δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού χώρου στα Βαλκάνια, κοινής ανάπτυξης, κοινής αντίληψης και συναινέσεων, όπου τα έθνη βλέπουν το ένα το άλλο ως διάβημα για τη δική τους ανάπτυξη, για τη δική τους επιβίωση και δεν ορθώνουν σύνορα και φράχτες μεταξύ τους, για να βλέπουν ως εχθρούς τους γείτονες.

Ίσα ίσα, το αντίθετο.

Κύριε Επίτροπε, θέλω να το πω και από δω, τα Βαλκάνια  δεν είναι η σκοτεινή όψη του φεγγαριού της Ευρώπης, είναι η άλλη όψη της Ευρώπης και είναι ένας κρίσιμος γεωγραφικός χώρος για την ανάπτυξη της Ευρώπης.

Γι’ αυτά, λοιπόν, τα Βαλκάνια η Ελλάδα μένει προσηλωμένη και πιστή στην ιδέα, στο στόχο, να ενταχθούν στην Ε.Ε., εφόσον, βεβαίως, πληρούν τα κριτήρια, για να αποκτήσει ένα άλλο μέλλον και μια άλλη προοπτική η Ευρώπη.

Δε θα μιλήσω πολύ περισσότερο. Θέλω, όμως, να επιστήσω την προσοχή σε δύο πράγματα. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Κύριε Επίτροπε, οι ευρωεκλογές αυτές είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικές για την κατεύθυνση την οποία θα πάρει η Ευρώπη και θα κριθεί όχι μόνο η ιστορία των σημερινών γενεών αλλά κυρίως των μελλοντικών γενεών.

Η ιστορία της Ευρώπης μπορεί μετά από κάποια χρόνια να μας εγκαλέσει για την κατεύθυνση την οποία θα έχουμε πάρει.

Το Brexit, ο ευρωσκεπτικισμός και οι ακροδεξιές δυνάμεις που αναπτύσσονται στην Ευρώπη αυτή την περίοδο, δεν προοιωνίζονται τίποτα καλό εάν δεν αλλάξει η κατεύθυνση της Ευρώπης και εάν δεν ξαναεμπνεύσει τους λαούς της ότι αυτό το ελκυστικό οικοδόμημα, που αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα οράματα παγκοσμίως, μπορεί να ξαναείναι ένα τέτοιο όραμα.

Έχουμε ευθύνη, λοιπόν, απέναντι στους λαούς και σε αυτές τις ευρωεκλογές, αλλά και επιμένω στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο να αποτυπωθεί αυτή η δέσμευση των ευρωπαϊκών ηγεσιών ότι αυτή η Ευρώπη θα πάει σε μια άλλη κατεύθυνση, όπου ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, όπου η αλληλεγγύη ανάμεσα στα έθνη, η αμοιβαιότητα και η συνοχή της Ευρώπης, είναι αυτά που θα φέρουν και την οικονομική ανάπτυξη και την οικονομική βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Πρέπει να θυμόμαστε όλοι και όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές να μην ξεχάσουμε ποτέ, για ποιους λόγους και πάνω σε τι ερείπια οραματίστηκαν κάποιοι μεγάλοι οραματιστές την Ευρώπη. Την οραματίστηκαν πάνω στα πάνω από 30 εκατομμύρια νεκρών, πάνω στους πρόσφυγες και τους μετανάστες της ίδιας της Ευρώπης και πάνω σε έναν κόσμο ο οποίος περίμενε ένα άλλο μέλλον.

Ευχαριστώ πολύ και καλώς ορίσατε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα