Αναβλήθηκε το “διαζύγιο” μέχρι την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου

Οι πολιτικές και οικονομικές εκκρεμότητες που έχει προγραμματίσει να τακτοποιήσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου φαίνεται πως αποτελούν το κίνητρο ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να μην εξωθήσει τα πράγματα σε ένα “διαζύγιο” με τον κυβερνητικό του εταίρο.

Οι γνωστές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας στις ΗΠΑ περί εναλλακτικής δυνατότητας για το Σκοπιανό έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών, προκάλεσαν αντιδράσεις οργής από  κυβερνητικά στελέχη, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των ΑΝΕΛ, με τον Αλέξη Τσίπρα ωστόσο να δρα πυροσβεστικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα του Πάνου Καμμένου και τα όσα είπε στην Αμερική τέθηκαν από τον Νίκο Φίλη αλλά και από άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φάνηκε να αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα στο μέτρο που ο Πάνος Καμμένος διαφοροποιείται από την κυβερνητική γραμμή.

Οι περισσότεροι κατέληξαν ότι χρειάζεται να υπάρξει ενιαία στάση απέναντι στον Πάνο Καμμένο, και συλλογικά το κόμμα να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του.

Όχι σε “διαζύγιο” πριν από τα νομοσχέδια

Tο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να φέρει το αμέσως επόμενο διάστημα προς κύρωση στη Βουλή νομοσχέδια για τα όσα υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δεν αφήνει περιθώρια για σκέψεις ρήξης. Υπάρχουν προτάγματα μπροστά, κατά τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θέλει να νομοθετήσει μέχρι τα Χριστούγεννα αναδρομικά, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση ΕΝΦΙΑ και φυσικά το θέμα των συντάξεων.

Ενόχληση υπήρξε στην κυβέρνηση και για τις δηλώσεις Τοσουνίδη. Συνεργάτες του πρωθυπουργού, έπειτα από όσα είπε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, ότι δηλαδή δεν αποκλείεται να στηρίξουν πρόταση μομφής της ΝΔ, έσπευσαν να ζητήσουν… εξηγήσεις. Ο ίδιος φέρεται να επικαλέστηκε ότι κατά κάποιο τρόπο διαστρεβλώθηκαν όσα είπε. Πολλαπλές επικοινωνίες, τέλος, έγιναν και στους κόλπους των ΑΝΕΛ, με τον κ. Τοσουνίδη να συνομιλεί με Τέρενς Κουίκ και Θανάση Παπαχριστόπουλο, με αμφότερους να εκφράζουν την ενόχλησή τους για όσα ειπώθηκαν.

Με την επιστροφή Καμμένου στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, την Κυριακή, θα πρέπει να αναμένεται τετ α τετ των δύο αντρών προκειμένου να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα.

Επικοινωνία των κυβερνητικών εταίρων

Κυβερνητικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν ότι οι ηγέτες των δύο κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό επικοινώνησαν τηλεφωνικά, κατόπιν πρωτοβουλίας του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε τις απαραίτητες εξηγήσεις από τον Πάνο Καμμένο για τα όσα είπε τόσο για το Μακεδονικό, όσο και για τις στρατιωτικές βάσεις.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων παρουσιάστηκε απολογητικός λέγοντας πως δεν ήταν στις προθέσεις του να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα και πως όλες οι δηλώσεις του έγιναν στο πλαίσιο συζητήσεων και ότι δεν παρουσιάστηκε κάτι στους συνομιλητές του με επίσημη μορφή.

Απολογία και δια αντιπροσώπου

Η απολογία όμως ήρθε και διά αντιπροσώπου, με τον Πάνο Καμμένο να επικοινωνεί με τον δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου και τον τελευταίο να μεταφέρει από τη συχνότητα του Real Fm τα όσα του είπε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα αυτά λοιπόν, ο Πάνος Καμμένος δεν διαφοροποιήθηκε από την κυβέρνηση, αλλά προσέφερε μία εναλλακτική λύση, βλέποντας ρεαλιστικά ότι είναι πολύ υψηλή η πιθανότητα να μην προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών, κυρίως εξαιτίας υπαιτιότητας της άλλης πλευράς.

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των βάσεων, ο Πάνος Καμμένος φέρεται να απάντησε: Απαγορεύεται να συζητούμε; Δεν είπα ότι θα αποφασίσω μόνος μου ούτε ερήμην της κυβέρνηση, κάνω μία δημιουργική συζήτηση με συμμάχους και φίλους.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα