Αλ.Τσίπρας:Η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της-Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι άλλες χώρες

«Ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις σε ένα δύσκολο πρόβλημα. Νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση και άρα είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε να βρούμε μία κοινή λύση, μία ευρωπαϊκή λύση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την άφιξη του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών για την προσφυγική κρίση.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη, όταν καθημερινά πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε λύση καθώς αρκετές χώρες υιοθέτησαν μία στάση ώστε να μην μετατεθεί το πρόβλημα σε εκείνες. Άρα πρέπει να έχουμε κοινή ευθύνη όλες οι ευρωπαικές χώρες και θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες. Να σημειώσω ότι αυτή η συνάντηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Ωστόσο ένας κρίσιμος κρίκος η Τουρκία δεν έχει προσκληθεί. Άρα σήμερα η συζήτηση θα διεξαχθεί μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στο δρόμο των μεταναστευτικών ροών. Αν εμείς δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με τη χώρα που βρίσκεται στην είσοδο αυτού του δρόμου, πιστεύω ότι είναι δύσκολο να βρούμε αυτή τη λύση. Από τη δική μας πλευρά θα κάνουμε οτιδήποτε ώστε να έχουμε εποικοδομητικές συζητήσεις προς την κατεύθυνση της μείωσης των ροών και φυσικά για την επίλυση αυτού του προβλήματος», συμπλήρωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Έως το τέλος του χρόνου θα έχουμε έτοιμα πέντε hot spots, στα νησιά, αλλά αναρωτιέμαι τι θα συμβεί με τις ευθύνες που έχουν οι άλλες χώρες. Άρα η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και ήδη ολοκληρώνουμε τις προσπάθειες μας στη Μυτιλήνη, στη Λέσβο και ως το τέλος Νοεμβρίου, μέσα Δεκεμβρίου, θα είμαστε σε θέση να έχουμε ακόμα 4 hot spots, στα υπόλοιπα νησιά», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα