Αμερικάνικα πολεμικά στη Σούδα-Ασπίδα προστασίας για το γεωτρύπανο της Exxon Mobil

Μόλις πριν από 48 ώρες ένα ακόμη αντιτορπιλικό της ίδιας κλάσης (Arleigh Burke) με τα ήδη υπάρχοντα στην Ανατολική Μεσόγειο, το USS ROSS (DDG 71), προσέγγισε τη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα hellasjournal.com.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ίδιου μέσου, τις επόμενες ημέρες πιθανό να φτάσουν σε σχετικά κοντινές αποστάσεις από το οικόπεδο 10 κι άλλα αμερικανικά πλοία επιφανείας -και όχι μόνο-, κίνηση που δείχνει την έμπρακτη προσπάθεια που γίνεται ώστε οι λεονταρισμοί της Άγκυρας να περιοριστούν ή να εξαλειφθούν εξαρχής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκείνο που επιδιώκουν είναι να γίνει η δουλειά της εταιρείας, αμερικανικών συμφερόντων, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, διότι αυτό άμεσα θα σημάνει και απώλεια εκατομμυρίων για την Exxon Mobil. Η Αμερική είναι λογικό κι έχει δείξει με κάθε τρόπο ότι δεν πρόκειται να δράσει όπως οι Ιταλοί της Eni, την περασμένη άνοιξη, καθώς τότε η παρενόχληση, οι απειλές και ο ναυτικός αποκλεισμός από την Άγκυρα έπιασαν τόπο, με το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας να εγκαταλείπει κάθε προσπάθεια.

Ηνωμένες Πολιτείες, Ισραήλ & Ελλάδα, “ασπίδα” προκλήσεων

Το πλέον σαφές μήνυμα που εξέπεμψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και αρκετές ημέρες, ξεκίνησε με την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και γνωστοποιήθηκε ακόμη και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνοδεία εικόνων.

Η επόμενη κίνησή τους ήταν η συμμετοχή με δυο αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke στην άσκηση “Νέμεσις” που διοργάνωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία πήραν μέρος ναυτικές δυνάμεις από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, με το τελευταίο να δίνει μεγάλη βαρύτητα και ίσως πρωτοφανή εξωστρέφεια, με τη δημοσιοποίηση εικόνων από τα ασκηθέντα Ισραηλινά τμήματα επί κυπριακού εδάφους κυρίως των ανδρών ειδικών επιχειρήσεων της θρυλικής “Maglan”.

Σημαντικό θεωρείται για το ελληνικό Πεντάγωνο πως την ίδια περίοδο τα ισραηλινά F-16 Soufa ήταν στη Λάρισα και δεν δίστασαν να πετάξουν, μαζί με ελληνικά αεροσκάφη, ακόμη και σε πτήσεις εξοικείωσης σε περιοχές που θέλει ως αποστρατικοποιημένες η Άγκυρα.

Ελλάδα και Κύπρος εκείνο που επιδιώκουν με τη διαρκή παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο είναι να δείξουν με κάθε τρόπο ότι είναι ανάμεσα στους μεγάλους παίκτες της περιοχής και πως είναι ικανές χώρες να θέτουν όρια σε οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά, διατηρώντας το Status Quo.

Μέσω διαρκών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή και ναυτικών οδηγιών (Navtex) για δέσμευση θαλασσίων περιοχών Αθήνα και Λευκωσία μαζί με άλλες σύμμαχες χώρες θα επιχειρήσουν οποιαδήποτε δραστηριότητα της Άγκυρας είτε να περιοριστεί είτε να μην υπάρξει καν, πράγμα που ήδη έχει εφαρμοστεί -με επιτυχία- μέσα από τόσες κοινές ασκήσεις και όχι μόνο σε διμερές επίπεδο.

Οι εκπαιδευτικές αυτές δραστηριότητες έχουν κι έναν άλλον στόχο σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματικούς των ΕΔ: Να ανακόψουν τις ορέξεις για οικόπεδα που δεν έχουν μπει ήδη σε καθεστώς γεωτρήσεων και που στην Άγκυρα έχουν ανοίξει την όρεξη του Ταγίπ Ερντογάν και των αξιωματούχων που περιστοιχίζουν τον Τούρκο πρόεδρο.

Ασκήσεις ασύμμετρων απειλών στο γεωτρύπανο της Exxon Mobil

Tο υπερατλαντικό ταξίδι του γεωτρύπανου του ενεργειακού κολοσσού της Exxon Mobil, “Stena Icemax”, έχει ήδη ξεκινήσει με τον απόπλου του, από το Las Palmas κοντά στις Καναρίους Νήσους και οι δυο παράλληλες κινήσεις πλοίων του 6ου Στόλου και της ναυτικής οδηγίας (Navtex) της Λευκωσίας, δείχνουν σαν συντονισμένες κινήσεις αποφασιστικού μηνύματος.

Το “Stena Icemax” έχει ξεκινήσει στις 29 Οκτωβρίου το ταξίδι του κι όπως δηλώνεται μέσω του Marine Traffic, υπολογίζεται πως θα προσεγγίσει τη Λεμεσό την ερχόμενη Κυριακή 11 του μηνός ή το πολύ τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου. Από τις 7 το πρωί (ώρα Ελλάδος) έχει περάσει από τα στενά του Γιβραλτάρ και εισήλθε στη Μεσόγειο.

Στο γεωτρύπανο, κι ενώ ήταν στην περιοχή του Las Palmas, χιλιάδες μίλια μακριά από το οικόπεδο 10, ήδη έχουν γίνει ασκήσεις που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.

Παρόμοιες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν και στα βοηθητικά πλοία του γεωτρύπανου, τα οποία εδώ και καιρό βρίσκονται στη Λεμεσό κι από εκεί φαίνεται το επίπεδο της προετοιμασίας και των μηνυμάτων που εκπέμπονται.

 

Πηγή: hellasjournal.com

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα