“Ανάγκη η δημιουργία κλειστού κέντρου κράτησης μεταναστών στη Χίο”

Την ανάγκη να δημιουργηθεί άμεσα κλειστό κέντρο κράτησης μεταναστών στη Χίο υπογράμμισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι αποτελεί προϋπόθεση για να λειτουργήσει το άσυλο.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νότη Μηταράκη σημείωσε πως «καλούμαστε να ξαναδούμε, κάτω από καινούργια ωριμότητα, το ζήτημα».
Παράλληλα, τάχθηκε κατά της άμεσης διακοπής λειτουργίας του κέντρου στη Σούδα, ενώ εξέφρασε την πρόθεσή του, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να καλέσει σε σύσκεψη όλους του εμπλεκόμενους φορείς, την περιφερειάρχη, το δήμαρχο Χίου και τους τοπικούς βουλευτές, ώστε να εξετάσουν όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν και να δοθεί λύση.

«Δεν πολλαπλασιάζουμε κέντρα αλλά δημιουργούμε καλύτερα κέντρα. Η Σούδα ήταν επιλογή των δημοτών. Ο δήμος με την Ύπατη Αρμοστεία αποφάσισαν. Εμείς θέλουμε να την διαλύσουμε αλλά δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στη ΒΙΑΛ. Δεν μπορεί να μετατραπεί σε κλειστού τύπου κέντρο γιατί αντίκειται στους όρους κατασκευής και χρηματοδότησής της» ανέφερε ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τα κλειστά κέντρα κράτησης για τις συνθήκες τους. Ελπίζω οι συνθήκες που θα δημιουργήσουμε να μην είναι τέτοιες που θα καταγγελθούν».

Συμφώνησε επίσης ότι «η κατάσταση στη Χίο έχει ξεπεράσει τα όρια των κατοίκων της», ενώ αναγνώρισε πως υπάρχει αδυναμία επίδοσης των απορριπτικών αποφάσεων για άσυλο.

Για εγκλωβισμό 3.600 μεταναστών στη Χίο μίλησε ο Νότης Μηταράκης υποστηρίζοντας ότι και οι δυο δομές που υπάρχουν σε Σούδα και ΒΙΑΛ, λειτουργούν παράνομα.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα