Αναβολή της ψήφισης αλλαγής καθεστώτος για την απεργία με αντιδράσεις

Σε επόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή θα περιλαμβάνεται η σχετική τροπολογία που αποσύρθηκε χθες από το υπουργείο Εργασίας προκειμένου  να γίνουν, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, νομοτεχνικές βελτιώσεις και τροποποιήσεις, καθώς έχουν εκδηλωθεί εντονότατες αντιδράσεις από τα εργατικά συνδικάτα.

Το υπουργείο Εργασίας απέσυρε την κρίσιμη τροπολογία σχετικά με την αλλαγή καθεστώτος για την απεργία, που συμπεριλαμβανόταν στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας κρίθηκε αναγκαίο να γίνουν νομοτεχνικές βελτιώσεις και τροποποιήσεις στην τροπολογία και κατόπιν να κατατεθεί εκ νέου προς ψήφιση στη Βουλή, μέσω ενός επόμενου νομοσχεδίου.

Η τροπολογία για την απεργία αποτέλεσε βασικό κεφάλαιο στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές που αφορούσε το συνδικαλιστικό νόμο και οι αλλαγές που περιλαμβάνει είχαν προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις από την πλευρά των συνδικάτων.

Ειδικότερα σύμφωνα με την τροπολογία για να προκηρύξει απεργία ένα πρωτοβάθμιο σωματείο, θα έπρεπε στην συνέλευση που θα αποφασιστεί, να συμμετέχει το 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πρακτικά, η κήρυξη απεργίας να φεύγει από τη δικαιοδοσία των Διοικητικών Συμβουλίων-με εξαίρεση τις περιπτώσεις που το ορίζει το καταστατικό τους- και να γίνεται μια πολύ δύσκολη διαδικασία, καθώς απαιτείται απαρτία 50%+1.

Συγχρόνως, το υπουργείο Εργασίας απέσυρε άλλες δύο τροπολογίες, προκειμένου να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις. Αυτή που αφορά την αποζημίωση για εργατικά ατυχήματα με ευθύνη του εργοδότη και εκείνη που σχετίζεται με τον προγραμματισμό και την παροχή εργασίας του προσωπικού των ΚΤΕΛ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα