Αλ.Τσίπρας:«Θα πρέπει να προβληματιστούμε για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη»

γδσφγΜιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εφαρμοζόμενη  πολιτική της Ευρώπης κάνοντας λόγο για μια ΕΕ η οποία έχει ανοιχτά τα σύνορά της στη λιτότητα αλλά κλειστά στους πρόσφυγες.

“Αυτή η Ευρώπη που μόνη της απομειώνει τη συνοχή της είναι μία Ευρώπη σε βαθιά κρίση και δεν μπορεί να πείσει τους λαούς της ότι έχουν συμφέρον να τη στηρίξουν» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζητώντας νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη.

«Οι πολιτικές απορρύθμισης μέσω των μνημονίων ωθούν τα κράτη μέλη ακόμα και σε παραβίαση των κοινωνικών υποχρεώσεών τους», ανέφερε.

Προειδοποίησε ότι η δημοκρατία κινδυνεύει όταν δεν είναι εγγυημένα τα κοινωνικά δικαιώματα και ζήτησε ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης να μετατραπεί από κείμενο συστάσεων σε κείμενο δράσεων.

Επίσης,ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα της Βρετανίας τονίζοντας ότι ανεξάρτητα από την ετυμηγορία του βρετανικού λαού «θα πρέπει να προβληματιστούμε για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη».

Παράλληλα ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επιστρέψει στις ιδρυτικές αρχές της.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, καλύτερη Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «με την αποτυχία της, η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης τροφοδότησε το τέρας του εθνικισμού και του ακροδεξιού και φασιστικού λαϊκισμού».

Αναφορικά με το προσφυγικό ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ,μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της μεγαλύτερης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο»,τονίζοντας ότι η χώρα μας εφαρμόζει το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο σεβόμενη τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.

«Το 2015 οι αρχές μας πραγματοποίησαν πάνω από 170.000 διασώσεις, πολλές από τις οποίες αφορούσαν μωρά, παιδιά, ανθρώπους από ευάλωτες ομάδες» είπε ο πρωθυπουργός, και συνέχισε: «Θα υποβάλλουμε πρόταση στην Κομισιόν ώστε τα ασυνόδευτα παιδιά, ηλικίας κάτω των 10 ετών που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα πριν τις 19 Μαρτίου να περιληφθούν κατά προτεραιότητα στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προς άλλες χώρες της Ε.Ε.» .

«Ο καταυλισμός της Ειδομένης εκκενώθηκε χωρίς βία όταν σε άλλες χώρες τέτοιου τύπου καταυλισμοί παραμένουν για χρόνια και όταν διαλύονται αυτό γίνεται με τη βία. Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 55.000 θέσεις για πρόσφυγες και μετανάστες και κάνουμε ότι μπορούμε εντός του οικονομικού πλαισίου στο οποίο βρίσκεται η χώρα για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών.

»Θα υποβάλουμε κατεπείγουσα πρόταση στη Κομισιόν ώστε τα ασυνόδευτα παιδιά τα οποία έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα να περάσουν κατά προτεραιότητα στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης στην Ευρώπη.

»Οι πολιτικές της ξενοφοβίας, των φραχτών και των μονομερών ενεργειών αντιβαίνουν στις βασικές αρχές της Ευρώπης και υπονομεύουν το μέλλον της. Η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία παλεύει σκληρά ενάντια σε αυτές τις πολιτικές. Η προσφυγική κρίση είναι ένα παγκόσμιο και όχι τοπικό πρόβλημα. Μόνο με παγκόσμια συνεργασία θα καταστεί δυνατό να επιλυθεί ουσιαστικά το μεταναστευτικό»είπε ο κ.Τσίπρας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα