Αμανατίδης: Ελλάδα και Αρμενία θα αγωνίζονται για αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας

amanatidis-syriza_0Την πεποίθηση ότι «Ελλάδα και Αρμενία θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και να εργάζονται από κοινού, ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ και πουθενά οι αγριότητες των γενοκτονιών», εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης στον χαιρετισμό που απηύθυνε, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, στην εκδήλωση «20 χρόνια από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Ελλήνων».

Μια εκδήλωση τιμής και μνήμης στα χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας του αρμενικού λαού πριν από 101 χρόνια από τους Νεότουρκους, την οποία διοργάνωσε η Εθνική Αρμενική Επιτροπή (ΕΑΕ) και η Περιφέρεια Αττικής, φέτος στην Αθήνα, με ομιλίες και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Του Αγνώστου Στρατιώτη, και ήταν αφιερωμένη στην ελληνική επέτειο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας το 1996.

«Αυτή είναι, άλλωστε, η μεγαλύτερη τιμή που θα μπορούσαμε να αποδώσουμε στη μνήμη των μαρτυρικών μας προγόνων» τόνισε ο κ. Αμανατίδης, επισημαίνοντας ότι τιμώντας την επέτειο «εκπληρώνουμε ένα ηθικό και ιστορικό καθήκον».

Η σημερινή εκδήλωση, σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, «πραγματοποιείται ανάμεσα σε δύο σημαντικές επετείους: Τη συμπλήρωση, το 2015, ενός αιώνα από τη Γενοκτονία σε βάρος των προγόνων σας, καθώς και τη συμπλήρωση, φέτος, είκοσι ετών από την αναγνώριση, με Ψήφισμα της Βουλής των Ελλήνων, της Αρμενικής Γενοκτονίας».

Υπενθύμισε δε ότι η Ελλάδα υπήρξε από τις λίγες χώρες που παραχώρησαν άσυλο στους τότε διωκόμενους Αρμένιους, καθώς και ένα από τα πρώτα κράτη που αναγνώρισαν τη Γενοκτονία του αρμενικού λαού, ενώ από πλευράς του, το Κοινοβούλιο της Αρμενίας αναγνώρισε τη Γενοκτονία Ελλήνων και Ασσυρίων κατά την περίοδο 1915-1923, με ψήφισμά του, στις 24 Απριλίου του περασμένου έτους.

Ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στην κοινή τραγική μοίρα του αρμενικού λαού και των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, τονίζοντας την αξία της συλλογικής μνήμης και της εθνικής συνείδησης.

«Η ανάδειξη και η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, όταν δεν υποκινούνται από το μίσος και τη διάθεση εκδίκησης, συνιστούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την οικοδόμηση και την εμπέδωση της ειρήνης, στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας και του σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο» είπε.

Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην κοινή βούληση των δύο κυβερνήσεων να εργασθούν μαζί για ένα ειρηνικό και καλύτερο μέλλον, γεγονός που όπως είπε, καταδείχθηκε περίτρανα κατά την πρόσφατη επιτυχή επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας
Σερζ Σαρκισιάν στην Ελλάδα, με γέφυρες φιλίας αφενός τη δραστήρια αρμενική κοινότητα της Ελλάδας, και αφετέρου την ιστορική ελληνική κοινότητα της Αρμενίας.

Σημειώνεται ότι περισσότερες από 20 χώρες παγκοσμίως έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, στις οποίες συγκαταλέγονται Ελλάδα και Κύπρος, όπως επίσης 43 από τις 50 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και τμήματα της Ισπανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας. Στη λίστα προστίθενται και διεθνείς οργανισμοί, ενώ πέρυσι αναφορά στη Γενοκτονία έκανε και ο Πάπας.

Στην εκδήλωση, μεταξύ των εκατοντάδων Αρμενίων, παρέστη ο αρχιεπίσκοπος Χορέν Ντογραματζιάν, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιώργος Κουμουτσάκος κ.ά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα