Αλ.Τσίπρας:Ήρθε η ώρα των απαντήσεων για τη λεηλασία 40 χρόνων

Πυρά από τον πρωθυπουργό κατά της ΝΔ τόσο για τη στάση της στη διαπραγμάτευση, όπου τάσσεται στο πλευρό των ακραίων κύκλων των δανειστών, όσο και για την προσπάθεια απαξίωσης της Εξεταστικής που ανέδειξε πώς λειτουργούσε το σύστημα που οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία και τα μνημόνια – «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν φάει -μόνο από τις τράπεζες- 400 εκ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά δόθηκαν με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές ενισχύσεις Κανείς τραπεζίτης δεν ρώτησε πως θα διασφαλίσει τα δάνεια που έδινε», υπενθύμισε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας

Μέχρι τώρα είχα την αίσθηση ότι είστε κήρυκας θαλασσοδανείων. Σήμερα διαπίστωσα ότι είστε και κήρυκας ανευθυνότητας κ. Μητσοτάκη, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

«Κ. Μητσοτάκη, έρχεστε εδώ και αναπαράγετε τα επιχειρήματα των ακραίων κύκλων ότι δήθεν “δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις”. Σας διαψεύδει η πραγματικότητα», είπε επίσης ο πρωθυπουργός. Απέναντι στους παραλογισμούς που ζητά το ΔΝΤ και “εσείς ως ουρά του ακολουθείτε”, έχουμε συμμάχους τους αριθμούς, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να δείξει ότι έχει στοιχειώδη αίσθηση του κοινωνικού συμφέροντος. Δεν ψάχνουμε προθύμους να ψηφίσουν μέτρα, εσείς δείχνετε με την στάση σας την προθυμία σας να δώσετε ότι ζητούν. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να γυρίσετε στη εξουσία, προσθεσε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

«Ποιός σας ζήτησε να ψηφίσετε νέα μέτρα; Αν εμείς αναζητούμε εθνική γραμμή δεν είναι για να ψηφίσουμε νέα μέτρα, αλλά για να τα αρνηθούμε προς όφελος του ελληνικού λαού και της κοινωνίας. Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. «Αυτά που ζητά το ΔΝΤ είναι πέρα και έξω και από κάθε οικονομική λογική και από κάθε συνταγματική λογική», τόνισε.

«Το να ζητάτε εκλογές πριν κλείσει η αξιολόγηση είναι ή απερισκεψία ή χρήσιμη ηλιθιότητα, κ. Μητσοτάκη», είπε επίσης ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας: «Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον ελληνικό λαό στα χέρια των προθύμων». «Ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει το φθινόπωρο του 2019», επανέλαβε πριν αναλύσει τα συμπεράσματα από την Εξεταστική Επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ.

Πρώτη φορά μια κυβέρνηση αποφασίζει να μην συμβιβαστεί και να συγκρουστεί (με την διαπλοκή) είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν είναι μόνο οι πολίτες που θα μάθουν, αλλά και η Δικαιοσύνη που θα κρίνει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και ευθύνες που εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Βουλή.

Από το πόρισμα της Εξεταστικής προκύπτει ότι τα ΜΜΕ χρωστούν στις τράπεζες, 1,3 δισ. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά είνα δανεικά και αγύριστα. Ο γιος του κ. Ψυχάρη -όχι αυτός που είχατε βουλευτή σας (είπε απευθυνόμενος στην ΝΔ) είπε στην Εξεταστική Επιτροπή ότι τα δάνεια αυτά δόθηκαν με “αέρα”.

Όπως ανέλυσε ο Αλ. Τσίπρας: «Ο χαρισματικός δανεισμός συντελέστηκε και κορυφώθηκε στην εποχή της κρίσης. Οι τράπεζες πετούσαν λεφτά από το παράθυρο για να δανείζουν χρεωκοπημένα ΜΜΕ για να στηρίζουν τις πολιτικές σας. Το να δίνει η τράπεζα χρήματα γνωρίζοντας ότι θα τα χάσει είναι παράνομη συνδιαλλαγή και γι’ αυτόν που τα δίνει και γι’ αυτόν που τα παίρνει. Αυτή η παράνομη συνδιαλλαγή κάτι εξαγόραζε, το τι εξαγόραζε, θα φανεί όταν βάλουμε δίπλα και τα δάνεια στα κόμματα ανέφερε στην συνέχεια.

Η φούσκα έχει σκάσει και πολλοί εκδοτικοί όμιλοι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, ενώ πολλοί εργαζόμενοι θα βρεθούν στον δρόμο, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας. την ίδια στιγμή τα μεγάλα αφεντικά και τα “βαριά” δημοσιογραφικά ονόματα έχουν βρει χρήματα για “δέκα ζωές”.

«ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν φάει -μόνο από τις τράπεζες- 400 εκ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά δόθηκαν με εγγύηση τις μελοντικές κρατικές ενισχύσεις Κανείς τραπεζίτης δεν ρώτησε πως θα διασφαλίσει τα δάνεια που έδινε. Και κάνετε ότι δεν τρεχει τίποτε για όλα αυτά Σας έχει περάσει ποτέ απο το μιαλό ότι είναι χρήματα του ελληνικολυ λαού και πρέπει να επιστραφούν», υπενθύμισε ο Αλ. Τσίπρας. «Πόσα εκατομμύρια έβαλαν στα μαύρα ταμεία τους Ν.Δ., και ΠΑΣΟΚ και που κατέληξαν αυτά;» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων και στις υποθέσεις Siemens και Novartis. “τόνισε.

«Το 2013 περάσατε μια τροπολογία που έδινε ασυλία στους τραπεζίτες για τα εκατομμύρια που σας είχαν δώσει. Περάσατε την τροπολογία γιατί αν δεν βρίσκατε τρόπο να εξουδετερώσετε το πόρισμα Καλούδη, κινδυνεύατε με ηθική αυτουργία», υπενθύμισε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίευση.

“Η κρίση στον Τύπο είναι τα απόνερα της πολιτικής κρίσης είπε αναφερόμενος στην υπόθεση του ΔΟΛ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως ” θα ήταν ευχής έργο να υπάρξει καινούργιος ιδιοκτήτης και ρύθμιση των χρεών . Σας κάλεσα να βρούμε λύση για να σωθούν οι θέσεις εργασίας και αρνηθήκατε. Δημιουργείτε την εντύπωση ότι προτιμάτε να κλείσει το συγκρότημα παρά να βρεθεί νέος ιδιοκτήτης που δεν θα μας τεμαχίζει κάθε μέρα και δεν θα ζητά από τους δανειστές να σκληρύνουν τη στάση τους. Θέλω εκ νέου να σας καλέσω αν έχετε κάποια λύση να την προτείνετε. Εμείς θα είμαστε εδώ”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα