Αμερικανός ναύαρχος: Να προετοιμαστούμε για πιθανό πόλεμο με την Κίνα

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι δηλώσεις Αμερικανών πολιτικών και αξιωματούχων κατά της Κίνας, με κορυφαία την προ ημερών δήλωση του υπουργού Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, ο οποίος ανακοίνωσε και ανέλυσε το νέο « στρατιωτικό δόγμα» των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας ως βασικούς «εχθρούς» για τα επόμενα χρόνια, τόσο την Κίνα, όσο και τη Ρωσία. Όπως αποδεικνύεται, στην Ουάσιγκτον εξετάζουν όλα τα σενάρια και τις πιθανότητες, γεγονός που αναδείχθηκε εκ νέου μετά την εισήγηση του Αμερικανού ναυάρχου και επόμενου πρεσβευτή στην Αυστραλία, Harry Harris, στο Κογκρεσό, προκειμένου να γίνουν προετοιμασίες για έναν πιθανό πόλεμο με την Κίνα.

Ο Αμερικανός ναύαρχος στήριξε την εισήγησή του στην πολιτική που ακολουθεί το Πεκίνο στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Η Κίνα θεωρεί και έχει χαρακτηρίσει κινεζικό «έδαφος» την περιοχή, την οποία διεκδικούν τόσο η Ιαπωνία, όσο και άλλες χώρες-σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς αποτελεί ένα στρατηγικό σημείο στον Ειρηνικό ωκεανό.

Το Πεκίνο έχει απειλήσει με στρατιωτικό χτύπημα την οποιαδήποτε παραβίαση του υδάτινου χώρου που έχει «δεσμεύσει» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ακόμη και σε περίπτωση εμπλοκής με αμερικανικά σκάφη, τα οποία πλέουν στην περιοχή. «Επιμένω ότι η επιθετική τακτική της Κίνας είναι δεδομένη και ότι λειτουργεί παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες για τα σύνορα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Χάρι Χάρις.
Αναφερόμενος στην Αυστραλία, στην οποία θα μεταβεί ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, είπε ότι αποτελεί έναν αξιόπιστο και χρήσιμο σύμμαχο στην περιοχή, καλύπτοντας με τις δυνάμεις της ικανά κομμάτια του Ειρηνικού ωκεανού.

Ο Χάρις επεσήμανε ότι η Κίνα έχει κατασκευάσει στρατιωτικές βάσεις σε επτά νησιά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, δημιουργώντας μία ομπρέλα προστασίας σε περιοχές που διεκδικούν συμμαχικές προς τις ΗΠΑ δυνάμεις.

Ο Αμερικανός ναύαρχος επεσήμανε επίσης ότι «η Κίνα θα μπορεί σύντομα να προκαλέσει τις ΗΠΑ σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς έχει εξελιχθεί σημαντικά», ενώ είναι δεδομένη η τεράστια χρηματοδότηση από την κινεζική κυβέρνηση για την ανακάλυψη νέων στρατιωτικών τεχνολογιών και όπλων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα