Αλ.Τσίπρας:Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους-Μέρκελ:Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται από το Βερολίνο

Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα Καγκελάριο.

Για το θέμα της ελληνικής οικονομίας οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται εδώ, αλλά με τους θεσμούς είπε η Γερμανίδα καγκελάριος στην κοινή συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε: Οι σχέσεις μας διακρίνονται για την ειλικρίνεια και τη σταθερότητα τους..

Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και γενναία βήματα.Κοινός στόχος, να απεγκλωβιστούμε από τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε, σφυριλατώντας και κοινό όραμα για την Ευρώπη

Συγκεκριμένα,όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης.

«Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά με αυστηρή προσήλωση στα σχετικά κριτήρια.

Στο Κυπριακό, η ΕΕ εχει και θα έχει ενεργό ρόλο. Είναι ζήτημα στο οποίο θα δοκιμαστεί το βάθρος των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο και η βούληση της Τουρκίας να εξευρεθεί μια λύση.

Στηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς φόβο για οποιονδήποτε Κύπριο», είπε και συνέχισε:

«Θα ενημερώσω την καγκελάριο για την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, την θεαματική υπεραπόδοση των εσόδων και την επιστροφή μετά από πολλά χρόνια στην ανάπτυξη.

Όραμά μας είναι η ανάπτυξη να μην αφορά μόνο στατιστικές και αριθμούς, αλλά να ανακουφίσει όλους εκείνους που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν τεράστιες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης.

Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης απαιτεί γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους.

Να στείλουμε μήνυμα στην διεθνή κοινότητα οτι η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης και σε ό,τι αφορά την οικονομία όσον αφορά και την γεωπολιτική σταθερότητα».

Μέρκελ: Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται από το Βερολίνο

Από την άλλη πλευρά, η Άγκελα Μέρκελ τόνισε για άλλη μια φορά, σήμερα, πως οι αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα δεν λαμβάνονται από το Βερολίνο. Όπως είπε, οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμούς και στο Eurogroup και το Βερολίνο δεν είναι τόπος λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα συζητήσει με τον Πρωθυπουργό για το ελληνικό πρόγραμμα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε ότι οι συζητήσεις Ελλάδας – Γερμανίας δεν ήταν πάντα εύκολες, ωστόσο υπήρξαν πάντοτε ειλικρινείς, ενώ συμπλήρωσε ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να υπάρξουν αποτελέσματα.

Αναφέρθηκε στο εύρος της ελληνογερμανικής συνεργασίας και στις «καλές και στενές σχέσεις των δύο χωρών και τόνισε την πρόθεση να γίνουν περισσότερο από τις δύο πλευρές στον τομέα της έρευνας.

 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Βερολίνο

12:30-12:45     Κοινές δηλώσεις με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ

12:45-13:45     Γεύμα εργασίας με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ

15:00-16.00     Συνάντηση με τον Αντικαγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στα Γραφεία του SPD

16:45-17.30     Συνάντηση με αντιπροσωπεία του κόμματος των Πρασίνων

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα