Αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Fitch

Στην αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch μετά και την πρόσφατη άρση των περιορισμών στις αναλήψεις καταθέσεων.

Με την αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων IDRs η Alpha Bank ΑΛΦΑ-3,17% και η Εθνική ΤράπεζαΕΤΕ-4,76% βαθμολογούνται με CCC+ από RD, ενώ οι Eurobank και Πειραιώς με CCC από RD.

Επιπλέον, αναβαθμίστηκε το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο των τεσσάρων τραπεζών σε C από RD.

Σύμφωνα με την Fitch Ratings οι αναβαθμίσεις των μακροπρόθεσμων IDR στο επίπεδο των VRs ακολουθούν την άρση των ορίων ανάληψης τραπεζικών καταθέσεων και των νομικών περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων εντός της χώρας από την 1η Οκτωβρίου 2018.

Όπως τονίζεται, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον σε θέση ουσιαστικά να εξυπηρετήσουν όλες τις υποχρεώσεις τους.

Παράλληλα, αναφέρει ότι από το 2017 το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος δημιούργησαν τον οδικό χάρτη για τη σταδιακή άρση των capital controls η οποία περιελάβανε τρία στάδια.

Όπως σημειώνεται, με τις τελευταίες αλλαγές υλοποιήθηκαν στο σύνολό τους τα δυο και σύμφωνα με την Fitch το τελευταίο στάδιο, που περιλαμβάνει την άρση όλων των περιορισμών θα εφαρμοστεί βραχυπρόθεσμα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα