Αλ.Τσίπρας:«H συμφωνία για το χρέος ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα»

Greece's Prime Minister Alexis Tsipras arrives to address the media with his Turkish counterpart Ahmet Davutoglu at Cankaya Palace in Ankara, Turkey, Wednesday, Nov. 18, 2015. Turkey and Greece have agreed to cooperate to prevent the "human tragedy" suffered by thousands of migrants who risk lives crossing the Aegean Sea on their way to Europe. Davutoglu and Tsipras said however, that the refugee burden cannot be placed on the two countries' shoulders alone, insisting that other European nations share the responsibility. (AP Photo/Burhan Ozbilici)
 (AP Photo/Burhan Ozbilici)

Tο απόγευμα της Δευτέρας η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2016» άνοιξε τις πύλες της στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας στα αγγλικά,λόγω πολλών ξένων επισκεπτών, ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι η συμφωνία για το χρέος ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα,συμπληρώνοντας ότι με την διαπραγμάτευση που έγινε το θέμα το χρέους μπαίνει σε νέα φάση.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν είναι βιώσιμο να ζητούνται πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ για δεκαετίες. Με την αυτόματη ρύθμιση των χρηματοδοτικών δαπανών και τη ρήτρα 15% του ΑΕΠ στις πληρωμές εξασφαλίζεται ότι η Ελλάδα θα παραμείνει χώρα της ευρωζώνης,συμπλήρωσε.

Τόνισε επίσης ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι συνειδητοποιούν ότι το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν μπορεί να προχωρήσει όταν στα δύσκολα επανέρχονται οι εθνικές στρατηγικές και οι απλοϊκοί ηθικολογικοί διαχωρισμοί περί ενάρετων και άσωτων».

Σημείωσε δε, ότι με την κοινή δέσμευση για αυτόματες παρεμβάσεις επί του χρέους, όποτε κρίνεται σκόπιμο και μάλιστα καθ’ όλη της διάρκεια της αποπληρωμής του, το ελληνικό χρέος καθίσταται βιώσιμο και η θέση της Ελλάδος στην Ευρωζώνη αδιαμφισβήτητη. Σημείωσε ότι ταυτόχρονα, η ρήτρα του 15% του ΑΕΠ στην εξυπηρέτηση του χρέους εξασφαλίζει ότι η αποπληρωμή του θα γίνεται με όρους βιώσιμους και για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «μόνο μ’ αυτό τον τρόπο θα διορθωθούν οι αδικίες των προηγούμενων ετών προς τους οικονομικά ασθενέστερους και θα προκύψουν πόροι για διαρθρωτικές επενδύσεις ώστε να συγκλίνουμε με τον ανεπτυγμένο βιομηχανικά Βορρά στη νέα περίοδο της παγκόσμιας οικονομίας».

Ο κ.Τσίπρας έδωσε και μια άλλη διάσταση της κρίσης,λέγοντας ότι  μας βοήθησε να αντιληφθούμε ότι για να μπορέσουμε να αλλάξουμε σελίδα, να αναπτυχθούμε, και το κυριότερο να χτίσουμε από την αρχή μια υγιή σε στέρεες βάσεις οικονομία, πρέπει να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί και πιο εξωστρεφείς.

Μόνο με αυτό τον τρόπο θα προκύψουν πόροι για διαρθρωτικές επενδύσεις, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Είμαι πεπεισμένος ότι η κρίση μας βοήθησε να αντιληφθούμε ότι για να αλλάξουμε σελίδα πρέπει να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί και εξωστρεφείς.

Το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής ναυτιλίας μπορεί να αποτελέσει θετικό παράδειγμα για το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναγνώρισε το ρόλο της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 7% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό χρειάζονται επενδύσεις από την πλευρά των εφοπλιστών σε τομείς όπως τον τουρισμό, αλλά και η ανασύσταση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας.

Νιώθουμε την ανάγκη να πείσουμε τους έλληνες εφοπλιστές να μας εμπιστευτούν ότι καταβάλουμε προσπάθειες να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που παρέχει προστιθέμενη αξία στη χώρα.

Αναφορικά με την έκθεση ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι  το 2016 καταγράφεται ρεκόρ συμμετοχών στην έκθεση, με πάνω από 1.800 εταιρείες και φορείς.

Οι έλληνες πλοιοκτήτες χαρακτηρίζονται από ευρηματικότητα και πρωτοπορία, τόνισε. Είναι παραδεκτό ότι χωρίς τους Ελληνες η παγκόσμια ναυτιλία δεν θα μπορούσε να διαδραματίσει το σημαντικό ρόλο που έχει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, σημείωσε αλλά τόνισε ότι πρέπει να γίνει ειδική αναφορά στους Ελληνες ναυτικούς και αξιωματικούς, που αποτέλεσαν βασικό συστατικό για την επίτευξη των στόχων της ελληνικής ναυτιλίας.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και να επιστρέψουν τα ελληνικά πληρώματα στα ελληνόκτητα πλοία.

Σε ένα κλάδο με έντονη κυκλικότητα δεν είναι πάντα όλα ρόδινα, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Υπάρχουν και περίοδοι δυσκολίας, όπως φάνηκε το 2008 οπότε ξέσπασε η παγκόσμια κρίση. Η ελληνική ναυτιλία, όμως πέτυχε να προσαρμοστεί σε μια μεγάλη κρίση η οποία έπληξε και την ελληνική οικονομία.

Ως χώρα βιώσαμε επώδυνες μεταβολές με μια πτώση ΑΕΠ κατά 25%. Με το κλείσιμο της αξιολόγησης όμως για την Ελλάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα