Αλ.Τσίπρας:Προσπάθεια για διατήρηση των ισχυουσών αμοιβών των δικαστικών

gennimata-kai-theodwraki-sunanta-o-tsipras_3-w_hrΟ πρωθυπουργός είχε σήμερα το πρωί προγραμματισμένη συνάντηση με Ανώτατους Δικαστικούς Λειτουργούς προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα του δικαστικού κλάδου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Βασιλική Θάνου, η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Νίκος Σακελλαρίου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ξένη Δημητρίου, η Γενική Επίτροπος της Επικράτειας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, κα. Ευτυχία Φουντουλάκη, καθώς και ο Γενικός Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Μιχάλης Ζύμης. Από την πλευρά της Κυβέρνησης, συμμετείχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, ο Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης, και ο Γ.Γ. Πρωθυπουργού, κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν σημαντικά λειτουργικά ζητήματα της Δικαιοσύνης, καθώς και η διαμόρφωση του ειδικού μισθολογίου του δικαστικού κλάδου.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι με την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια για να διατηρηθούν χωρίς καμία μείωση οι ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους «και μια αναδιάρθωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε». Είναι, τόνισε, «μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας». Ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στους δικαστικούς, αλλά έκανε αναφορά και στα μισθολόγια των ενστόλων, των πανεπιστημιακών, των γιατρών, του διπλωματικού σώματος κ.ά.

Σε ό,τι αφορά στην απόδοση του έτερου ήμισυ των δεδικασμένων από το ΣτΕ αναδρομικών, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθούν στους δικαιούχους, καθώς η Πολιτεία οφείλει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, κατά τρόπο που δε θα θέτει σε αμφισβήτηση την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Επιπλέον,στην συνάντηση  συζητήθηκαν και ζητήματα σχετικά με την αύξηση του αριθμού των δικαστικών ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα στελέχωσης των δικαιοδοτικών οργάνων, που ανακύπτουν από την ένταση της προσφυγικής κρίσης και των απαραίτητων διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Στόχος των παραπάνω μέτρων είναι να ενισχυθεί η Δικαιοσύνη και η ανεξαρτησία αυτής στην άσκηση των κατά το Σύνταγμα καθηκόντων της, με πλήρη σεβασμό στο ρόλο της και στη σχέση της με την Εκτελεστική και τη Νομοθετική Εξουσία της Πολιτείας.

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου δήλωσε ικανοποίηση για τη συνάντηση. «Θεωρούμε ότι δόθηκαν οι βάσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων των δικαστών» τόνισε και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει και δεύτερη συνάντηση για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες.

 

Βίντεο του ΣΚΑΪ  με τις δηλώσεις των εκπροσώπων των δικαστικών Ενώσεων

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα