Αλτσχάιμερ: Θα ανιχνεύεται 16 χρόνια πριν εκδηλωθεί με τεστ αίματος

Ένα απλό τεστ αίματος, το οποίο για πρώτη φορά ανιχνεύει τα σημάδια της φθοράς που προκαλεί στον εγκέφαλο η νόσος Αλτσχάιμερ, προτού γίνουν ορατά τα συμπτώματα της ασθένειας, δημιούργησαν Γερμανοί και Αμερικανοί επιστήμονες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες επιχείρησαν να αναπτύξουν ένα τεστ αίματος που θα βοηθά στον εντοπισμό της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδές στον εγκέφαλο. Ωστόσο, η γερμανο-αμερικανική ερευνητική ομάδα ακολούθησε μια διαφορετική προσέγγιση. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας, Ματίας Γιούκερ, Γερμανός καθηγητής κυτταρικής νευρολογίας: «Το δικό μας τεστ αίματος δεν ψάχνει για το ίδιο το αμυλοειδές, αλλά για το τι αυτό κάνει στον εγκέφαλο, δηλαδή για τη νευροεκφύλιση. Με άλλα λόγια, ψάχνουμε για το θάνατο των νευρώνων». Σε κάθε περίπτωση, ο Γιούκερ τονίζει: «το τεστ δείχνει με ακρίβεια την πορεία της νόσου Αλτσχάιμερ και συνεπώς αποτελεί ισχυρό εργαλείο για την αναζήτηση νέων θεραπειών για τη νόσο μέσω κλινικών δοκιμών».

Η νέα μέθοδος λειτουργεί ως εξής: Μια πρωτεΐνη (νευροϊνίδια) που αποτελεί δομικό στοιχείο του εσωτερικού σκελετού των νευρώνων ανιχνεύεται, μέσω του τεστ, στο αίμα. Όταν οι νευρώνες καταστρέφονται, η συγκεκριμένη πρωτεΐνη διαρρέει στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και από εκεί εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Ως εκ τούτου μπορεί να μετρηθεί ως βιοδείκτης.

Παρόλο που το νέο τεστ δίνει ελπίδες για την έγκαιρη διάγνωση του Αλτσχάιμερ (και άρα η εφαρμογή του αναμένεται να καταστήσει πιο πιθανό το «μπλοκάρισμα» της νόσου προτού αυτή εξελιχθεί) το πρόβλημα με τη νέα μέθοδο είναι ότι δεν εξασφαλίζει επαρκώς στοχευμένη διάγνωση, αφού η πρωτεΐνη (νευροϊνίδια) που ανιχνεύει στο αίμα, μπορεί να μην οφείλεται μόνο στη νόσο Αλτσχάιμερ αλλά και σε άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Οι ερευνητές του Γερμανικού Κέντρου Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών του Τίμπινγκεν και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό ιατρικής «Nature Medicine».

Όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ακόμη και αν τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ δεν έχουν εκδηλωθεί, η ανίχνευση υψηλών επιπέδων της πρωτεΐνης (νευροϊνίδια) από το τεστ αίματος αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη τοξικής δράσης στον εγκέφαλο. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι, η ανίχνευση της νευροεκφύλισης μπορεί να γίνει μέχρι και 16 χρόνια πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων της ασθένειας.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, στο μέλλον, όταν η συγκεκριμένη μέθοδος βελτιωθεί και εφαρμοστεί ευρύτερα είναι πιθανό να ανιχνεύεται στο αίμα, όχι μόνο η εγκεφαλική βλάβη που σχετίζεται με το αλτσχάιμερ αλλά και βλάβες στον εγκέφαλο που σχετίζονται με άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις (πολλαπλή σκλήρυνση, εγκεφαλικό κ.α.).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα