Αλ. Τσίπρας: Οι φωτεινότερες μέρες είναι μπροστά μας

Με τη φράση «φέρνω καλά νέα από έναν τόπο που ήταν συνώνυμο κακών νέων ή ακόμα χειρότερα, καταθλιπτικών νέων», ξεκίνησε την ομιλία του στο London Business School, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε, χρειάστηκε οκτώ χρόνια για να αντιστραφούν τα πράγματα και ότι για την ακρίβεια, πήρε περίπου τέσσερα χρόνια για να αναστρέψει η κυβέρνηση το μονοπάτι προς την ατελείωτη λιτότητα και ύφεση που έμοιαζε μη αναστρέψιμο.

Τόνισε ότι από το 2015 έως το 2018, «η Ελλάδα μεταμορφώθηκε από παράδειγμα μνημειώδους δημοσιονομικής αποτυχίας σε «αντικείμενο μελέτης» για τη δημοσιονομική υπεραπόδοση και οικονομική ανάκαμψη», επισημαίνοντας ότι επί τρία χρόνια όχι μόνο επιτυγχάνονταν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και παραπάνω από τους στόχους κατά περίπου 2% μέσο όρο.

«Εκτός από αυτό ο στόχος ήταν να βάλουμε τέλος στο πρωτοφανές σπιράλ ύφεσης, στο οποίο η χώρα μου έπεσε από το 2009», σημείωσε, προσθέτοντας ότι μετά το 2016 που ήταν η χρονιά της σταθεροποίησης, το 2017 έκλεισε με ρυθμό ανάπτυξης 1,4% και το 2018 τα στοιχεία θα είναι υψηλότερα.

Για την ακρίβεια, όπως είπε, το πρώτο τετράμηνο του 2018 είχαμε ρεκόρ δεκαετίας στον ρυθμό ανάπτυξης, ύψους 2,3%. Το ίδιο ισχύει και για τις ξένες άμεσες επενδύσεις. Επιπλέον, τόνισε πως τα 4 δισ. που επενδύθηκαν πέρυσι στην Ελλάδα είναι επίσης το υψηλότερο ποσό άμεσων ξένων επενδύσεων από το 2008.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι παρόμοια είναι και η εικόνα σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας: ανθίζουν οι εξαγωγές, η παραγωγή είναι σε σταθερά αναπτυξιακό μονοπάτι, ο τραπεζικός τομέας είναι σταθερός, με κεφαλαιακή επάρκεια και με ένα συνεχιζόμενο σχέδιο για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ επεσήμανε ότι ο τουρισμός είναι μια από τις ισχυρότερες βιομηχανίες της χώρας, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και ότι το 2018 θα είναι χρονιά ρεκόρ όλων των εποχών με 32 εκατομμύρια επισκέπτες.

«Οι φωτεινότερες μέρες είναι μπροστά μας. Μετά από μια ουσιαστική απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα είναι τώρα έτοιμη να βγει στις διεθνείς αγορές. Και να σταθεί ξανά στα δικά της πόδια», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

 

πηγή     ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα