Αλ.Τσίπρας για τη Σύνοδο του Νότου: Αυτό που κάνουμε δεν είναι αντίβαρο στον Βορρά

Φωτογραφία: Sooc/Αλέξανδρος Μιχαηλίδης
Φωτογραφία: Sooc/Αλέξανδρος Μιχαηλίδης

«Η ελληνική προσπάθεια να υπάρξει θετικό έδαφος κοινής αντίληψης των συμμετεχόντων για το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι αντίβαρο στον Βορρά, είναι μια θετική πρωτοβουλία συμβολής στην ευρωπαϊκή ατζέντα».

Αυτό υποστήριξε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο του Νότου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η παρέμβασή του κινήθηκε σε τρεις άξονες: το αναπτυξιακό, την ασφάλεια/εξωτερική πολιτική και το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

«Το Brexit έχει ερμηνεία και υπάρχει αυτή τη στιγμή ευρωσκεπτικισμός και κρίση εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα», είπε και πρόσθεσε: «Η  αδυναμία της Ευρώπης στη διαχείριση του προσφυγικού οδηγεί σε εθνικές αναδιπλώσεις και άνοδο της ακροδεξιάς. Η Μπρατισλάβα πρέπει να είναι η απάντηση της δημοκρατικής Ευρώπης στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Προτεραιότητες της Ευρώπης πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της  ανεργίας και της φτώχειας, η δίκαιη ανάπτυξη και αποτελεσματικές λύσεις στο προσφυγικό και την ασφάλεια. Υπάρχουν τουλάχιστον 22 εκατ. άνεργοι στην Ευρώπη, οι μισοί εκ των οποίων είναι μακροχρόνια άνεργοι, 7,5 εκατ. νέοι χωρίς καμιά εκπαίδευση».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη ότι «το δίλημμα ανάπτυξη ή λιτότητα έχει τελειώσει, η απάντηση είναι ανάπτυξη. Το ζήτημα τώρα είναι πώς θα την κατευθύνουμε: Η δική μας θέση είναι δημοσιονομική σταθερότητα μαζί με δημοσιονομική ευελιξία ως επενδυτικό κίνητρο».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, κατέθεσε κάποιες προτάσεις, έτσι ώστε με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στους υπάρχοντες δημοσιονομικούς κανόνες να δοθεί μια αναπτυξιακή διάσταση.

Ασφάλεια – Εξωτερική πολιτική

Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας στην Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας είπε: «Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών στη βάση του Χάρτη του ΟΗΕ και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Η Ευρώπη-φρούριο δεν είναι λύση. Λύση είναι η ασφάλεια και η προστασία των συνόρων, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ολοκληρωμένης εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Χρειάζεται ένα νέο όραμα για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο,  με διαφύλαξη του διεθνούς δικαίου».

Οσον αφορά στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός ζήτησε δίκαιη βιώσιμη λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Ακόμη, έκανε λόγο για στενότερη συνεργασία των χωρών στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της Ευρώπης. «Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να επιδιώξουμε στενότερη συνεργασία απέναντι στην έξαρση της τρομοκρατίας. Προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων μέσω στελέχωσης της Frontex και της νέας ευρωπαϊκής συνοριακής ακτοφυλακής».

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλακνίων και της Τουρκίας, με βάση τα σχετικά κριτήρια και το διαπραγματευτικό πλαίσιο που υπάρχει για την κάθε ομάδα.

Προσφυγικό – Μεταναστευτικό 

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι χώρες της Μεσογείου σηκώνουν δυσανάλογα μεγάλο βάρος από το μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση, με βάση τη συλλογική υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη. «Στόχος πρέπει να είναι η αντικατάσταση των παράνομων οδών διακίνησης με νόμιμες οδούς μετανάστευσης», είπε και πρόσθεσε πως η «συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία είναι αποτελεσματική, εφαρμόζεται επιτυχημένα και πρέπει να δοθεί περαιτέρω βάρος στην εφαρμογή της».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, ωστόσο, ότι η πρόοδος της μετεγκατάστασης είναι αργή και πρέπει να επιταχυνθεί. «Το σύστημα του Δουβλίνου δεν είναι βιώσιμο. Χρειάζεται μόνιμος δεσμευτικός μηχανισμός δίκαιου επιμερισμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη, στη βάση των δεσμεύσεων που έχουν υπάρξει στην ΕΕ και στη βάση της εφαρμογής της Συνθήκης της Γενεύης», κατέληξε.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα