Αμεσα μέτρα για τις πληγείσες περιοχές της Αττικής ζητά η ΕΣΕΕ

Τη λήψη άμεσων μέτρων ζητάει η ΕΣΕΕ από την Πολιτεία για την ανακούφιση των κατοίκων και των νοικοκυριών της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Ενόψει της μη καταμετρημένης ακόμα απώλειας ζωών και της πλήρους κατάρρευσης των περιοχών που επλήγησαν, αλλά και της ανάγκης να βοηθηθούν οι τοπικές κοινωνίες μπροστά στην επόμενη ημέρα τους, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)απέστειλε στους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Εργασίας, καθώς και στην περιφερειάρχη Αττικής την ακόλουθη επιστολή:

«Οι πληγές που προκάλεσαν οι χθεσινές φονικές πυρκαγιές στις δύο άκρες της Αττικής, με πρώτη την απώλεια ανθρώπινων ζωών, θα κάνουν καιρό να επουλωθούν. Στις περιοχές αυτές, ο κοινωνικός ιστός έχει διαλυθεί, οι κάτοικοι θρηνούν τους νεκρούς τους αλλά επίσης έχουν χάσει τις περιουσίες τους, τα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις τους, ένα πρόβλημα το οποίο θα κυριαρχήσει αύριο, που θα έχουμε μετρήσει τις απώλειές μας. Ειδικά σε ότι αφορά τις τοπικές αγορές και τις δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, δεν μιλούμε πλέον για καθίζηση αλλά για ολοκληρωμένη απώλεια και πραγματική καταστροφή. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι άμεσα και για όλους τους πολίτες και κατοίκους των πληγεισών περιοχών, θα πρέπει να ισχύσουν τα εξής μέτρα, με χρονικό ορίζοντα ισχύος τουλάχιστον 6 μηνών:

* Αναστολή δόσεων του φόρου εισοδήματος, των ληξιπρόθεσμων χρεών τους και των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο.

* Αναστολή καταβολής του ΕΝΦΙΑ για τις επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες όλων των κατεστραμμένων ακινήτων. ·Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων φόρων.

* Αναστολή της καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων προς τον ΕΦΚΑ.

* Αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηριασμών

* Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.

* Αναστολή εκτέλεσης εξωστικών δικαστικών αποφάσεων. ·Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία.

* Ρύθμιση για την καταβολή των οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος.

* Αναστολή της καταβολής δημοτικών φόρων και τελών

* Ενημέρωση του συστήματος του TAXISNET με ειδικό πρόγραμμα για τις πληγείσες περιοχές που θα αίρει τον αυτοματοποιημένο χαρακτηρισμό φόρων και τελών ως ληξιπρόθεσμων και την παρεπόμενη επιβάρυνσή τους με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Δεδομένου του ενδιαφέροντος που έχει επιδείξει η Κυβέρνηση για τις εκάστοτε δοκιμαζόμενες περιοχές, αλλά και μπροστά στην απόλυτη ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι προτάσεις μας αυτές για τους πολίτες και τις οικογένειές τους που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές, σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την αυτόματη άμεση ισχύ των ως άνω ευεργετικών ρυθμίσεων, ώστε να βοηθηθούν οι τοπικές κοινωνίες και να ξεπεράσουν το σοκ της καταστροφής.

Παράλληλα, ζητάμε, στο μέτρο του δυνατού, την συντόμευση του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την απαιτούμενη από τον νόμο καταγραφή των ζημιών και την απόδοση της οποιασδήποτε αποζημίωσης αναλογεί προς τους συνανθρώπους μας της Αττικής, για τους οποίους σήμερα ξεκίνησε μια ζοφερή ημέρα.»

Δήλωση Κορκίδη

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «Είναι συγκλονιστικό να χάνονται με τέτοιο τρόπο ανθρώπινες ζωές εν έτη 2018. Οι εικόνες βιβλικής καταστροφής θλίβουν κάθε Έλληνα πολίτη. Ο εμπορικός κόσμος της χώρας εκφράζει το δέος και το πένθος του μπροστά στην ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία που ζούμε και πρέπει επιτέλους συλλογικά και συντονισμένα να δράσουμε ως κοινωνία, ώστε τέτοιες εικόνες ντροπής για τον 21ο αιώνα της χώρας μας να μην επαναληφθούν».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα