Οι χώρες που αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους σκοτώνουν την Ευρώπη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild, τονίζοντας ότι τη στιγμή που η Ελλάδα έχει υλοποιήσει στο 100% τις υποχρεώσεις της, άλλοι που δεν τις έχουν εκπληρώσει ούτε στο 10% τολμούν και ασκούν κριτική.tsipras-deth-11

«Το γεγονός ότι ορισμένες χώρες αποφάσισαν να στραφούν ενάντια σε όλους τους κανόνες, ενάντια σε όλη την Ευρώπη, δεν το θεωρούμε φιλική ενέργεια. Δεν γίνεται να υιοθετείται κάτι από τη Σύνοδο Κορυφής και μετά ορισμένοι να αποφασίζουν να κλείσουν τα σύνορά τους. Αυτές οι χώρες σκοτώνουν την Ευρώπη» τονίζει ο Αλ. Τσίπρας και συμπληρώνει:

«Οι κοινές μας αξίες απειλούνται από κάποιους που θεωρούν ότι οι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται μόνο από ορισμένους. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την κοινότητα».

Ο πρωθυπουργός σημειώνει πως δεν φοβάται το ενδεχόμενο αποπομπής από την ΕΕ. «Δεν φοβάμαι γιατί υπερασπιζόμαστε τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. Στο τέλος θα απομονωθούν στην Ευρώπη όσοι δημιουργούν φράχτες, όσοι απομακρύνουν δια της βίας πρόσφυγες, όσοι υψώνουν τείχη στις χώρες τους», αναφέρει και τονίζει  πως «έχουμε συμμαχήσει με τις χώρες που δείχνουν αλληλεγγύη. Και αυτές είναι οι χώρες με τις οποίες είχαμε πολύ μεγάλα προβλήματα στην οικονομική κρίση».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρει επίσης ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά όχι εκτός ελέγχου. «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της. Έχουμε σχεδόν 30.000 πρόσφυγες στην ενδοχώρα και τα νησιά, μπορούμε να φιλοξενήσουμε ακόμη 20.000. Έχουμε υλοποιήσει στο 100% τις υποχρεώσεις μας, και άλλοι που δεν τις έχουν εκπληρώσει ούτε στο 10% τολμούν και μας ασκούν κριτικής, αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει πως η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να λυθεί από την Ελλάδα μόνο, αναφέρει πως οι αρχές μπορούν να φυλάξουν τα χερσαία σύνορα και τονίζει πως είναι δύσκολο να φυλαχτούν τα θαλάσσια, καθώς όπως λέει η ελληνική ακτογραμμή είναι περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα.

«Πώς μπορούμε να σταματήσουμε ανθρώπους που θέλουν να συνεχίσουν;» διερωτάται ο πρωθυπουργός και συνεχίζει:

«Δεν μπορούμε να τους φυλακίσουμε, αυτό αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Μπορούμε μονάχα να τους σώζουμε, και να τους καταγράφουμε. Στη συνέχεια όλοι θέλουν περισσότερα. Επομένως η διαδικασία μετεγκατάστασης είναι η μόνη λύση».