Αλ. Χαρίτσης: Αισιοδοξία μετά τη ΔΕΘ για την ανάκαμψη της οικονομίας

«Ήταν η πρώτη χρονιά που φέτος η ΔΕΘ εγκαινιάστηκε με πιο αισιόδοξο τόνο από τους συμμετέχοντες και τον κόσμο που την επισκέφθηκε κάτι που σηματοδοτεί σταδιακή αλλαγή κλίματος στην ελληνική οικονομία», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

«Η έξοδος από τα μνημόνια, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό που φαίνεται ότι μπορεί ο κόσμος να τα αντιληφθεί άμεσα στην τσέπη του συμβάλλοντας έτσι στην άρση αδικιών που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα ενώ παράλληλα έχουν αναπτυξιακή κατεύθυνση» τόνισε ο υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, στην εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους, Μάριον Μιχελιδάκη και Νίκο Μερτζάνη:

Ν.ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Μία πρώτη αποτίμηση για την ΔΕΘ για την ατμόσφαιρα κ. Υπουργέ.

Α.ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Πράγματι, συγκρίνοντας την φετινή ΔΕΘ με τις προηγούμενες, νομίζω ότι η φετινή Έκθεση δεν έχει καμία σχέση από αυτό που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, όπου τότε υπήρχε μία μεγαλύτερη αβεβαιότητα, μία μεγαλύτερη ανησυχία, ένα «μάγκωμα» του κόσμου. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά και αυτό δεν είναι τυχαίο, δεν είναι συγκυριακό που η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε με έναν πιο αισιόδοξο τόνο από τους συμμετέχοντες και από τον κόσμο από τις πρώτες ημέρες. Νομίζω ότι αυτό αποτυπώνει τη σταδιακή αλλαγή του κλίματος συνολικά στην ελληνική κοινωνία.

Ν.ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Δεν είναι πλασματικό αυτό; Μας ακούν πάρα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε σε κάποιους, δυσκολεύονται…

Α.ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Βλέπετε ότι κι εγώ είμαι πολύ προσεκτικός, μίλησα για σταδιακή αλλαγή του κλίματος στην ελληνική οικονομία. Κανένας δεν πανηγυρίζει, κανένας δεν λέει ότι λύθηκαν τα προβλήματα ως δια μαγείας. Αλλά νομίζω ότι η έξοδος από τα μνημόνια, οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιτυχίες του  τελευταίου διαστήματος, το πέρασμα σε μία νέα φάση, μία νέα εποχή για την ελληνική οικονομία -σε αυτό βεβαίως συνετέλεσε, κατά τη γνώμη μου, και η ομιλία του Πρωθυπουργού με τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν- μπορούν επιτέλους να πάρουν σάρκα και οστά, να τα νιώσει ο Έλληνας πολίτης στην καθημερινότητά του, στην τσέπη του. Με μέτρα τα οποία έχουν να κάνουν και με την άρση αδικιών του παρελθόντος, με τη στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που πράγματι επλήγησαν υπέρμετρα, αλλά και με δράσεις οι οποίες θα βοηθήσουν την αναπτυξιακή πορεία, που έχει η ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα. Όλα αυτά δημιουργούν έναν καμβά , αν θέλετε, όπως είπα και στην αρχή, μεγαλύτερης αισιοδοξίας με ρεαλιστικούς όρους, κάτι που αποτυπώθηκε και στην Έκθεση.

Μ.ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ποια είναι τα στοιχεία αυτά κ. Υπουργέ, τα οποία συνιστούν βελτίωση, δηλαδή αυτό που είπε και ο Πρωθυπουργός ότι πάει καλά;

Α.ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Καταρχάς στο δημοσιονομικό πεδίο το γεγονός ότι και το 2016 και το 2017, αλλά ακόμα περισσότερο το 2018 και μαζί με τα στοιχεία τα οποία χθες μόλις δημοσιοποιήθηκαν, δείχνουν ότι όχι απλώς πιάνουμε τους στόχους, αλλά τους υπερβαίνουμε. Αυτό έχει να κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό και με την εικόνα της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό. Το γεγονός ότι καταφέραμε την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτά τα οποία είχαν συμφωνηθεί στο δημοσιονομικό πεδίο, όχι απλώς επετεύχθησαν, αλλά υπερκαλύφθηκαν. Βεβαίως τώρα που έχουμε περάσει σε αυτή τη νέα φάση, ακόμα πιο σημαντικό για εμάς είναι τι συμβαίνει στο μακροοικονομικό περίοδο, τι συμβαίνει, δηλαδή, στην ανάπτυξη. Το γεγονός ότι έχουμε έξι συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, που δεν είχε συναντήσει η ελληνική οικονομία εδώ και 10 χρόνια, το γεγονός ότι αυτή η ανάπτυξη, αν θέλετε, συνοδεύεται με μερικούς ποιοτικούς δείκτες, πολύ κρίσιμους για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, όχι μόνο για το παρόν, όπως η πολλή σημαντική αύξηση των εξαγωγών, συμβάλει σε όλη αυτή την αναπτυξιακή πορεία, η οποία βασίζεται κυρίως, στην έκρηξη των εξαγωγών, σε μία πολλή σημαντική ενίσχυση του δευτερογενούς τομέα της μεταποίησης και της βιομηχανίας και στα αυξημένα έσοδα πλέον από την τουριστική βιομηχανία. Υπάρχουν λοιπόν και ποιοτικά στοιχεία τα οποία δείχνουν την πορεία.

Μ.ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Στις επενδύσεις ακόμα δεν έχουμε καταφέρει..

Α.ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Το 2017 ήταν η καλύτερη χρονιά από το 2007 και η αύξηση σε σχέση με το 2016 έφτασε σχεδόν το 30%. Αυτό συνεχίστηκε και στην αρχή του 2018. Βεβαίως υπήρξε μία κάμψη στο δεύτερο τρίμηνο, η οποία όμως οφείλεται σε συγκεκριμένες αγορές, κυρίως ναυτιλιακού εξοπλισμού, άρα είχε και αυτή συγκυριακή διάσταση.

Ν.ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Είναι αρκετές αυτές οι επενδύσεις;

Α.ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Η ερώτηση που θέτετε είναι σημαντική και θα σας απαντήσω ευθέως. Όχι. Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερες επενδύσεις. Χρειάζεται αυτή η αναπτυξιακή πορεία που έχει κατακτηθεί να συνοδευτεί και από ένα μεγαλύτερο επενδυτικό κύμα. Και αυτό ξέρετε δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Η αξιοπιστία που έχασε η ελληνική οικονομία τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως τα προηγούμενα χρόνια του μνημονίου δεν ανακτάται έτσι εύκολα. Έχουν γίνει όμως πολύ σημαντικά βήματα. Βλέπετε ότι το τελευταίο διάστημα πολλοί οίκοι αξιολόγησης έχουν προβεί σε αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας. Μόλις χθες είχαμε έναν οίκο αξιολόγησης, ο οποίος προέβη σε αντίστοιχη αναβάθμιση. Πρέπει να γίνουν περισσότερα στο επενδυτικό κομμάτι. Και για να επανέλθω στην αρχική μας συζήτηση περί της Εκθέσεως, το γεγονός ότι τιμώμενη χώρα φέτος ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη,  το γεγονός ότι στέφθηκε η αμερικανική παρουσία από πολύ μεγάλη επιτυχία -θυμίζω ότι η συμμετοχή ξεπέρασε τις 55 πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και μιλάμε τώρα κολοσσούς κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας- νομίζω ότι συνιστά και μία πολύ σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Μ.ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ο κ. Ρος δηλώνει σε συνέντευξή του στον Φάνη Παπαθανασίου και το μήνυμα από τις ΗΠΑ. Ότι είναι σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας με ότι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται και στο κομμάτι των πολύ μεγάλων επενδύσεων.

Α.ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Αυτό είναι σημαντικό όταν εκδηλώνεται δημόσια. Μπορώ να σας ενημερώσω στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχαμε και με τον κ. Ρος και με όλη την αποστολή, ήταν απολύτως εμφανές και σαφές μήνυμα και από την αμερικανική πλευρά αυτό το οποίο λέμε εμείς εδώ και καιρό, ότι δηλαδή η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει το στρατηγικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο με γεωπολιτικούς, αλλά και με οικονομικούς όρους.

Ν.ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Εγώ στην τσέπη μου πότε θα δω αυτή την ανάκαμψη; Πότε θα δούμε αυτή την αισιοδοξία;

Α.ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Έχετε δίκιο, και για αυτό σας είπα ότι πρέπει να είμαστε αν θέλετε συγκρατημένοι και θα έλεγα ρεαλιστικά αισιόδοξοι. Δεν πετάμε στα σύννεφα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς, αλλά βεβαίως χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά για να αποτυπωθεί αυτό στην τσέπη -όπως είπατε- των Ελλήνων πολιτών. Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω εδώ ότι υπάρχουν και Έλληνες συμπολίτες μας, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα είδαν αυτή τη βελτίωση. Η μείωση του ποσοστού της ανεργίας, για παράδειγμα, από το 27% στο 19% δεν είναι απλώς ένα νούμερο. Ισοδυναμεί με περισσότερες από 320.000 νέες θέσεις εργασίας, καθαρές θέσεις, δηλαδή ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων το τελευταίο το τελευταίο διάστημα, κάτι που συνιστά μια πάρα πολλή σημαντική εξέλιξη. Δηλαδή άνεργοι συμπολίτες μας βρήκαν δουλειά, αυτό νομίζω ότι είναι σημαντικό.

Μ.ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Λέμε πολλά πράγματα που έχουν και υποερωτήσεις για να ακολουθήσουν, που νομίζω όμως ότι είναι σημαντικές και όπως έθεσε κι ο Νίκος, για να επιστρέψουμε λίγο και στην καθημερινότητα, γιατί μιλάμε με αριθμούς. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Επειδή είπατε ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι -προφανώς εννοείτε τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία είμαστε και υποχρεωμένοι βάσει της Συμφωνίας να επιτύχουμε- τα πλεονάσματα και μάλιστα τα υπερπλεονάσματα δεν ζημιώνουν την πραγματική οικονομία; Δηλαδή πώς μαζεύονται, από που μαζεύονται όλα αυτά τα χρήματα, τα οποία μετά μέρος αυτών ξαναπάνε σε μία κοινωνική πολιτική, αλλά δεν ξαναπάνε σε όλους από όσους έχουν μαζευτεί και συγκεκριμένα τα περισσότερα βάρη, έτσι όπως έχει αποδειχθεί, τα οποία έχει σηκώσει η μεσαία τάξη.

Ν.ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Σε εμάς δηλαδή που είμαστε μισθωτοί και πληρώνουμε συνέχεια και δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε.

Α.ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Καταρχάς αναφορικά με τα πλεονάσματα και τα υπερπλεονάσματα, όπως γνωρίζετε, κληθήκαμε να υλοποιήσουμε μία Συμφωνία, η οποία έχει και πλευρές πάρα πολύ δύσκολες. Βεβαίως σας υπενθυμίζω ότι τα πλεονάσματα αυτά είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά τα οποία είχαν συμφωνηθεί πριν από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν μίλαγαν τότε για πλεονάσματα άνω του 4%. Λοιπόν, τα πλεονάσματα παραμένουν υψηλά, καμία αντίρρηση επ’ αυτού και για αυτό έχει γίνει μία πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, πέρα βεβαίως από την δημοσιονομική προσαρμογή, πέρα από την επιβολή μέτρων, για τα οποία εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι πρέπει να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Γίνεται, λοιπόν, μια μεγάλη προσπάθεια με την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, έχουν πάει πάρα πολύ καλά τα τελευταία χρόνια, ο ΕΦΚΑ και η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ένα από τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς, παρήγαγε πολύ μεγάλα πλεονάσματα, συνετέλεσαν στο να φτάσουμε σε αυτό το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αναφορικά με την μεσαία τάξη, πράγματι υπάρχουν στρώματα της μεσαίας τάξης -σε αυτά αναφερόμουν και στην αρχή- τα οποία έχουν επιβαρυνθεί υπέρμετρα. Για αυτό και στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ το Σάββατο βράδυ περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που προσπαθούν να ελαφρύνουν αυτά ακριβώς τα στρώματα. Για παράδειγμα, η ρύθμιση για τη μείωση των εισφορών έχει να κάνει ακριβώς με την αντιμετώπιση των ζητημάτων επιβάρυνσης αυτής της κατηγορίας των εργαζομένων.

Μ.ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Βεβαίως και είναι και μια δικαίωση για αυτούς τους ανθρώπους

Α.ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Βεβαίως, είναι μια δικαίωση για κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι επιβαρύνθηκαν μέσα στην κρίση. Όπως επίσης θα δείτε ότι οι ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ σε μεγάλο βαθμό έχουν να κάνουν με την ελάφρυνση και των μεσαίων στρωμάτων. Πρωτίστως των λαϊκών στρωμάτων, των χαμηλών στρωμάτων, τα οποία πληρώνουν έναν φόρο με τρόπο, πολλές φορές, άδικο. Συνεπώς δεν είναι μόνο το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ για σήμερα και για αύριο, αλλά η ανάγκη για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, πιο αναλογικό και πιο προοδευτικό.

Μ.ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Που ορίζουμε τη μεσαία τάξη πλέον. Από ποιο εισόδημα και πέρα;

Α.ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Όταν μία χώρα σε μία πενταετία 2010-2014 χάνει περισσότερο από το 25% του εθνικού της πλούτου, αυτό προφανώς πλήττει καίρια και τη μεσαία τάξη της. Βεβαίως πρέπει να ξαναδούμε τι εννοούμε μεσαία τάξη, τι επιβαρύνσεις έχει. Τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν το Σάββατο δεν είναι το τέλος αυτής της διαδρομής. Είναι μέτρα τα οποία δείχνουν την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα και θα ακολουθηθούν και από άλλα μέτρα στήριξης.

Ν.ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Ένα σχόλιο κ. Χαρίτση μετά από την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Στρασβούργο που παρακολουθήσαμε

Α.ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα σχόλιο για την ομιλία του Πρωθυπουργού. Καταρχάς, επειδή είπαμε κι εμείς πριν από λίγο στη συζήτησή μας για την αξιοπιστία της Ελλάδας, νομίζω ότι και σε επίπεδο συμβολισμού το γεγονός ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλλον της Ευρώπης ξεκινά με την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, του Αλέξη Τσίπρα, αυτό από μόνο του σημαίνει πάρα πολλά, για μία χώρα η οποία πέρασε όλη αυτή την κρίση των τελευταίων οκτώ χρόνων. Σημαίνει πάρα πολλά και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο μας ως χώρα στην Ευρώπη. Κατά δεύτερον θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτή η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης που γίνεται σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η οποία θα κορυφωθεί σε όλη την Ευρώπη και στην χώρα μας τους επόμενους μήνες εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2019, είναι κατά τη γνώμη μου η πιο κρίσιμη συζήτηση από όλες και είναι μία συζήτηση και μία εκλογική αναμέτρηση, η οποία θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης για πάρα πολλά χρόνια μπροστά. Με αυτήν την έννοια τα διλήμματα τα οποία θέτει και ο Πρωθυπουργός πραγματεύονται τη σχέση με την Ευρώπη της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης, της προόδου, της μείωσης των ανισοτήτων, έναντι της Ευρώπης της ξενοφοβίας, του ακροδεξιού λαϊκισμού. Αλλά αν θέλετε και της νεοφιλελεύθερης εμμονής σε μία συνταγή, η οποία τελικά βλέπουμε ότι ρίχνει νερό στον μύλο αυτής της ακροδεξιάς προσπάθειας για άνοδο δυνάμεων, οι οποίες όπως είπε και ο Πρωθυπουργός αυτό που τελικά επιδιώκουν είναι η διάλυση της Ευρώπης. Αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση και πολλή μεγάλη αντιπαράθεση  στην οποία και ελληνικές πολιτικές δυνάμεις θα κληθούν να πάρουν θέση. Γιατί βλέπουμε, δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα και στελέχη της αντιπολίτευσης να μιλούν με όρους και με χαρακτηρισμούς για πρόσωπα, όπως για παράδειγμα πρόσφατα για τον Όρμπαν και για το κατά  πόσο είναι ή δεν είναι ακροδεξιός, οι οποίοι νομίζω ότι δεν βοηθούν αυτή τη συζήτηση για την εμβάθυνση της δημοκρατικής πορείας της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα