Αλ. Βίνικ (Bitcoin): Έχω στοιχεία για Έλληνες, θα τα δώσω αν ρωτηθώ

«Θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με τις εισαγγελικές και ανακριτικές Αρχές, καθώς έχω αρκετά και σημαντικά στοιχεία που αφορούν Έλληνες υπηκόους. Μπορώ να δώσω κάποια ονόματα», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο «περιζήτητος» Ρώσος Αλεξάντερ Βίνικ ή αλλιώς «Mr Bitcoin», ο οποίος κατηγορείται για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων, μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων BTC-e.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Γαλλία αλλά και η Ρωσία έχουν ζητήσει την έκδοσή του, ενώ ο ίδιος από τις 25 Ιουλίου του 2017, όταν και συνελήφθη στη Χαλκιδική όπου έκανε διακοπές με την οικογένειά του, έχει εκφράσει την επιθυμία του να δικαστεί στη χώρα καταγωγής του.

Ο «Mr Bitcoin» δεν δίστασε ακόμη να στείλει και ένα μήνυμα μέσω της εφημερίδας στο νέο υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου: «Ευελπιστώ ότι λόγω των σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης θα συνεκτιμήσει το γεγονός ότι είμαι Ρώσος υπήκοος και θα ακολουθήσει την πάγια αρχή να στέλνουν τους εκζητούμενους στην ίδια τους τη χώρα». Επιπροσθέτως, στάθηκε περαιτέρω στα στοιχεία τα οποία ισχυρίζεται πως έχει και αφορούν Ελληνες υπηκόους: «Θα καταθέσω στις αρμόδιες ανακριτικές Αρχές τα ονόματα αν ρωτηθώ. Έχω σημαντικές πληροφορίες να δώσω.

Το πιο σημαντικό είναι πως αυτές οι πληροφορίες βρίσκονται στον hard drive μου που έχει κατασχεθεί. Στον υπολογιστή μου, στο κινητό μου τηλέφωνο και στον εξωτερικό σκληρό δίσκο. Υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες και βρίσκονται στη διάθεση των ελληνικών ανακριτικών Αρχών. Υπάρχει μία διαδικασία έκδοσης αλλά δεν έχει γίνει έρευνα, καθώς δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στην Ελλάδα, παρόλο που έκανα τις συγκεκριμένες πράξεις που με κατηγορούν στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τα διωκτικά έγγραφα των Ρώσων, η ζημιά από τη δράση του υπολογίζεται σε 750 εκατ. ρούβλια. Ήδη το Συμβούλιο Εφετών έχει αποφασίσει από μηνών την έκδοσή του και στη Ρωσία για μικροαπάτη με διαδικτυακή πώληση εμπορευμάτων ύψους περίπου δέκα χιλιάδων ευρώ. «Εμείς ακούμε τον πελάτη και βλέπουμε τι θέλει. Η πρώτη του επιθυμία είναι η έκδοσή του στη Ρωσία. Από εκεί και πέρα προτιμά να μείνει στην Ελλάδα από το να εκδοθεί στις ΗΠΑ και τη Γαλλία», δήλωσε χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο συνήγορος υπεράσπισής του, Ηλίας Σπυρλιάδης.

Υπενθυμίζεται ότι ο 38χρονος συνελήφθη σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ουρανούπολης στη Χαλκιδική, όπου απολάμβανε τις διακοπές του μαζί με τη σύζυγό του και τα δύο ανήλικα παιδιά τους. Η βασική κατηγορία που του προσάπτουν οι αμερικανικές Αρχές είναι ότι έστησε τη μεγαλύτερη πλατφόρμα παράνομης ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, όπου κατέληγαν bitcoin, προερχόμενα από λύτρα που εισέπρατταν διαδικτυακοί πειρατές (από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα, κλοπές ψηφιακών νομισμάτων, φορολογικών στοιχείων κ.λπ.). Όπως αναφέρεται στα διωκτικά έγγραφα, από το 2011 στη συγκεκριμένη πλατφόρμα έγιναν καταθέσεις 7 εκατ. bitcoin και αναλήψεις άλλων 5,5 εκατ.

Αντίστοιχες κατηγορίες τού προσάπτουν η Γαλλία και η χώρα καταγωγής του, η Ρωσία. Υπάρχουν ήδη δύο αιτήματα έκδοσης, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, που έχουν ικανοποιηθεί από τις ελληνικές δικαστικές Αρχές και τα οποία μπλοκαρίστηκαν με την κατάθεση αιτήματος ασύλου

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα