Αλ.Τσίπρας:Όσοι πόροι είναι εφικτό θα κατευθύνονται στην υποστήριξη των κοινωνικών υποδομών

Ο Αλέξης  Τσίπρας υποσχέθηκε, κατά την επίσκεψή του στον Σύλλογο Συνδρόμου Down στη Θεσσαλονίκη, πως «όσοι πόροι είναι εφικτό θα κατευθύνονται στην υποστήριξη των κοινωνικών υποδομών».

«Το δώρο που είχα υποσχεθεί είναι το ελάχιστο, ανέφερε ο πρωθυπουργός στην αρχή των δηλώσεών του», αναφερόμενος σε ένα μηχάνημα προβολής που είχε προαναγγείλει ως δώρο στο Σύλλογο όταν τα μέλη του είχαν βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να του πουν τα κάλαντα.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να ειπωθούν αλήθειες. Η χώρα έχει μεγάλο κοινωνικό έλλειμμα, όχι μόνο λόγω της κρίσης. Η κρίση το όξυνε αλλά είναι γεγονός ότι το κοινωνικό κράτος είναι ελλιπές. Δεν οικοδομήθηκε όπως έπρεπε τα χρόνια της ευημερίας, όταν παίζονταν δισεκατομμύρια στα χρηματιστήρια και τα δομημένα ομόλογα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, παρά τα μεγάλα λόγια δεν υπήρξε η πρόνοια, η έγνοια, η στοιχειώδης υποδομή όπως έγινε σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ώστε στα χρόνια της κρίσης να υπάρχει ένα αποκούμπι. Τώρα, η κατάσταση έχει οξυνθεί περισσότερο», όπως είπε.

«Σήμερα, κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια σε συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας και με μία χώρα υπερχρεωμένη, όσοι πόροι είναι εφικτό να κατευθύνονται στην υποστήριξη των κοινωνικών υποδομών και δημιουργούμε ένα νέο πλαίσιο για την αναπηρία συνολικά», είπε στη συνέχεια.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Τσιφλίκη ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα θέματα που αντιμετωπίζουν είναι σύνθετα. «Ζείτε με την αγωνία των γονέων, για το τι θα συμβεί στα παιδιά τους όταν πλέον δεν θα έχουν τη δυνατότητα να τα υποστηρίξουν» και τόνισε ότι αυτό «θα πρέπει να είναι το πρώτιστο μέλημα της πολιτείας».

«Υπάρχουν πράγματα που γίνονται αν υπάρχει η πολιτική βούληση, το ενδιαφέρον, η έγνοια, υπάρχουν άλλα που σήμερα δεν γίνονται δεδομένων των συνθηκών, εμείς για αυτά που μπορούμε, θέλω να υποσχεθώ ότι θα είμαστε δίπλα σας για ό,τι μπορεί να γίνει», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Σημείωσε μάλιστα τον ρόλο των δήμων και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε αυτή την προσπάθεια, ειδικά για την υποστήριξη των δομών και την δημιουργία νέων.

Ο κ. Τσιφλίκης από την πλευρά του ανέφερε και αυτός ότι ο τοπικός δήμος της Καλαμαριάς βρέθηκε δίπλα στο Σύλλογο και σημείωσε ότι πολλά μπορούν να γίνουν χωρίς κόστος.

Ζήτησε να εξειδικευτεί περαιτέρω η νομοθεσία ώστε να καλύπτει όλα τα είδη αναπηρίας και υπογράμμισε ότι η βασικότερη αλλαγή θα είναι «να εκπαιδεύσουμε το μάτι τοθυ συνανθρώπου να είναι ανεκτικό στο Σύνδρομο Down».

Βασικό χαρακτηριστικό του συνδρόμου είναι η νοητική υστέρηση, αλλά στο Down «κάνει μπαμ από μακριά … τα δικά μας τα παιδιά τα αποφεύγουν, τα διώχνουν από σχολεία, κάθε οικογένεια έχει να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα», υπογράμμισε ο κ.Τσιφλίκης.

 

Νωρίτερα, ο πρωθυπουγός εργάστηκε από το Γραφείο του στη Θεσσαλονίκη. Ο Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επαφές, ενώ μαζί του είναι ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος πραγματοποιεί συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων.

Έξω από το υπουργείο είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα το πρωί εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Λιμάνι και στα καταστήματα Καρυπίδης, οι οποίοι επικοινώνησαν τηλεφωνικά με την επικεφαλής του Γραφείου Θεσσαλονίκης της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, Κατερίνα Νοτοπούλου και ζήτησαν συνάντηση με τον κ. Τσίπρα. Από το Γραφείο του Πρωθυπουργού τους ενημέρωσαν ότι, λόγω φόρτου, δεν μπορεί να τους δεχτεί σήμερα ο κ. Τσίπρας και αυτό θα γίνει σε άλλη επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη, οπότε και αποχώρησαν οι εργαζόμενοι.

Ολόκληρο το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

Πέμπτη,05.01.2017

12:00 Επίσκεψη στο Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down (Ροδοπόλεως 4, Καλαμαριά).

13:00 Επίσκεψη στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΔΕΘ – Helexpo από κοινού με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για τη φιλοξενία προσφυγόπουλων, από 12 δομές φιλοξενίας του Νομού Θεσσαλονίκης.

Παρασκευή, 06.01.2017

11:30 Θεοφάνεια, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα