Αλ.Τσίπρας:Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή ανάπτυξης

POPOGUIYΣτην σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία στάθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στην 24η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το βράδυ της Πέμπτης,ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία με τους εταίρους.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, είπε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σημαίνει πως η Ελλάδα πλέον μπαίνει σε μια εποχή ανάπτυξης.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παραμένει χώρα σταθερότητας και ασφάλειας και ότι «η αβεβαιότητα μπορεί να δώσει τη θέση της στη σταθερότητα». «Με τη συμφωνία, το χρέος της Ελλάδας γίνεται De facto υπόθεση και των Ευρωπαίων», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

O Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως ιδιότυπο ευρωομόλογο τη συμφωνία για το χρέος λέγοντας χαρακτηριστικά:«Η έμμεση εγγύηση των ευρωπαίων ότι το δάνειο θα είναι βιώσιμο συνιστά ένα ιδιότυπο ευρωομόλογο», ο οποίος τόνισε ότι μέσω της συμφωνίας για συνεχή διαχείριση του χρέους το Grexit παύει πρακτικά να υφίσταται.

Παράλληλα προανήγγειλε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα πέσουν πάνω από 10 δισ. ευρώ στην αγορά, τα οποία θα επιταχύνουν την ανάπτυξη.

«Η Ελλάδα απέδειξε πως μπορεί να υποδεχτεί 30 εκατομμύρια επισκέπτες και ταυτόχρονα να προσφέρει καταφύγιο σε χιλιάδες κατατρεγμένους»

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η Ελλάδα απέδειξε πως μπορεί να υποδεχτεί 30 εκατομμύρια επισκέπτες και ταυτόχρονα να προσφέρει καταφύγιο σε χιλιάδες κατατρεγμένους. «Παράλληλα έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να αποτελεί ένα φάρο σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή» είπε ο Πρωθυπουργός.

«Η ελληνική φιλοξενία δεν είναι ένα στερεότυπο τουριστικής προώθησης που αναζητά εξαργύρωση, αλλά ένα διαχρονικό στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας που ανάγεται στον Ξένιο Δία και συμπληρώθηκε με το ουσιώδες μήνυμα της χριστιανικής αγάπης, της σεμνής προσφοράς στον συνάνθρωπο», υπερθεμάτισε εν συνεχεία.

Η κατεύθυνση της τουριστικής πολιτικής

Μιλώντας για την κατεύθυνση της τουριστικής πολιτικής της χώρας, περιέγραψε ως στόχο την την αύξηση των αφίξεων από τη Ρωσική αγορά. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα αυξάνει το μερίδιό της τόσο στη Βόρεια Αμερική όσο και σε αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία, ενώ εκτίμησε ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις δημιουργούν την ευκαιρία για άνοιγμα σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ιράν και άλλες Αραβικές χώρες.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για προώθηση της επέκτασης της τουριστικής περιόδου, αναφέροντας ως παράδειγμα την ανακήρυξη του 2016 ως «χρονιά Ελλάδας – Ρωσίας», ενώ συμπεριέλαβε στις προτεραιότητες την καλύτερη δυνατή συνεργασία, υπουργείων, τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων. Επιπλέον μίλησε για «ανεξάντλητες προοπτικές στον τουρισμό».

«Το 2018 το τέλος διανυκτέρευσης»

Για το τέλος διανυκτέρευσης, επεσήμανε ότι μετατίθεται η εφαρμογή του στο 2018, ενώ υποστήριξε πως, ο ΦΠΑ στη διαμονή προοριζόταν στο 23%, «αν η κυβέρνηση δεχόταν χωρίς διαπραγμάτευση τις προτάσεις των δανειστών».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον τουρισμό «πηγή αισιοδοξίας» στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, ενώ τόνισε ότι θα είναι πάλι η «αιχμή του δόρατος» για την ανάκαμψη.

Δήλωσε βέβαιος, ότι «φέτος θα έχουμε την καλύτερη τουριστική χρονιά, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή των ποιοτικών προορισμών και έχουμε ήδη δουλέψει με σχέδιο και επιμονή για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα». Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος και για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Είπε στους ξενοδόχους ότι κατανοεί τις δυσκολίες από την υιοθέτηση ορισμένων δυσάρεστων μέτρων τα οποία πάρθηκαν υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών.

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού προς την 24η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

κυρίες και κύριοι,

θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση, να απευθυνθώ στην 24η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Και επιτρέψτε μου από αυτό εδώ το βήμα να ευχαριστήσω όλον τον κόσμο του Τουρισμού.

Τις Ενώσεις, τους Φορείς, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους του κλάδου που εργάστηκαν και θα συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά στην υπηρεσία της βαριάς βιομηχανίας του τόπου μας.

Διότι, ο κλάδος του Τουρισμού αποτέλεσε πηγή αισιοδοξίας για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και θα είναι πάλι η αιχμή του δόρατος στη νέα αναπτυξιακή προοπτική που ανοίγεται για τη χώρα μας.

Ο Τουρισμός συνιστά το 10% του ΑΕΠ, ενώ οι παραγωγικές του διασυνδέσεις διαχέουν οικονομικό δυναμισμό σε άλλους, κυρίως ελληνικούς, κλάδους που φτάνει στο 25% του ΑΕΠ – στηρίζοντας ταυτόχρονα την απασχόληση σε τουλάχιστον 200 κατηγορίες επαγγελμάτων.

Τη χρονιά που μας πέρασε, η τουριστική δραστηριότητα στην Ελλάδα άγγιξε νέα ρεκόρ.

Οι αφίξεις πέρυσι ξεπέρασαν τα 26 εκατομμύρια.

Και στοχεύουμε σε ακόμα μεγαλύτερα ρεκόρ, σε ακόμη περισσότερους επισκέπτες στη χώρα μας.

Και θέλω να ξεκινήσω, αναφερόμενος σε δύο σημεία τα οποία συνιστούν τόσο πάγιο αίτημα των ανθρώπων του τουρισμού, όσο όμως και χρέος της πολιτείας.

Τα δύο αυτά σημεία είναι αφενός η διασφάλιση ενός περιβάλλοντος οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας και αφετέρου η εγγύηση της ασφάλειας.

Και αναφέρομαι σε αυτά γιατί, θέλω να στείλω από αυτό το βήμα ένα μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια χώρα σταθερότητας και ασφάλειας.

Στον τομέα της οικονομίας, με το πέρας της πρώτης και δυσκολότερης αξιολόγησης και τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, η αβεβαιότητα μπορεί πλέον να δώσει τη θέση της στην σταθερότητα.

Η Ελλάδα πλέον μπαίνει σε μια νέα εποχή.

Μια εποχή ανάπτυξης και αισιοδοξίας.

Ο άλλος τομέας, με μεγάλη σημασία για τον Τουρισμό, είναι αυτός της ασφάλειας.

Γνωρίζετε όλοι ότι οι προκλήσεις τις οποίες έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι μεγάλες και σε πολλές περιπτώσεις μας υπερβαίνουν.

Ζούμε στην ομορφότερη γωνιά της ταραγμένης Μεσογείου, σε μια Ευρώπη που σήμερα βιώνει μια έντονη κρίση ασφάλειας.

Κι όμως, σε αυτό το περιβάλλον έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να αποτελεί σημείο αναφοράς.

Ένας φάρος σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή.

Και αυτό το πετύχαμε με την επιμονή μας σε αρχές και την πίστη μας σε ένα συγκροτημένο σχέδιο.

Με μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Που αποκατέστησε σχέσεις και έσβησε ανορθογραφίες στις σχέσεις μας με τις γειτονικές μας χώρες – όπως την Αίγυπτο, την Τουρκία, το Ισραήλ – αλλά και ευρύτερα – όπως τη Ρωσία, το Ιράν και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Και γνωρίζετε επίσης ότι είχαμε – και έχουμε – να διαχειριστούμε ένα πανανθρώπινο ζήτημα.

Το προσφυγικό.

Και εκεί η στάση μας, έδειξε ευθύνη, αλλά επιτρέψτε μου να πώ ότι έδειξε και στοιχεία του ελληνικού πνεύματος και των αξιών που διέπουν αυτό τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Διότι, η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να υποδεχτεί 30 εκατομμύρια επισκέπτες αλλά ταυτόχρονα να προσφέρει καταφύγιο και σε χιλιάδες κατατρεγμένους.

Αποδεικνύοντας έτσι, ότι η ελληνική φιλοξενία δεν είναι ένα στερεότυπο τουριστικής προώθησης που αναζητά εξαργύρωση, αλλά ένα διαχρονικό στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας που ανάγεται στον Ξένιο Δια και συμπληρώθηκε με το ουσιώδες μήνυμα της χριστιανικής αγάπης και της σεμνής προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.

Οι εικόνες από τη Λέσβο – κατά την επίσκεψη του Πάπα και του Πατριάρχη – κατέγραψαν ανεξίτηλα αυτή την πραγματικότητα στη συνείδηση της παγκόσμιας κοινότητας.

Και έδωσαν λάμψη στη διεθνή εικόνα της χώρας και υποστήριξη στην προσπάθεια που κάνει να ατενίσει με αισιοδοξία το μέλλον της.

Και κλείνοντας την αναφορά μου στο προσφυγικό, θα ήθελα να τονίσω ότι οι ανησυχίες μερίδας των επιχειρηματιών του τουρισμού, μπορούν να κοπάσουν.

Το λιμάνι του Πειραιά αδειάζει με σχέδιο, από τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν προσωρινά εκεί.

Η κατάσταση στα νησιά αποφορτίζεται, με τη μείωση των ροών από την Τουρκία, ενώ σε μια κίνηση έμπρακτης στήριξης για τα νησιά της πρώτης γραμμής που σήκωσαν το βάρος της κρίσης αυξήσαμε τις προβλεπόμενες διανυκτερεύσεις μέσω του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού.

Και με αυτό το τελευταίο σημείο, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στους βασικούς αρμούς της στρατηγικής μας για τον Τουρισμό το επόμενο διάστημα, ξεκινώντας από την προσπάθεια για προσέλκυση επισκεπτών από το εξωτερικό.

  • Στο πλαίσιο της τουριστικής μας πολιτικής, επιδιώκουμε την αύξηση του μεριδίου στην Ρωσική αγορά.

Ενισχύσαμε την παρουσία μας σε εκθέσεις και εκδηλώσεις στην Ρωσία προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο της μεγαλύτερης δυνατής προσέλκυσης Ρώσων τουριστών.

Λύνουμε άμεσα στο θέμα που προέκυψε με τις νέες βίζες και τα βιομετρικά στοιχεία προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις και ακυρώσεις από Ρώσους τουρίστες.

  • Αυξάνουμε το μερίδιο μας τόσο στην Βόρειο Αμερική όσο και στις νέες, αλλά συνάμα πολλά υποσχόμενες, αγορές όπως είναι η Κίνα και η Ινδία.

Ήδη, η ενεργοποίηση απευθείας πτήσεων με μεγαλύτερη συχνότητα από και προς τις ΗΠΑ καθώς και την Κίνα και την Ρωσία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

  • Επίσης, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Συρία, στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργούν την ευκαιρία να ανοιχτούμε σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ιράν και λοιπές Αραβικές χώρες.

Και σε αυτή την περίπτωση το Υπουργείο Τουρισμού έχει προνοήσει με τις κατάλληλες ενέργειες ώστε να προωθήσει το τουριστικό μας προϊόν στις νέες αγορές.

Παράλληλα όμως προχωρούμε και σε άλλες ενέργειες.

  • Προωθούμε την επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Για παράδειγμα η ανακήρυξη του τρέχοντος έτους ως χρονιά Ελλάδος-Ρωσίας είναι σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση του Μοναστικού τουρισμού.

Ταυτόχρονα η αναβάθμιση των δικών μας πόλεων-προορισμών στην παγκόσμια κατάταξης αγοράς τουρισμού-πόλεων (City Break) θα ευνοήσει πολλαπλώς τις τοπικές αγορές ως προς την εστίαση και την κατανάλωση.

  • Με την επικείμενη βελτίωση του χωροταξικού σχεδιασμού και την διευκόλυνση στις αδειοδοτήσεις, αυξάνονται οι προοπτικές περισσότερων επενδύσεων πολυτελούς τουρισμού.

Ταυτόχρονα, το υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό της χώρας και η ποικιλότητα του ελληνικού τοπίου προσφέρονται για την ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος μέσω και άλλων εναλλακτικών μορφών, πέραν της αναψυχής.

Όπως για παράδειγμα ο αρχαιολογικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός, οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές, ο περιπατητικός τουρισμός και η ορειβασία, το ράφτινγκ και τόσα άλλα.

  • Η ενίσχυση των υποδομών, η δημιουργία περισσότερων μαρίνων, η ενίσχυση της κρουαζιέρας θα δημιουργήσουν στέρεες βάσεις για την περαιτέρω βελτίωση του τουρισμού.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάξαμε ήδη αρκετά έργα υποδομών στο σχέδιο Γιούνκερ και παράλληλα προσανατολιζόμαστε στη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για την δημιουργία μαρίνων, κέντρων ιαματικού τουρισμού, συνεδριακών χώρων, γηπέδων γκολφ και λοιπών επενδυτικών δραστηριοτήτων που θα ενισχύσουν το αποτύπωμα του ελληνικού branding στον χάρτη του παγκόσμιου τουρισμού.

Και θέλω εδώ να υπογραμμίσω ποια είναι η βάση για την υλοποίηση των σχεδιασμών που αφορούν τον τουρισμό.

Και δεν είναι άλλη από τον συντονισμό των εμπλεκόμενων μερών για την επίτευξη των στόχων.

Είναι λοιπόν πρώτη μας προτεραιότητα να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συνεργασία όλων, Υπουργείων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουμε θέσει και φυσικά να μεταφερθεί απ’ άκρη σ’ άκρη η θετική εικόνα της χώρας.

Κυρίες και κύριοι,

Οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό είναι ανεξάντλητες και το κλείσιμο της αξιολόγησης δημιουργεί το σταθερό πλαίσιο για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Συμμερίζομαι πλήρως την ανησυχία και τις δυσκολίες από την υιοθέτηση ορισμένων δυσάρεστων μέτρων τα οποία πάρθηκαν υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών.

Θέλω όμως να αναλογιστούμε όλοι τι θα είχε συμβεί αν η ελληνική κυβέρνηση δεχόταν άκριτα και χωρίς σκληρή διαπραγμάτευση, τις αρχικές προτάσεις όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί.

Για παράδειγμα η αρχική πρόταση των θεσμών για τον ΦΠΑ στη διαμονή ήταν να πάει στο 23%, αντί για 13% όπως καταλήξαμε.

Επίσης, πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι οδηγηθήκαμε στην πρόταση για αύξηση του ανώτερου συντελεστή του ΦΠΑ κατά μία μονάδα, προκειμένου να αποφύγουμε την αρχική πρόταση από την άλλη πλευρά του τραπεζιού, που ήταν η αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού στο από το 13 % στο 23%.

Καταλαβαίνετε νομίζω τις επιπτώσεις ενός τέτοιου καταστροφικού μέτρου, τόσο για τον τουρισμό αλλά και συνολικά για τους πολίτες.

Και θέλω τέλος, να αναφερθώ και σε κάτι που έχει επισημανθεί τόσο από τον ΣΕΤΕ όσο και από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.

Και αφορά τη θέσπιση του τέλους διανυκτέρευσης.

Ένα τέλος για το οποίο υπάρχει εξοικείωση λόγω της υπάρχουσας ισχύος του στις άλλες χώρες της Μεσογείου – όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Παρά την επιμονή των δανειστών, καταφέραμε να μεταθέσουμε την εφαρμογή του στο 2018 αντί για φέτος.

Και είναι νομίζω αυτό σημαντικό, για να κάνουν οι tour operators τους απαραίτητους σχεδιασμούς, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις για το 2016 και το 2017.

Θέλω όμως να επιστρέψω στα βασικά σημεία που προκύπτουν από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Και ίσως το πιο βασικό: Τη δέσμευση που αφορά το χρέος.

Η συμφωνία για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αν και οι λεπτομέρειες της είναι υπό διαμόρφωση, έχει κάποιες πολύ σημαντικές προεκτάσεις για την ελληνική οικονομία που θα ήθελα να αναπτύξω.

Με τη συμφωνία, το χρέος της Ελλάδας γίνεται ντε φάκτο υπόθεση και των Ευρωπαίων.

Η διαχείρισή του και οι ανάλογες παρεμβάσεις καθ’ όλη την έκταση του χρονικού ορίζοντα καθιστούν στην πράξη το Grexit μια κούφια έννοια – καταδικασμένη στη λήθη της ιστορίας.

Η έμμεση εγγύηση των Ευρωπαίων ότι το δάνειο προς την Ελλάδα θα είναι βιώσιμο αποτελεί ένα ιδιότυπο ευρωομόλογο κι ας μη θέλουν κάποιοι να το παραδεχτούν.

Όμως αυτό αποτελεί μια πάγια επιδίωξη όλων των προοδευτικών φωνών της Ευρώπης και ουσιαστικά βλέπουμε τον προάγγελο μιας θετικής εξέλιξης για το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Επίσης, η εκταμίευση της δόσης, επιδιώκουμε να συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα που τόσο χρειάζεται η αγορά.

Υπολογίζουμε ότι με τις δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα χρήματα του ΕΣΠΑ, θα πέσουν συνολικά πάνω από 10 δις στη πραγματική οικονομία, το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Γεγονός ικανό να ανατρέψει επί το θετικότερο τις ήδη ευχάριστες προβλέψεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη μέσα στο τρέχον έτος.

Και τώρα, λοιπόν, είναι η καλύτερη ώρα να ξεδιπλώσουμε τον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό.

Ο Αναπτυξιακός νόμος που κατατέθηκε και βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης, συνιστά μια τομή για την προσέλκυση επενδύσεων εξωστρεφούς προσανατολισμού, καθώς και για την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Συγκεντρώνουμε τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να ενισχύσουμε τον αντίκτυπό τους στην ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας και δημιουργούμε αναπτυξιακή τράπεζα, ειδικά για το σκοπό αυτό.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες και πρώτες πανευρωπαϊκά σε κεφαλαιακή επάρκεια.

Και γίνονται ήδη δεκτές στα προγράμματα ποσοτικής διευκόλυνσης της EΚΤ, ενώ σύντομα θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να μειωθεί άμεσα το κόστος δανεισμού που τόσο ταλαιπώρησε τις βιώσιμες επιχειρήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα.

Προχωράμε άμεσα σε ρύθμιση στο θέμα των κόκκινων δανείων – με προστασία της πρώτης κατοικίας – ενώ η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) εντός μιας σύγχρονης αγοράς – που θα λειτουργεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, θα θωρακίσει ακόμα περισσότερο το αναγεννημένο τραπεζικό μας σύστημα.

Ταυτόχρονα, επιχειρήσεις με μεγάλη έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό θα δύνανται να επιτύχουν βιώσιμη αναδιάρθρωση των δανείων τους που θα τους επιτρέψει να λειτουργούν σε πιο υγιή βάση και με λιγότερες αγκυλώσεις.

Ενισχύεται η παρουσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς και άλλων αναπτυξιακών τραπεζών.

Απορροφούμε εμπροσθοβαρώς τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και είμαστε πρώτοι πανευρωπαϊκά.

Ήδη από τον Φεβρουάριο, η πρώτη πρόσκληση που εντάσσεται στις ενεργές δράσεις για τον Τουρισμό – ύψους 70 εκατομμυρίων – βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κυρίες και κύριοι,

ίσως τώρα βρισκόμαστε στο κρισιμότερο σημείο. Ένα βήμα πριν να αφήσουμε πίσω μας όλα όσα πλήγωσαν την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Από την πλευρά μας, τιμήσαμε τη συμφωνία που υπογράψαμε το καλοκαίρι, δίχως να αποδεχθούμε πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Θέλω να επισημάνω ότι σε αυτή μας τη προσπάθεια βρήκαμε συμμάχους και στους κοινωνικούς εταίρους.

Ο ΣΕΤΕ, ως εργοδοτικός φορέας, συνέβαλε κι αυτός καίρια με τη συναίνεση του στην αύξησης των εργοδοτικών εισφορών.

Και αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζουμε.

Σε λίγους μήνες, λοιπόν, η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η ενίσχυση και τα νέα ρεκόρ του τουρισμού θα βάλουν μπροστά τη μηχανή της πραγματικής οικονομίας.

Παρά τις διεθνείς συγκυρίες, είμαι βέβαιος ότι φέτος θα έχουμε τη καλύτερη τουριστική χρονιά, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή των ποιοτικών προορισμών και έχουμε ήδη δουλέψει με σχέδιο και επιμονή για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Και θα τα έχουμε.

Από τη πλευρά μου, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η πολιτεία θα είναι αρωγός με κάθε τρόπο στη μεγάλη προσπάθεια που κάνετε.

Καλή επιτυχία στις εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης.

Σας ευχαριστώ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα