Site icon The Indicator

Ανάκαμψη της οικονομίας και βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, βλέπει η EBRD

Ανάκαμψη της οικονομίας και βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, αλλά με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς, βλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για την Ελλάδα στο πλαίσιο έκθεσής της για τη μετάβαση της παγκόσμιας αγοράς εργασίας στη νέα εποχή των δημογραφικών προκλήσεων και των τεχνολογικών αλμάτων. Προσδιορίζει δε τρεις προτεραιότητες- κλειδιά για τη χώρα μας το 2019. Tι λέει για ιδιωτικοποιήσεις, τραπεζικό σύστημα και δημόσια διοίκηση.

Όπως επισημαίνει η EBRD οι οικονομικοί δείκτες στην Ελλάδα βελτιώνονται με αργούς ρυθμούς. Η ανάκαμψη που άρχισε το 2017 συνεχίστηκε με μέτριους ρυθμούς το 2018, ενώ το ποσοστό της ανεργίας έχει υποχωρήσει κάτω του 20% για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2011, αλλά παραμένει πολύ υψηλό. Η έξοδος από το πρόγραμμα δίνει μία ανάσα αλλά δεσμεύει τη χώρα σε συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να λάβει τα μέτρα ελάφρυνσης, που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους της μεσοπρόθεσμα.

Υπό τις συνθήκες αυτές οι προτεραιτότητες για την ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι οι ακόλουθες:
2018.TR-EBRD.COM

Η EBRD δεν παραλείπει να κάνει αναφορά και στον τραπεζικό τομέα, επισημαίνοντας ότι η σταθερότητά του έχει ενισχυθεί, αλλά η ποιότητα του ενεργητικού παραμένει πηγή ανησυχίας. «Το τραπεζικό σύστημα βαρύνεται από εξαριετικά υψηλά επίπεδα κόκκινων δανείων, αλλά όλες οι τράπεζες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με τη χρήση μίας ευρείας γκάμας εργαλείων, σύμφωνα με τους στόχους της Τράπεζας της Ελλάδας» επισημαίνεται. Υπενθυμίζεται ότι ο όγκος των κόκκινων δανείων έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 17% σε σχέση με το αρνητικό ρεκόρ που κατεγράφη το Μάρτιο του 2016.

Βελτιώσεις βλέπει και στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Πολλές μεταρρυθμίσεις, όπως εξηγεί, έχουν στηριχθεί στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και έχουν ως στόχο τον περιορισμό ή την άρση των ρυθμιστικών εμποδίων σε μία σειρά από τομείς. Ωστόσο η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη διευκόλυνση του επιχειρείν παραμένει χαμηλή (72η μεταξύ 190 χωρών) παρατηρεί η EBRD. Κάνει λόγο για επίμονα χαμηλές βαθμολογίες στην καταγραφή της ιδιοκτησίας, την επιβολή των συμβάσεων και την πρόσβαση σε πιστώσεις.

2018.TR-EBRD.COM

Όσο για τη δημόσια διοίκηση, έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελετυαία χρόνια, για τη βελτίωση της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και την ανάπτυξη ενός σύγχρονου συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού.

Exit mobile version