Αμετάβλητα τα επιτόκια από την Τράπεζα της Αγγλίας

H Tράπεζα της Αγγλίας (Bank of England) κράτησε σταθερά τα επιτόκια στο 0,75%, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε μετά την τελευταία συνεδρίαση του έτους.

H αβεβαιότητα του Brexit έχει «ενταθεί σημαντικά» τον τελευταίο μήνα και η πτώση στις τιμές του αργού έχουν σπρώξει τον πληθωρισμό χαμηλότερα από τον στόχο του 2%, σημειώνει στην ανακοίνωση της.

Και τα εννέα μέλη ψήφισαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων, όπως αναμενόταν. Ωστόσο τα αρχεία από τη συνεδρίαση της δείχνουν ότι αυξάνεται η ανησυχία για την αναταραχή που προκαλείται από το Brexit, σε λιγότερες από 100 μέρες.

Οι αξιωματούχοι της ΒοΕ μειώνουν την πρόβλεψή τους για την οικονομική ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς στο 0,2% σε τριμηνιαία βάση, από 0,3% προηγουμένως. Η εικόνα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 αναμένεται να είναι παρόμοια.

«Οι αβεβαιότητες του Brexit έχουν ενταθεί σημαντικά από την τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου», τονίζει το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής. «Αυτές οι αβεβαιότητες ρίχνουν το βάρος τους στις χρηματοοικονομικές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου». Υπογραμμίζουν την πρόσφατη πτώση της στερλίνας, των μετοχών και την άνοδο της μεταβλητότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να ζητήσει τη διενέργεια ψηφοφορίας στη βουλή για τη συμφωνία, την εβδομάδα που ξεκινάει στις 14 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται πως η Βρετανία έχει διορία ως τις 21 Ιανουαρίου να επικυρώσει τη συμφωνία στο κοινοβούλιο, διαφορετικά η κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει τους βουλευτές τι σκοπεύει να κάνει στη συνέχεια.

Παράλληλα, μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός έφτασε τον Νοέμβριο σε χαμηλό 20 μηνών, με κύρια αιτία τις πιο χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,3% ετησίως, σε συμφωνία με δημοσκόπηση του Reuters αλλά χαμηλότερα από την άνοδο κατά 2,4% του Οκτωβρίου.

Τα νέα δεν ήταν τόσο ευχάριστα και για τους ιδιοκτήτες κατοικιών, όπως μεταδίδει το euro2day.gr,  με το μέσο όρο τιμής ενός σπιτιού να αυξάνεται με τον πιο χαμηλό ρυθμό από τον Ιούλιο του 2013 –ετήσια αύξηση 2,7%.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που έχουν ερωτηθεί από το Reuters δεν αναμένουν να αυξηθούν τα επιτόκια μέχρι η Μεγάλη Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον Μάρτιο του 2019.

Η στερλίνα κερδίζει 0,6%, στο $1,2683.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα