Αναγνωστοπούλου: Ατομικό δικαίωμα η αλλαγή ταυτότητας φύλλου – Αυξάνονται τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών

Τα ατομικά δικαιώματα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν θέσεις μάχης εδώ και πολλά χρόνια. «Για πρώτη φορά σε αυτή την χώρα τα τρανς άτομα γίνονται ορατά στον δημόσιο χώρο και η πολιτεία τους αναγνωρίζει τα δικαιώματα που έχουν».

 

Για την συμμετοχή της στη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης και την επερχόμενη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που εορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου.

Αναφερόμενη στην συμμετοχή της στην Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης η κυρία Αναγνωστοπούλου μίλησε για τον πολύ σημαντικό πρόσφατα ψηφισθέντα  νόμο για την ταυτότητα φύλου, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι τα ατομικά δικαιώματα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν θέσεις μάχης εδώ και πολλά χρόνια. «Για πρώτη φορά σε αυτή την χώρα τα τρανς άτομα γίνονται ορατά στον δημόσιο χώρο και η πολιτεία τους αναγνωρίζει τα δικαιώματα που έχουν. 
Το δεύτερο που αναγνωρίζουν τα τρανς άτομα, παρά το γεγονός ότι λένε πως θα ήθελαν κι άλλα πράγματα από το νομοσχέδιο παρότι είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα, είναι ότι αποψυχιατροποιείται το όλο θέμα. Δεν είναι δηλαδή πια μια ψυχιατρική υπόθεση η αλλαγή ταυτότητας φύλλου. Ενώ δηλαδή πριν αντιμετωπιζόταν η τρανς κατάσταση ως ψυχιατρική τώρα πλέον αντιμετωπίζεται ως ατομικό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου, ειδικά στην ενήλικη ζωή», επισήμανε η κυρία Αναγνωστοπουλου.
Σε σχέση τώρα με την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι στην Ελλάδα, λόγω της κρίσης και της οικονομικής ανάγκης που περνάει το κάθε νοικοκυριό, η κακοποίηση των γυναικών έχει αυξηθεί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δίνει η γραμματεία ισότητας. 

«Δεν είναι ένα φαινόμενο που τείνει να εξαλειφθεί αλλά αντιθέτως με την οικονομική κρίση αυξάνει. Η χώρα μας δεν έχει κυρώσει ακόμα την σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που υπεγράφη το 2011. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια διεθνή σύμβαση στην οποία αναγνωρίζονται και τίθενται οι μηχανισμοί παρακολούθησης κι ενημέρωσης για την κακοποίηση των γυναικών. Τώρα το υπουργείου Δικαιοσύνης ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο με αλλαγές και στον ποινικό κώδικα και με την επικύρωση της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

Στην Ευρώπη τα θύματα κακοποίησης αγγίζουν τα 7εκ.. Πολλές νέες γυναίκες και όχι μόνο δεν καταγγέλλουν τον βιασμό τους. Aπό τους 5.000 βιασμούς που γίνονται, μόνο οι 500 περιπτώσεις πιστοποιούνται, τόνισε μεταξύ άλλων η κυρία Αναγνωστοπουλου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα