Αναβαθμίζονται οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας μετά την επίσκεψη Πούτιν

202917-202913g-16659723Η Ελλάδα συνδέεται με τη Ρωσία με ισχυρούς, ιστορικούς δεσμούς φιλίας, που εδράζονται σε κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες.

Οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών είναι συχνές και περιλαμβάνουν εκατέρωθεν επισκέψεις της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας τους. Πρόσφατες επισκέψεις Ρώσων αξιωματούχων στην Ελλάδα ήταν αυτές του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σ. Λαβρώφ (Οκτώβριος 2013), του Υπουργού Αμύνης Σ. Σoϊγκού (Δεκέμβριος 2013) και του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Μεσκώφ (Νοέμβριος 2014). Στις 8 Απριλίου 2015, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία. Στις 18-20 Ιουνίου ιδίου έτους, ο Πρωθυπουργός συμμετείχε στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Στις 15 Ιανουαρίου 2016, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε τη Μόσχα συμμετέχοντας στο Gaidar Forum, ενώ ο ισχυρός άντρας της Ρωσίας,Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε την Ελλάδα στις 27 και 28 Μαΐου.

Οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσική Ομοσπονδία χαρακτηρίζονται γενικώς ως πολύ καλές, ενώ διέπονται από ένα άρτιο θεσμικό πλαίσιο.Η Ρωσία αποτελεί τον 3ο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας (στοιχεία α΄ εξαμήνου 2014). Ως προς τις ελληνικές εξαγωγές, η Ρωσία αποτελεί τον 22ο πελάτη των ελληνικών εξαγωγικών προϊόντων, ενώ αναδείχθηκε σε Νο. 1 προμηθευτή για την Ελλάδα κατά το α΄ εξάμηνο 2014, κυρίως λόγω των ελληνικών εισαγωγών ενεργειακών προϊόντων.

Μεταξύ των δύο χωρών λειτουργεί Μικτή Διϋπουργική Επιτροπή επί θεμάτων οικονομικής, βιομηχανικής, επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, η οποία συνεδρίασε για τελευταία φορά τον Νοέμβριο 2015, στο Sochi της Ρωσίας.

Ευρείες προοπτικές συνεργασίας υπάρχουν, επίσης, και στον πολιτιστικό τομέα. Με κοινή απόφαση των δύο πλευρών, το 2016 έχει ανακηρυχθεί «Έτος της Ελλάδος» στην Ρωσία και «Έτος της Ρωσίας» στην Ελλάδα.

Κατά την επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα,συζητήθηκαν οι διμερείς εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες αλλά και διεθνή και περιφερειακά θέματα .

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «η ενέργεια αποτελεί κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα και έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο».

Ο πρωθυπουργός τόνισε  ότι «είμαστε ανοιχτοί στη δυνατότητα συνεργασίας και στο βαθμό που υπάρχουν δυνατότητες θα τις αξιοποιήσουμε κοιτώντας το εθνικό μας συμφέρον και με τη γνώμη ότι οι αγωγοί είναι γέφυρες συνεργασίας.Ο πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης ότι, εκτός του τομέα του φυσικού αερίου, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες συνεργασίας όπως στις ανανεώσιμες πηγές, στο πετρέλαιο, γιατί πιστεύουμε ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας και όχι εφαλτήριο συγκρούσεων.

Παράλληλα,ο κ.Τσίπρας πρόσθεσε ότι η  επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια, αποτελεί το επιστέγασμα σειράς επαφών και συναντήσεων σε υψηλό επίπεδο που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα και σηματοδοτούν την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας που περιλαμβάνει εμβληματικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που αναδεικνύουν τις διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών.

Επίσης,ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπεγράφησαν για την ενίσχυση της πολυεπίπεδης συνεργασίας, την οποία χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω των ιστορικών δεσμών, αλλά γιατί αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα.Παράλληλα,αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδας, είπε ότι έχει σταθερές συμμαχίες στη δύση αλλά δεν διστάζει να ανοίξει τα κλαδιά της και στο βορρά, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη παραευξείνια γειτονιά μας, στο νότο, στη Β. Αφρική, στη Μέση και Άπω Ανατολή.

Επιπλέον, ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στη χρονική περίοδο που ο Ρώσος Πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα μια περίοδο για την οποία τόνισε ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης.Στο πλαίσιο αυτό έγινε συνομιλία, όπως είπε, για τις διμερείς σχέσεις με αιχμή τις προοπτικές επενδύσεων των δύο χωρών στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, του τουρισμού, της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και των λιμένων, της μεταλλευτικής βιομηχανίας, της φαρμακοβιομηχανίας. Συζήτηση έγινε και για την προώθηση συμπράξεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα, και την συνεργασία στους τομείς της ενέργειας.

Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν,χαρακτήρισε πολύ ουσιαστικές  τις επαφές που είχε τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με  τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο

Παράλληλα,ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην ηγεσία της Ελλάδας για τη θερμή υποδοχή, τονίζοντας ότι εξέτασαν ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών ζητημάτων. Επισήμανε το πακέτο συμφωνιών που υπεγράφη , σημειώνοντας ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν με προοδευτική τάση, φέρνοντας ως παράδειγμα το Αφιερωματικό Έτος Ρωσίας-Ελλάδας, σημαντικό μέρος του οποίου είναι η προοπτική της εμπορικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρυσι σε 2,7 δισ. δολάρια.

Επιπλέον,ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι συζήτησαν τις προοπτικές «για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες», επισημαίνοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί η 10η σύνοδος της μικτής διυπουργικής επιτροπής. Σημείωσε δε, ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, στην περαιτέρω ανάπτυξη της οποίας θα συμβάλει και η σχετική συμφωνία που υπεγράφη σήμερα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι συμφωνήθηκε να δοθεί έμφαση και στον τομέα των επενδύσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα από ρωσικής πλευράς είναι 700 εκ. δολάρια και πως υπάρχουν κι άλλα περιθώρια όπως και στον τομέα των μεταφορών. Μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι δόθηκε έμφαση στις συζητήσεις και στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της παιδείας.

 

Aυτές είναι οι συμφωνίες που υπέγραψαν Τσίπρας-Πούτιν

Συμφωνίες συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς υπέγραψαν οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Ρωσίας παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σε αυτές περιλαμβάνονται:

• Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος

• Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)

• Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για Επιστήμη και τεχνολογία, Τουρισμό και Μετεωρολογία.

• Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων: ΕΛΠΕ – Rosneft , Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων και Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα