Αλ.Τσίπρας:Δεν χωράνε ούτε εκβιασμοί,ούτε παιχνίδια-Η Ελλάδα έχει τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της

Σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τα μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και των νησιωτών δεν θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα και τους στόχους.

Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, επανέλαβε ο πρωθυπουργός , κάνοντας λόγο για αντιδημοκρατική επιμονή του ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά το αίτημα λήψης μέτρων, για την περίοδο μετά από τη λήξη του προγράμματος.

Κάλεσε επίσης το Ταμείο να ασκήσει πιέσεις προς την Ε.Ε. για το ζήτημα των πλεονασμάτων, αντί να ζητεί τη λήψη προληπτικών μέτρων, αλλά και κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε., προσθέτοντας ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι πυρηνικό στοιχείο του κοινωνικού κεκτημένου της Ευρώπης.

Όπως είπε, είναι σαφές ότι η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης, ενώ ζήτησε από όλες τις πλευρές να εργαστούν για να διατηρηθεί η σταθερότητας.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «επιβεβαιώσαμε τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής». Στις εργασίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε το τεράστιο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα για όλη την Ευρώπη και την ανάγκη η ΕΕ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και συμπλήρωσε ότι εγκρίθηκε το νέο κοινό σχέδιο δράσης το οποίο συμφώνησε η Ελλάδα με την Επιτροπή σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των μηχανισμών διαχείρισης των μεταναστευικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Σημείωσε δε, ότι θα υπάρξει τον πρώτο μήνα άμεση αποσυμφόρηση των κέντρων φιλοξενίας που βρίσκονται στην ενδοχώρα.

Στη συνέχεια ο Αλ.Τσίπρας επεσήμανε πως μαζί με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστσιάδη, έθεσαν ενώπιον της Συνόδου τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Τόνισε επίσης, πως στο σχέδιο των συμπερασμάτων, υπήρξε η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου προκειμένου η Ε.Ε. να είναι μέρος της Διάσκεψης της Γενεύης και να λάβει ενεργό μέρος – κάτι που χαρακτήρισε «πολύ σημαντική απόφαση».

Αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε, κατά τη συνέντευξη Τύπου ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για το τέλος της αξιολόγησης.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της και επισήμανε τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας που “έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης” παρά τις αρχικές προβλέψεις. Σε αυτή την κρίσιμη φάση που η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και υπεραποδίδει έναντι των στόχων, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι περισσότερο από απαραίτητο όλοι να δουλέψουμε ώστε να διατηρηθεί αυτή η πορεία της ανάκαμψης, της σταθερότητας.

Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να ξαναφέρουν αυτό το γνωστό διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και του λαού της, υπογράμμισε.

Το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ – και πυρηνικό στοιχείο του κοινωνικού κεκτημένου της Ευρώπης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

«Είμαι πεπεισμένος, ότι όλοι κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης συνολικά στην Ευρώπη, και λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό προσήλωσης και τήρησης από πλευράς Ελλάδας της συμφωνίας, θα συμβάλουν ώστε πολύ σύντομα να έχουμε πολύ γρήγορα μια συμφωνία», είπε.

“Είμαι εξαιρετικά ήρεμος και θεωρώ ότι είναι κάτι που πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί το θέμα του παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που δίνει μετά τη Σύνοδο Κορυφής, και τόνισε: “‘Αλλοι εκτίθενται από τέτοιες αποφάσεις και όχι η Ελλάδα”.

Σε μια τόσο δύσκολη διεθνή συγκυρία, είπε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και ευρύτερα, “δεν χωράνε ούτε καπρίτσια, ούτε εκβιασμοί, ούτε παιχνίδια. Όλοι στο τέλος της ημέρας θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας”.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα