Αλ. Τσίπρας στο Ταλίν: Ανάγκη για γενναίες τομές στην Ευρώπη

Στο Ταλίν της Εσθονίας βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος συμμετέχει στη διήμερη άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

«Είναι θετικό γεγονός ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της θεσμούς ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσκληση νέων θεσμών για να στηρίξουν τις ανάγκες της», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Αν και ξεπεράσαμε τις κρίσεις δεν ανταποκριθήκαμε στην υπεράσπιση των αξιών μας, είπε ο κ Τσίπρας, τονίζοντας ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη ότι πρέπει να υπάρξουν γενναίες τομές στην Ευρώπη.

 

Με το άτυπο δείπνο των ηγετών των κρατών-μελών με θέμα το μέλλον της ΕΕ το βράδυ της Πέμπτης, στο Ταλίν της Εσθονίας, στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου, ουσιαστικά άρχισε η συζήτηση και έγινε το πρώτο βήμα στην πορεία προς τη λήψη των αποφάσεων για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συζήτηση –κατά την πρώτη σύνοδο κορυφής μετά τις γαλλικές και γερμανικές εκλογές– ανιχνεύθηκαν οι προθέσεις για την επόμενη περίοδο και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχηγοί των κρατών-μελών της ΕΕ θα εργαστούν εντατικά μέσα στους επόμενους μήνες ώστε ο διάλογος για το μέλλον της ΕΕ να καταλήξει το καλοκαίρι του 2018 σε ουσιαστικές πρωτοβουλίες.

Η θέση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι ότι για να αντιμετωπιστεί η πολιτική κρίση των τελευταίων χρόνων –η οποία, όπως υποστηρίζει, έχει έρθει ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και βάσει των αρχών της, τις κρίσεις στην οικονομία και στο μεταναστευτικό στην Ευρώπη, αλλά και να δώσει το στίγμα της στις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις– είναι να γίνει κοινά αποδεκτό είναι ότι η κατάσταση δεν είναι «business as usual» και πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για ουσιαστικές πρωτοβουλίες μέχρι το καλοκαίρι σε συγκεκριμένους τομείς.

Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε στη συζήτηση ότι πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για ουσιαστικές πρωτοβουλίες:

α) Για την κοινωνική Ευρώπη βασισμένη στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα και μια νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης (επί της οποίας παρουσίασε τις προτάσεις της Ελλάδας),

β) Για μια μεταναστευτική πολιτική βασισμένη στη δίκαιη κατανομή των βαρών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών,

γ) Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις,

δ) Για τη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και την αναζωογόνηση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης,

ε) Για αναβάθμιση του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ και ενίσχυση της αμυντικής της πολιτικής.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όπως προέκυψε από τη χθεσινοβραδινή συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπήρξε ευρεία στήριξη για τη μη εμπλοκή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά ζητήματα και αντικατάσταση του από ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος για την Ψηφιακή Πολιτική.

Το σημερινό πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Εσθονία:

12:00-12:45 Εναρκτήρια ομιλία Προέδρου Εσθονίας κας Kaljulaid και παρέμβαση Καθηγητή κυβερνο-ασφάλειας κ. Limnell

12:45-15:00 Γεύμα εργασίας με τίτλο “The future of government and security’’

15:15-15:45 Διάλειμμα – δυνατότητα διμερών συναντήσεων

15:45-18:15 Συνέχιση εργασιών Συνόδου – συνεδρία με τίτλο: ‘’The future of economy and society’’

18:15-19-15 Δηλώσεις στον Τύπο

Το μέλλον της Ευρώπης στη Σύνοδο του Ταλίν

Οι Ευρωπάιοι ηγέτες συναντώνται στο Ταλίν της Εσθονίας όπου με όχημα την ψηφιακή πολιτική αναμένεται να έχουν συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης.

Μεταξύ των θεμάτων της σημερινής Συνόδου Κορυφής είναι η κυβερνοασφάλεια και η ελεύθερη μεταφορά δεδομένων, τα οποία η Εσθονία, μια μικρή χώρα της Βαλτικής που έχει κάνει μεγάλες προόδους στο θέμα της ψηφιοποίησης, θεωρεί ότι πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για την ΕΕ. Η πρόταση της Γαλλίας για καλύτερη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου που αναμένεται να επιτρέψει την καταπολέμηση της φοροαποφυγής των εταιρειών οι οποίες μεταφέρουν εικονικά τα κέρδη τους από όλη την ΕΕ σε ένα κράτος μέλος, όπως η Ιρλανδία ή το Λουξεμβούργο, όπου φορολογούνται με χαμηλότερους συντελεστές, θα τεθεί επίσης επί τάπητος.

Οι Ευρωπαίοι έχουν στόχο να καταλήξουν σε μια κοινή θέση τον Δεκέμβριο, και στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει να καταθέσει μια νομοθετική πρόταση το 2018.

Πέραν αυτού όμως, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναζητεί έναν νέο δρόμο κυρίως μετά το Brexit, και την αλλαγή ισσοροπιών μετά τις γαλλικές και γερμανικές εκλογές, στη συζήτηση των ηγετών αναμένεται να βρεθεί το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Λονδίνο μπορεί να αποχωρεί, αλλά θα συνεχίσει να… προστατεύει την Ευρώπη

Κατά το άτυπο δείπνο χθες Πέμπτη το βράδυ οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για τις προτάσεις του Μακρόν, ο οποίος την Τρίτη στη διάρκεια ομιλίας του από τη Σορβόννη τάχθηκε υπέρ μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» γύρω από έναν ισχυρό γαλλογερμανικό δίδυμο.

Εξάλλου ο Μακρόν συζήτησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στα αγγλικά για ένα ημίωρο, χωρίς ωστόσο να εισέλθουν στις λεπτομέρειες των γαλλικών προτάσεων, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, που είναι και οι πιο ευαίσθητες για το Βερολίνο.

Μετά το δείπνο οι Ευρωπαίοι επανέλαβαν «την ισχυρή τους και κοινή επιθυμία να διασφαλίσουν την ενότητα» της ΕΕ, προσθέτοντας παράλληλα ότι είναι «ανοικτοί» σε «νέες προτάσεις», επεσήμανε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Σημειώνεται, ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συμμετείχε στο άτυπο δείπνο, αν και η χώρα της, που έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αποχώρησή της από την ΕΕ. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, σήμερα η Μέι πρόκειται να συναντηθεί με τη Μέρκελ.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα