Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι: Παραδέχεται την ήττα του Ι.Κ στο Ιράκ και καλεί σε επιθέσεις αυτοκτονίας

Την επανεμφάνισή του μετά από αρκετό καιρό και εν μέσω φημών ότι δεν ήταν πια εν ζωή έκανε ο ηγέτης του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Με μήνυμά του παραδέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, την ήττα της οργάνωσης στο Ιράκ και διέταξε τους τζιχαντιστές είτε να φύγουν προς τη Συρία και άλλα κράτη είτε να εξαπολύσουν επιθέσεις αυτοκτονίας.

Ο εγκέφαλος του τρομοκρατικού δικτύου λέγεται ότι εξέδωσε ανακοίνωση -έναν αποχαιρετιστήριο λόγο, όπως αποκαλείται- η οποία διανεμήθηκε σε ιμάμηδες του «Ισλαμικού Κράτους» και κληρικούς στα εδάφη του Ιράκ που εξακολουθεί να ελέγχει.

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο αλ Μπαγκντάντι κάλεσε τους οπαδούς του να τρέξουν να σωθούν ή να κρυφτούν κι ότι είπε στους «μη Άραβες μαχητές» είτε να επιστρέψουν στις πατρίδες τους ή να κάνουν επιθέσεις αυτοκτονίας με την υπόσχεση ότι θα έχουν «72 γυναίκες στον παράδεισο».

Η είδηση, που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, έρχεται καθώς τα ιρακινά στρατεύματα ανέκτησαν τον έλεγχο του τελευταίου μεγάλου δρόμου που οδηγεί στη δυτική Μοσούλη κι ήταν μέχρι τώρα στα χέρια των τζιχαντιστών.

Πριν από λίγες ημέρες ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μάικλ Φάλον, εκτίμησε ότι μέχρι τα τέλη του έτους το «Ισλαμικό Κράτος» θα έχει εκδιωχθεί απ’ τα μεγάλα αστικά κέντρα του Ιράκ.

Σύμφωνα με το Al Arabiya, το ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο Alsumaria μεταδίδει ότι ο αλ Μπαγκάντι παραδέχθηκε την ήττα του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ.

Παραμένει μυστήριο που κρύβεται και συχνά πυκνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι είτε τραυματίστηκε σοβαρά είτε σκοτώθηκε σε κάποια μάχη ή αεροπορικό βομβαρδισμό. Τον περασμένο μήνα πληροφορίες ανέφεραν ότι ο αλ Μπαγκντάντι «τραυματίστηκε σοβαρά» σε αεροπορική επίθεση στο Αλ Μπάατζ του βορείου Ιράκ, αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν.

Το Πεντάγωνο εκτιμούσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι ο ηγέτης του «Ισλαμικού Κράτους» είναι ζωντανός παρά τις επίμονες προσπάθειες του διεθνούς συνασπισμού να τον εξοντώσουν.

Aν και αυτοανακηρύχθηκε ηγέτης του «χαλιφάτου» ο αλ Μπαγκντάντι απέφευγε συστηματικά τη δημοσιότητα, αλλά πέρυσι απηύθυνε με ηχητικό μήνυμα έκκληση στους οπαδούς του να υπερασπιστούν το προπύργιό τους στο Ιράκ, τη Μοσούλη.

Οι ιρακινές δυνάμεις κατέλαβαν τον ανατολικό τομέα της πόλης μετά από σφοδρές μάχες 100 ημερών και εξαπέλυσαν επίθεση στις περιοχές που βρίσκονται δυτικά του ποταμού Τίγρη στις 19 Φεβρουαρίου.

Εάν το «Ισλαμικό Κράτος» ηττηθεί, όπως όλα δείχνουν, στη Μοσούλη τότε θα έχει συντριβεί η ιρακινή πτέρυγα του «χαλιφάτου». Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ θεωρεί ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχουν καταληφθεί τόσο η Μοσούλη όσο και η Ράκα, de facto πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στη Συρία.

Η ανακατάληψη της Μοσούλης θα καταφέρει ένα θανάσιμο χτύπημα στην τρομοκρατική οργάνωση και τους ισχυρισμούς της ότι έχει «κρατική υπόσταση», αν και εξακολουθεί να ελέγχει αρκετές περιοχές με μεγάλο πληθυσμό, όπως την Χαουίτζα και την Αλ Κάιμ στο Ιράκ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα