Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας – Στη Βάρνα μεταφέρεται το «μπρα ντε φερ» με τον Σουλτάνο

Σε ένα διαρκές «μπρα ντε φερ» φαίνεται πως έχει εξελιχθεί η κόντρα της Τουρκίας με την δύση, καθώς η μάχη  για την αλλαγή της γεωπολιτικής ατζέντας που δίνει ο “Σουλτάνος” δεν έχει τέλος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής., τόσο όσον αφορά τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, όσο και αναφορικά με το ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία.

Παράλληλα, ακόμα πιο ξεκάθαρο μήνυμα αναμένεται να δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα στη Βάρνα, με την παρουσία του τούρκου Πρόεδρου, όπου θα ανταλλαχθούν απόψεις για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε ορισμένα θέματα από τότε που έγινε η Συμφωνία για το Μεταναστευτικό της 18ης Μαρτίου και τα συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν από δω κι έπειτα.

Η Ελλάδα έχοντας την στήριξη της δύσης, φαίνεται πως θα οδηγηθεί σε ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση του ρόλου της, καθώς πέραν της Ευρώπης και οι ΗΠΑ λαμβάνουν σοβαρά την γεωγραφική της θέση, αφού μετά την διαρκή σύγκρουση που έχει με την Τουρκία και την εισβολή της στο Αφρίν, απειλώντας παράλληλα πως θα φτάσει μέχρι τη πόλη Μανμπίτζ που βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες βάσεις των ΗΠΑ, δίνουν την ευκαιρία στη χώρα μας να έχει μεγαλύτερη στήριξη από τις μεγάλες δυνάμεις.

Η απειλή της Τουρκίας να φτάσει μέχρι τη πόλη που βρίσκεται η βάση των ΗΠΑ, δεν είναι ρεαλιστική, καθώς σύμφωνα με τις Αμερικανικές δυνάμεις αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί, αφού διαθέτουν μεγάλο στρατιωτικό υλικό.

Με βάση το παραπάνω πλαίσιο διαμορφώνεται ένα νέο σκηνικό στον γεωπολιτικό χάρτη, με την Ελλάδα και τις ΗΠΑ να έχουν προχωρήσει σε μια νέα συμφωνία, όπου θα περιλαμβάνει μια βάση drones στη Λάρισα.

H εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, εντάσσεται αυστηρά στο πλαίσιο στρατιωτικής εκπαίδευσης ωστόσο δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2017 – μετά και τις εξελίξεις στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας – πολυμελές κλιμάκιο Αμερικανών αξιωματικών περιόδευσε σε Πτέρυγες Μάχης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και «επιθεώρησε» τις εγκαταστάσεις προς αξιοποίηση.

Οι Αμερικάνοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας το ΒΗΜΑ, έφεραν και δύο μη επανδρωμένα MQ-9 Reaper που αποτελούν την αιχμή του δόρατος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και είναι αυτά που θα επιχειρήσουν από κοινού με τα ελληνικά μη επανδρωμένα, στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα